Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για το πρόγραμμα «Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη — Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ο και 21ο αιώνα»

Μια ακό­μα «κατά­πτυ­στη επι­δί­ω­ξη δια­στρέ­βλω­σης της Ιστο­ρί­ας της λαϊ­κής αντί­στα­σης και της απε­λευ­θε­ρω­τι­κής πάλης, πρω­ταρ­χι­κά του κρη­τι­κού αλλά και ολό­κλη­ρου του ελλη­νι­κού λαού, των ναζι­στι­κών εγκλη­μά­των, με σκο­πό να περά­σουν στη λήθη», που γίνε­ται μέσω του προ­γράμ­μα­τος με την ονο­μα­σία «Θυμό­μα­στε και μνη­μο­νεύ­ου­με στην Κρή­τη — Οι γερ­μα­νο­ελ­λη­νι­κές σχέ­σεις στον 20ο και 21ο αιώ­να», κατα­δι­κά­ζει με ανα­κοί­νω­σή της η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ. 

Ανα­λυ­τι­κά η ανακοίνωση:

«Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, μέσω της Περι­φε­ρεια­κής Διεύ­θυν­σης ΠΕ και ΔΕ Κρή­της, στέλ­νει έγγρα­φο στους εκπαι­δευ­τι­κούς όλης της Κρή­της να συμ­με­τά­σχουν σε συνά­ντη­ση με Γερ­μα­νούς εκπαι­δευ­τι­κούς σε πρό­γραμ­μα με την ονο­μα­σία: “Θυμό­μα­στε και μνη­μο­νεύ­ου­με στην Κρή­τη — Οι γερ­μα­νο­ελ­λη­νι­κές σχέ­σεις στον 20ο και 21ο αιώνα”.

Την πρω­το­βου­λία για τη συνά­ντη­ση Γερ­μα­νών και Ελλή­νων εκπαι­δευ­τι­κών με θέμα “την Ιστο­ρι­κή Μνή­μη” στην οποία καλεί το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας έχει η “Ορθό­δο­ξος Ακα­δη­μία Κρή­της”, η οποία και άλλες φορές έχει πάρει παρό­μοιες πρω­το­βου­λί­ες για τις ιστο­ρι­κές μνή­μες της κατο­χής με προ­βο­λή και της άπο­ψης του Γερ­μα­νι­κού κρά­τους. Με δική της δε πρό­σκλη­ση έρχο­νται οι Γερ­μα­νοί εκπαι­δευ­τι­κοί στην Ελλά­δα. Θα μπο­ρού­σε κάποιος να πει ότι οι ανταλ­λα­γές εμπει­ριών από εκπαι­δευ­τι­κούς είναι μέσα στα εκπαι­δευ­τι­κά ενδια­φέ­ρο­ντα, αλλά δεν είναι έτσι.

Αυτό το πρό­γραμ­μα, το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας το ονο­μά­ζει πρό­γραμ­μα επι­μορ­φω­τι­κής δρά­σης “για την προ­ώ­θη­ση του γερ­μα­νο­ελ­λη­νι­κού μνη­μο­νι­κού έργου στα σχο­λεία και στο ευρύ κοι­νό”. Επι­διώ­κε­ται μέσα από τη συζή­τη­ση για τα σχο­λι­κά συστή­μα­τα να επι­κε­ντρώ­σουν στα εξής: “Ανά­πτυ­ξη των δυνα­το­τή­των συνερ­γα­σί­ας και υπο­στή­ρι­ξης μέσω του Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κού Ιδρύ­μα­τος Νεο­λαί­ας και Erasmus+. Συλ­λο­γή ιδε­ών για ελλη­νο­γερ­μα­νι­κά σχο­λι­κά προ­γράμ­μα­τα. Αρχι­κός σχε­δια­σμός πιθα­νών συνερ­γα­σιών και συζή­τη­ση για το χρονοδιάγραμμα”.

Αυτό το πρό­γραμ­μα, και μάλι­στα με την εμπλο­κή του “Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κού Ιδρύ­μα­τος Νεο­λαί­ας” που χρη­μα­το­δο­τεί­ται και από την Ελλά­δα, πασχί­ζει να περά­σει στα σχο­λεία την ανα­θε­ώ­ρη­ση και τη δια­στρέ­βλω­ση της Ιστο­ρί­ας του Β’ παγκο­σμί­ου πολέ­μου. Η Υπουρ­γός Παι­δεί­ας το χρη­μα­το­δό­τη­σε με 1.000.000 ευρώ για το 2022, όταν τα σχο­λεία δεν έχουν αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία, είναι ακα­τάλ­λη­λα τα περισ­σό­τε­ρα για μάθη­μα, αλλά δεν δίνουν δεκά­ρα τσα­κι­στή. Ήδη υπάρ­χουν σχε­δια­σμοί με χρη­μα­το­δό­τη­ση και του γερ­μα­νι­κού κρά­τους για το ξανα­γρά­ψι­μο της “κοι­νής τους ιστο­ρί­ας”. Εδώ εντάσ­σο­νται και το “Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κό Ίδρυ­μα Νεο­λαί­ας” και το “Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κό Ταμείο για το Μέλ­λον”, όργα­νο του ΥΠΕΞ της Ο.Δ. Γερμανίας.

Άλλω­στε ανά­λο­γο είναι και το πρό­γραμ­μα “Μνή­μες Κατο­χής” που απο­κά­λυ­ψαν και κατα­δί­κα­σαν η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις των εκπαι­δευ­τι­κών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, και πολ­λοί Πανε­πι­στη­μια­κοί, καθη­γη­τές Ιστο­ρί­ας. Οι ομοιό­τη­τες αυτών των προ­γραμ­μά­των και οι ανι­στό­ρη­τοι, αντιε­πι­στη­μο­νι­κοί σκο­ποί τους για να αμαυ­ρώ­σουν την Ιστο­ρία της λαϊ­κής αντί­στα­σης και του απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να με επι­κε­φα­λής το ΚΚΕ κόντρα στη ναζι­στι­κή Γερ­μα­νι­κή σκλα­βιά του λαού και της νεο­λαί­ας μας αλλοιώ­νο­ντας την Ιστο­ρι­κή Μνή­μη της συγκε­κρι­μέ­νης περιό­δου, επει­δή ακρι­βώς απο­τε­λεί ζωντα­νό παρά­δειγ­μα και υλι­κή δύνα­μη των εργα­τι­κών, λαϊ­κών και νεο­λαι­ί­στι­κων αγώ­νων σήμε­ρα, απο­δει­κνύ­ο­ντας πως όταν ένας λαός απο­φα­σί­σει συνει­δη­το­ποιώ­ντας την ανε­ξά­ντλη­τη ακα­τα­μά­χη­τη δύνα­μή του μπο­ρεί να νική­σει κάθε αντί­πα­λό του που φαί­νε­ται ανί­κη­τος. Η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός, η νεο­λαία εμπνέ­ο­νται από την ιστο­ρι­κή πεί­ρα αυτής της περιό­δου για να πορευ­τούν στον δρό­μο της ανα­τρο­πής των εκμε­ταλ­λευ­τών τους, με προ­ο­πτι­κή την παντο­τι­νή ευη­με­ρία τους. Και τώρα, την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, οι πολι­τι­κοί εκπρό­σω­ποι της άρχου­σας τάξης, μαζί με διά­φο­ρους μηχα­νι­σμούς, επι­διώ­κουν “να βγά­λουν από τη μέση” κάθε τι που απο­δει­κνύ­ει πως όταν το ΚΚΕ γίνε­ται ένα με τον  λαό στο δρό­μο της πάλης για το δικό του μέλ­λον, νικη­τής βγαί­νει ο λαός.

Η πρό­σκλη­ση του υπουρ­γεί­ου ανα­φέ­ρει ότι: “Θα υπάρ­χει η ευκαι­ρία επι­σκέ­ψε­ων στους τόπους μνή­μης (μαρ­τυ­ρι­κά χωριά, γερ­μα­νι­κά και βρε­τα­νι­κά στρα­τιω­τι­κά νεκρο­τα­φεία) και συζή­τη­σης με ιστο­ρι­κούς, επι­ζώ­ντες και εκπρο­σώ­πους της γερ­μα­νι­κής πρε­σβεί­ας, καθώς όλες οι δρά­σεις εστιά­ζουν στη γερ­μα­νι­κή κατο­χή της Ελλά­δας, την ελλη­νι­κή αντί­στα­ση και την τύχη της εβραϊ­κής κοι­νό­τη­τας στην Κρή­τη”. Λέγε­ται δε ότι διορ­γα­νώ­νουν επί­σκε­ψη στο “Μνη­μείο Αλε­ξι­πτω­τι­στών” στα περί­χω­ρα των Χανί­ων, που ανε­γέρ­θη­κε από τη Βέρ­μαχτ το 1941, και στα Φλώ­ρα, δίπλα στην Κάντα­νο, στο μνη­μείο των Ορει­νών Κατα­δρο­μέ­ων της Βέρ­μαχτ, που ανε­γέρ­θη­κε και αυτό το 1941, με τη ναζι­στι­κή επι­γρα­φή “έπε­σαν για τη Μεγά­λη Γερ­μα­νία”. Αυτά και μόνο φτά­νουν για να δεί­ξουν τις επι­κίν­δυ­νες επι­διώ­ξεις ανα­θε­ώ­ρη­σης της Ιστο­ρί­ας και ως προς τα ανεί­πω­τα ναζι­στι­κά εγκλή­μα­τα, και στη συνέ­χεια να περά­σει δια­στρε­βλω­μέ­νη στα εκπαι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα των ελλη­νι­κών σχολείων.

Το γεγο­νός ότι επέ­λε­ξαν την Κρή­τη, απο­τε­λεί μεγά­λη πρό­κλη­ση για όλο τον Ελλη­νι­κό λαό. Η μάχη της Κρή­της που έδω­σε με λεβε­ντιά, αυτα­πάρ­νη­ση, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και απα­ρά­μιλ­λο ηρω­ι­σμό τον Μάη του 1941 ο κρη­τι­κός λαός, ήταν η πρώ­τη οργα­νω­μέ­νη λαϊ­κή αντί­στα­ση στους ναζί κατα­κτη­τές στην Ευρώ­πη. Και καθυ­στέ­ρη­σε ένα μήνα την εισβο­λή των χιτλε­ρι­κών στην ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό και απο­τε­λούν προ­σβο­λή στη μνή­μη όλων όσων πολέ­μη­σαν για τη λευ­τε­ριά αυτού του τόπου τέτοιες ενέρ­γειες σαν αυτή που προ­σκα­λεί η κυβέρ­νη­ση, το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας που έχει την ευθύ­νη της μόρ­φω­σης των μαθη­τών και αντί για μόρ­φω­ση, με τέτοια προ­γράμ­μα­τα Ιστο­ρί­ας, ωθεί στην αμορ­φω­σιά και στο χαντά­κω­μα, την πραγ­μα­τι­κή Ιστο­ρία της πατρί­δας μας που έγρα­ψε ο λαός μας με ανεί­πω­το ηρω­ι­σμό και αυτο­θυ­σία, ολο­καυ­τώ­μα­τα και εκτε­λέ­σεις. Και ο κρη­τι­κός λαός ξέρει για τα θηριώ­δη εγκλή­μα­τα των ναζί με την ισο­πέ­δω­ση στην Κάντα­νο και τη σφα­γή των κατοί­κων της, αλλά και τα καμ­μέ­να χωριά στη Βιάννο.

Καταγ­γέλ­λου­με μια ακό­μα κατά­πτυ­στη επι­δί­ω­ξη δια­στρέ­βλω­σης της Ιστο­ρί­ας της λαϊ­κής αντί­στα­σης και της απε­λευ­θε­ρω­τι­κής πάλης, πρω­ταρ­χι­κά του κρη­τι­κού αλλά και ολό­κλη­ρου του ελλη­νι­κού λαού, των ναζι­στι­κών εγκλη­μά­των, με σκο­πό να περά­σουν στη λήθη.

Καλού­με τους εκπαι­δευ­τι­κούς, όλους τους μαθη­τές, τους γονιούς και όλο τον κρη­τι­κό λαό να μην επι­τρέ­ψει την υλο­ποί­η­ση των απα­ρά­δε­κτων, ανι­στό­ρη­των δρα­στη­ριο­τή­των που προ­σβάλ­λουν τον λαό μας. Προ­σβάλ­λουν την ιστο­ρι­κή μνή­μη, την Κρή­τη, όπου ανα­πτύ­χθη­κε ηρω­ι­κή απε­λευ­θε­ρω­τι­κή δρά­ση του λαού της κατά των ναζί κατα­κτη­τών, αγώ­νας που εμπνέ­ει και διδά­σκει όλες τις επό­με­νες γενιές.

Καλού­με τον λαό να κατα­δι­κά­σει την πολι­τι­κή, τους φορείς όπως την “Ορθό­δο­ξη Ακα­δη­μία Κρή­της”, άλλους μηχα­νι­σμούς και τα κόμ­μα­τα που ξεπλέ­νουν τους ναζί και τα θηριώ­δη εγκλή­μα­τά τους. Είναι όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, εκτός από το ΚΚΕ, που χει­ρο­κρό­τη­σαν τους φασί­στες του Αζόφ στη Βου­λή, η ΝΔ που επέ­τρε­ψε φασι­στι­κή σύνα­ξη στο κέντρο της Αθή­νας, ο ΣΥΡΙΖΑ που συνα­ντή­θη­κε με τους από­στρα­τους-φασί­στες στον Γράμ­μο. Είναι οι κυβερ­νή­σεις που καθυ­στέ­ρη­σαν προ­κλη­τι­κά την εκδί­κα­ση των εγκλη­μά­των της φασι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής. Είναι και οι δήμαρ­χοι που δέχτη­καν χρη­μα­το­δό­τη­ση από το “Ελλη­νο­γερ­μα­νι­κό Ταμείο για το μέλ­λον”. Είναι η κυβέρ­νη­ση, με μπρο­στά την υπουρ­γό Παι­δεί­ας, που προ­ω­θεί τέτοιες προ­σβλη­τι­κές για τον κρη­τι­κό λαό εκδη­λώ­σεις σήμε­ρα, ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζο­ντας την Ιστο­ρία, ώστε να έρθει στα μέτρα των συμ­φε­ρό­ντων της γερ­μα­νι­κής και ελλη­νι­κής καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας. Είναι δια­χρο­νι­κά όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις που δεν διεκ­δι­κούν τις γερ­μα­νι­κές επα­νορ­θώ­σεις-απο­ζη­μιώ­σεις. Είναι τα κόμ­μα­τα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που συμ­φω­νούν και συνερ­γά­ζο­νται για τη συμ­με­το­χή της χώρας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας, μετα­τρέ­πο­ντάς τη σε θύτη άλλων λαών και τον ελλη­νι­κό λαό σε θύμα.

Και στην Κρή­τη, όπως σε όλη τη χώρα, την περί­ο­δο 1940 — 1949, ο λαός συσπει­ρω­μέ­νος στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, στη­ρί­χτη­κε στη δύνα­μή του, που απο­δεί­χτη­κε ακα­τα­νί­κη­τη και μεγα­λούρ­γη­σε. Αυτό ακρι­βώς είναι που θέλουν να σβή­σουν από την Ιστο­ρία το γερ­μα­νι­κό και το ελλη­νι­κό αστι­κό κρά­τος, για­τί τους φοβί­ζει, αφού απο­τε­λεί σήμε­ρα τον παρά­γο­ντα που φωτί­ζει τον δρό­μο και απο­τε­λεί γερό στή­ριγ­μα της οργα­νω­μέ­νης μαζι­κής πάλης του εργα­τι­κο­λαϊ­κού και νεο­λαι­ί­στι­κου κινή­μα­τος απέ­να­ντι στο εχθρι­κό κρά­τος, την αστι­κή εξου­σία και τα κόμ­μα­τα που τη δια­χει­ρί­ζο­νται, σε βάρος του λαού και της νεολαίας.

Ό,τι κι αν κάνουν δεν θα τους περά­σει να σβή­σουν από τη μνή­μη του λαού μας την αλή­θεια. Δεν πρό­κει­ται να απο­τρέ­ψουν αυτό που με βεβαιό­τη­τα θα έρθει, ο λαός θα βγει μπρο­στά, απορ­ρί­πτο­ντας τα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα, οργα­νώ­νο­ντας και συντο­νί­ζο­ντας την πάλη του, με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και δυνα­μι­σμό, συμπο­ρευό­με­νος με το ΚΚΕ, για ένα φωτει­νό μέλ­λον, απαλ­λαγ­μέ­νο από τα δεσμά της καπι­τα­λι­στι­κής εκμετάλλευσης».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο