Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Σουηδία τον καιρό της επιδημίας: παροχές στο κεφάλαιο απολύσεις στους εργαζόμενους

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Μέσα σε 8 μέρες πάρ­θη­καν μέτρα που δεί­χνουν καθα­ρά τον προ­σα­να­το­λι­σμό της πολι­τι­κής παρο­χών στο κεφά­λαιο και θυσιών στο λαό. Η επί­ση­μη πολι­τι­κή «προ­στα­σί­ας» είναι μια παραλ­λα­γή της «ανο­σί­ας της αγέ­λης» με όλες τις υπη­ρε­σί­ες και τα κατα­στή­μα­τα ανοι­χτά που αφή­νει απρο­στά­τευ­τους τους εργαζόμενους.

Όλα είναι ανοι­χτά για να καθυ­στε­ρή­σει όσο γίνε­ται η μεί­ω­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των μεγά­λων επιχειρήσεων.

 Μέτρα για τις επιχειρήσεις

16 Μαρ­τί­ου: 50 δισε­κα­τομ­μύ­ρια(!) ευρώ άτο­κα δάνεια στις μεγά­λες επιχειρήσεις.

16 Μαρ­τί­ου: Απαλ­λα­γή φορο­λο­γι­κής δήλω­σης για τις επι­χει­ρή­σεις. Δικαί­ω­μα μεί­ω­σης εργά­σι­μου χρό­νου κατά 50% και μεί­ω­ση εργο­δο­τι­κής εισφοράς.

20 Μαρ­τί­ου: Άλλα 12,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ ενί­σχυ­ση στις μεγά­λες εξα­γω­γι­κές επι­χει­ρή­σεις. Μόνο 300 εκα­τομ­μύ­ρια στις μικρές…

Για τους εργαζόμενους

20 Μαρ­τί­ου: Volvo 45.000 εργα­ζό­με­νοι σε επι­φυ­λα­κή από­λυ­σης, μεί­ω­ση μισθού και μεί­ω­ση απα­σχό­λη­σης 50%. 25.000 στην Σου­η­δία. 20.000 στο Βέλγιο.

20 Μαρ­τί­ου: Swedavia Προ­σω­πι­κό Αερο­δρο­μί­ων, αναγ­γε­λία από­λυ­σης 800. Μεί­ω­ση απα­σχό­λη­σης 50% στους 1900 από τους 2500.

18 Μαρ­τί­ου: Actic Γυμναστήρια,όλο το προ­σω­πι­κό 900 απολύσεις.

17 Μαρ­τί­ου: Nordic Choice Αλυ­σί­δα ξενο­δο­χεί­ων, απο­λύ­σεις 4500 στην Σου­η­δία, 7500 σε όλο τον κόσμο.

15 Μαρ­τί­ου: Norwegian Αερο­γραμ­μές, 7300. Άγνω­στο πόσοι στην Σουηδία.

16 Μαρ­τί­ου: Stena Line Ακτο­πλοι­κές γραμ­μές , 950 απολυμένοι.

15 Μαρ­τί­ου: SAS Κρα­τι­κές Αερο­γραμ­μές. Σε επι­φυ­λα­κή από­λυ­σης 10.000. 4500 στην Σουηδία.

12 Μαρ­τί­ου: Scandic: Αλυ­σί­δα ξενο­δο­χεί­ων, 2000 στην Σουηδία.

Την ώρα που γρά­φο­νται αυτές οι γραμ­μές κατα­γρά­φο­νται 1746 κρού­σμα­τα, 20 νεκροί.

Τα σχο­λεία και τα Γηρο­κο­μεία μαζί με το πρό­γραμ­μα «βοή­θεια στο σπί­τι» που έχει στην ουσία υπο­κα­τα­στή­σει τα Γηρο­κο­μεία ανή­κουν στους Δήμους. Τα Νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας στις Νομαρχίες.

Δεν μπο­ρεί το Κρά­τος, η κυβέρ­νη­ση να πάρει υπο­χρε­ω­τι­κές απο­φά­σεις για τους Δήμους και τις Νομαρ­χί­ες. Δεν υπάρ­χει το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο. Μόνο υπο­δεί­ξεις, συμ­βου­λές, παραινέσεις.

Αυτά έχει η καπι­τα­λι­στι­κή Αυτο­διοί­κη­ση και η έλλει­ψη κεντρι­κού προγραμματισμού.

«Ο υγει­ής πάει στην δου­λειά και ο άρρω­στος στο σπί­τι» είναι η επί­ση­μη πολι­τι­κή. Σε εξαι­ρε­τι­κές περι­πτώ­σεις τηλεργασία.

Υπάρ­χουν όλο και όλο 534 κλί­νες εντα­τι­κής με ανα­πνευ­στή­ρα σε πλη­θυ­σμό 10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων από 4300 που υπήρ­χαν το 1993 πριν τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και την αντε­πί­θε­ση του κεφαλαίου.

Αλοί­μο­νο στον λαό που θα χρεια­στεί να πάει στα Νοσο­κο­μεία με βαριά συμπτώματα.

Τα μέτρα περ­νούν στην ουσία αδια­μαρ­τύ­ρη­τα, σε πλή­ρη συμ­φω­νία με τα εργο­δο­τι­κά συν­δι­κά­τα. Για μια ακό­μη φορά η ψευ­δαί­σθη­ση για το πρό­τυ­πο της πλού­σιας χώρας με ευη­με­ρία για τον λαό καταρ­ρέ­ει. Με όση χρυ­σό­σκο­νη και να πασπα­λί­σει τις ενέρ­γειες του το Σου­η­δι­κό καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος, ενδια­φέ­ρε­ται πρώ­τα να περιο­ρί­σει την ζημιά των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και λιγό­τε­ρο να προ­στα­τεύ­σει την Υγεία του λαού. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο