Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η σύλληψη του Νότη Σφακιανάκη, το τηλεοπτικό ξέπλυμα, ο Υπουργός Προ.Πο και εμείς

Γρά­φει ο Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης //

Ο τρα­γου­δι­στής Νότης Σφα­κια­νά­κης συνε­λή­φθη χθες βρά­δυ καθώς κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χου βρέ­θη­καν πάνω του δύο γραμ­μά­ρια κοκα­ΐ­νη, ένα tazer και ένα 9άρι πιστό­λι. Αμέ­σως ξεκί­νη­σε μια μεγά­λη συζή­τη­ση για το θέμα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης. Όπως γίνε­ται πάντα σε τέτοιες περι­πτώ­σεις ανά­λο­γα τη θέση και τις αντι­λή­ψεις του καθε­νός, υπήρ­ξαν δια­φο­ρε­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις στο ζήτη­μα. Αν, και για να είμα­στε ειλι­κρι­νείς, τα πράγ­μα­τα που έχει να ανα­φέ­ρει κάποιος σε αυτό το ζήτη­μα είναι συγκε­κρι­μέ­να. Υπάρ­χουν όμως και αυτοί που επι­χει­ρούν, κυριο­λε­κτι­κά, να πάνε αλλού τη σχε­τι­κή συζή­τη­ση. Ανοί­γο­ντας την τηλε­ό­ρα­ση το πρωί έπε­σα στην εκπο­μπή “Το Πρω­ι­νό” της Φαί­ης Σκορ­δά στον ΑΝΤ1 όπου οι παρου­σια­στές επι­χεί­ρη­σαν ένα χωρίς ανα­στο­λές ξέπλυ­μα του τρα­γου­δι­στή χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πλή­θος ευφά­ντα­στων εικασιών.

Αμέ­σως μετά ακο­λού­θη­σε σχό­λιο από τον Βαγ­γέ­λη Περ­ρή — συνερ­γά­τη και φίλο του Θέμου Ανα­στα­σιά­δη που στην εκπο­μπή τους συνο­μι­λού­σαν με τον κατα­δι­κα­σμέ­νο νεο­να­ζί, Καιά­δα (Γιώρ­γος Γερ­με­νής). Ο οποί­ος ανα­ρω­τή­θη­κε, αφού ξέπλυ­νε με τη σει­ρά του τον Νότη, πότε προ­λα­βαί­νει ο ευρω­βου­λευ­τής Αλέ­ξης Γεωρ­γού­λης «να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα μας» και να πηγαί­νει από εκπο­μπή σε εκπο­μπή ώστε να μιλή­σει για το τηλε­παι­χνί­δι που παρου­σί­α­ζε. «Σε λίγο, είπε, θα βγει και σε βρα­δι­νές εκπομπές».

Με λίγα λόγια, όταν ο Νότης κυκλο­φο­ρεί με κόκα και όπλα πάνω του είναι δικαιο­λο­γη­μέ­νο καθώς, σύμ­φω­να με όσα έλε­γαν στην εκπο­μπή ανα­πα­ρά­γο­ντας κατά γράμ­μα την υπε­ρα­σπι­στι­κή γραμ­μή του δικη­γό­ρου Αλέ­ξη Κού­για, τα ναρ­κω­τι­κά “ξεχά­στη­καν” στο αυτο­κί­νη­το του και ότι το όπλο χρειά­ζε­ται για­τί ο χώρος που κινεί­ται “είναι επι­κίν­δυ­νος”. Όμως, όταν ο Γεωρ­γού­λης βολ­τά­ρει στα κανά­λια απο­τε­λεί πρό­βλη­μα για εκεί­νους που είναι ειδι­κοί στις τηλε­ο­πτι­κές βόλ­τες. Να σημειω­θεί εδώ, ότι δεν γνω­ρί­ζω εάν νομι­κά υπάρ­χει ασυμ­βί­βα­στο μετα­ξύ της ιδιό­τη­τας του ευρω­βου­λευ­τή και του… παρου­σια­στή τηλε­παι­χνι­διού, αλλά αυτό δεν μας ενδια­φέ­ρει στην συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση. Ηθι­κά, ασυμ­βί­βα­στο υπάρ­χει σίγουρα.

Όλα αυτά συνέ­βη­σαν σε έναν από τους τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς που στή­ρι­ξε και ανέ­δει­ξε ως πολι­τι­κό και τηλε­ο­πτι­κή περ­σό­να τον ακρο­δε­ξιό Άδω­νι Γεωρ­γιά­δη, στα­θε­ρό επι­σκέ­πτη της εκπο­μπής του Θέμου, ο οποί­ος όταν δεν υπο­γρά­φει το ξεπού­λη­μα της δημό­σιας περιου­σί­ας, βγαί­νει στην τηλε­ό­ρα­ση που απο­τε­λεί πια το δεύ­τε­ρο σπί­τι του.

Το ενδια­φέ­ρον είναι ότι ο Βαγ­γέ­λης Περ­ρής πάνω στην απέλ­πι­δα προ­σπά­θεια του να ξεπλύ­νει τον Νότη παρα­δέ­χτη­κε ότι έχει όπλο. Αυτό μπο­ρεί να σημαί­νει πολ­λά, μπο­ρεί και όχι.  Πριν από αυτόν, ο δικη­γό­ρος του τρα­γου­δι­στή Αλέ­ξης Κού­γιας επα­νέ­λα­βε αυτά που είχε δηλώ­σει και σε ανα­κοί­νω­ση του γρα­φεί­ου του ότι και άλλοι τρα­γου­δι­στές στο παρελ­θόν είχαν όπλο πάνω για την ασφά­λεια τους συνε­πώς ο Νότης δεν έπρα­ξε δια­φο­ρε­τι­κά. Σοβα­ρό επι­χεί­ρη­μα, δε λέω… Ιδιαί­τε­ρα όταν δεν είχε ανα­νε­ω­θεί η άδεια του όπλου.

Μετά από τα παρα­πά­νω χρειά­ζε­ται να παρα­τη­ρή­σου­με ότι μας απα­σχο­λούν το ίδιο, τόσο οι ιδέ­ες όσο και οι πρά­ξεις του Νότη. Είναι άλλω­στε γνω­στός τρα­γου­δι­στής και υπο­στη­ρι­κτής της Χρυ­σής Αυγής. Είχε χαι­ρε­τή­σει ναζι­στι­κά μέσα σε κέντρο δια­σκέ­δα­σης καλώ­ντας σε υπερ­ψή­φι­ση της εγκλη­μα­τι­κής συμ­μο­ρί­ας και γενι­κά από το 2000 και μετά εξέ­φρα­ζε όλο και πιο ανοι­χτά τις φασι­στι­κές αντι­λή­ψεις του, με τη βοή­θεια των ΜΜΕ. Όπως είχε πει άλλω­στε για τη Χρυ­σή Αυγή «επι­βάλ­λε­ται να τη στη­ρί­ξε­τε, διό­τι αν μη τι άλλο αυτή έχει μέσα της την αυγή, ενώ οι άλλοι έχουν μόνο το σκότος».

Επί­σης, από όσο θυμά­μαι, από το 2000 κι έπει­τα στα τρα­γού­δια όπως στις εμφα­νί­σεις του προ­σπα­θού­σε να παρου­σια­στεί ως ένας αμφι­σβη­τί­ας του κατε­στη­μέ­νου – σε συνέ­ντευ­ξη του στον Νίκο Χατζη­νι­κο­λά­ου και στην εκπο­μπή “Ενώ­πιος ενω­πίω” το 2001 είχε δηλώ­σει ότι «Για μένα αρι­στε­ρός είναι ο άνθρω­πος που έχει κοι­νω­νι­κή σκέ­ψη και είμαι αντι­δε­ξιός για­τί η δεξιά έχει ενο­χλή­σει την πατρί­δα μας»(!) Είχε τρα­γου­δή­σει ακό­μα και το ποί­η­μα του Κώστα Βάρ­να­λη «Η μπα­λά­ντα του κυρ Μέντιου»! Αργό­τε­ρα, και όσο ενι­σχύ­ο­νταν εκλο­γι­κά η Χρυ­σή Αυγή, έβγαι­νε όλο και πιο τολ­μη­ρά ως υπο­στη­ρι­κτής της.

Δεν πρέ­πει να ξεχά­σου­με ότι ο Νότης είχε ιδιαί­τε­ρη απο­δο­χή ως καλ­λι­τέ­χνης ενώ συνο­μή­λι­κοι του ή νεό­τε­ροι τρα­γου­δι­στές έχουν ξεχα­στεί πλέ­ον. Το πρό­βλη­μα σχε­τι­κά με αυτό είναι ότι τον Νότη Σφα­κια­νά­κη δεν τον ακο­λου­θού­σαν μόνο Έλλη­νες αλλά και μετα­νά­στες εργα­ζό­με­νοι και κάτοι­κοι στη χώρας μας. Ήταν πλέ­ον μέρος της κουλ­τού­ρας τους… Ειρω­νεία; Το 2016 σε συνέ­ντευ­ξή του στην εκπο­μπή «Τετ-α-Τετ» στο ΡΙΚ είχε δηλώ­σει σχε­τι­κά με το προ­σφυ­γι­κό ότι «Το κόλ­πο είναι στη­μέ­νο και έρχο­νται ορδές ανθρώ­πων οι οποί­οι ”βιά­ζουν” την πατρί­δα μας».

Πάντως εάν δεν υπήρ­χε το σκαν­δα­λο­θη­ρι­κό ενδια­φέ­ρον για την ταυ­τό­τη­τα του ατό­μου που συνε­λή­φθη πιστεύω πως δεν θα μαθαί­να­με ποιος ήταν ο “γνω­στός τρα­γου­δι­στής” που από χθες βρά­δυ έγρα­φαν διά­φο­ρα ΜΜΕ. Ακό­μα και μετά την ανα­κοί­νω­ση ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος ζήτη­σε και πήρε προ­θε­σμία για τις 2 Δεκεμ­βρί­ου ώστε να απο­λο­γη­θεί, στη σελί­δα της ΕΡΤ επι­μέ­νουν να τον απο­κα­λούν με τον ίδιο τρό­πο. Αν ήταν όμως να ανα­φερ­θούν σε κανέ­να συν­δι­κα­λι­στή, κομ­μου­νι­στή ή μέλος του αναρ­χι­κού χώρου θα τον είχαν ήδη δικά­σει και κατα­δι­κά­σει. Όχι;

Την ίδια ώρα ο κατα­δι­κα­σμέ­νος και φυλα­κι­σμέ­νος νεο­να­ζί Ηλί­ας Κασι­διά­ρης γρά­φει στον προ­σω­πι­κό του λογα­ρια­σμό στο Twitter ότι «Τελι­κά η προ­στα­σία προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων ισχύ­ει μόνο για βια­στές, παι­δε­ρα­στές και αλλο­δα­πούς» ανα­πα­ρά­γο­ντας στην ουσία την θέση ότι ο Νότης Σφα­κια­νά­κης διώ­κε­ται… για τις ιδέ­ες του. Είναι ακρι­βώς το ίδιο επι­χεί­ρη­μα που υιο­θέ­τη­σαν οι χρυ­σαυ­γί­τες πριν, κατά και μετά από την δίκη τους. Και είναι αυτό ακρι­βώς που δεί­χνει την άμε­ση σχέ­ση του τρα­γου­δι­στή με τους κατα­δι­κα­σμέ­νους νεοναζί.

Από αυτή την άπο­ψη και μόνο, η φασα­ρία που γίνε­ται από χθες στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και εκτός της ψηφια­κής ζωής είναι από­λυ­τα δικαιο­λο­γη­μέ­νη. Χρειά­ζε­ται όμως προ­σο­χή ώστε αυτή η υπό­θε­ση να μην απο­τε­λέ­σει απο­κλει­στι­κό θέμα συζή­τη­σης. Βλέ­πε­τε, είναι καλός ο σχο­λια­σμός και η σάτι­ρα πάνω στο θέμα αλλά θέλει προ­σο­χή ώστε να μην παί­ξου­με το παι­γνί­δι του Χρυ­σο­χο­ΐ­δη και του Υπουρ­γείο Προ.Πο. (Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη). Οι οποί­οι μας δια­φη­μί­ζουν τη σύλ­λη­ψη του κάπο­τε καλού τρα­γου­δι­στή –  αργό­τε­ρα εκτός από τα τρα­γού­δια του χάλα­σε και η φωνή του – σα να “έπια­σαν” το χρυ­σό 13άρι ενώ την ίδια ώρα ο νεο­να­ζί Χρή­στος Παπ­πάς, κατα­δι­κα­σμέ­νος με την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση Χρυ­σή Αυγή, είναι ελεύ­θε­ρος ενώ κάνεις δεν έχει κάνει το οτι­δή­πο­τε για την περί­πτω­ση του.

Και δεν θα κάνουν, προ­φα­νώς. Άλλω­στε ούτε στην ανά­λο­γη περί­πτω­ση του νεο­να­ζί Περί­αν­δρου Ανδρου­τσό­που­λου έκα­ναν το οτι­δή­πο­τε από το 1998 που είχε κατη­γο­ρη­θεί ως ο ένας από τους δρά­στες της φασι­στι­κής επί­θε­σης στον Δημή­τρη Κου­σου­ρή και στους συντρό­φους του μέχρι τη στιγ­μή που απο­φά­σι­σε ο ίδιος να παρου­σια­στεί στο Εφε­τείο το 2005! Ανε­ξάρ­τη­τα από αυτό το δεδο­μέ­νο, εμείς οφεί­λου­με να απαι­τή­σου­με και να διεκ­δι­κή­σου­με τη σύλ­λη­ψη του αρχι­να­ζί ώστε να εφαρ­μο­στεί επι­τέ­λους η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου. Χωρίς πίε­ση άλλω­στε δεν θα είχα­με ούτε τη δίκη των νεοναζί.

.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο