Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η σύντροφος του Λευκορώσου Προτασέβιτς, που υποδύεται το δημοσιογράφο, ομολογεί σε βίντεο — Για πίεση κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Η σύντρο­φος του Λευ­κο­ρώ­σου υπο­δυό­με­νο το δημο­σιο­γρά­φο, που τέθη­κε υπό κρά­τη­ση μαζί του την Κυρια­κή αφού το αερο­πλά­νο με το οποίο ταξί­δευαν υπο­χρε­ώ­θη­κε να προ­σγειω­θεί στη Λευ­κο­ρω­σία, εμφα­νί­σθη­κε χθες, Τρί­τη, το βρά­δυ σ’ ένα βίντεο στο οποίο έκα­νε μια ομο­λο­γία, για την οποία η αντι­πο­λί­τευ­ση δήλω­σε πως είναι φανε­ρό ότι εξα­να­γκά­σθη­κε να την κάνει.

Η Σοφία Σαπέ­γκα, ρωσί­δα πολί­της και η σύντρο­φος του μπλό­γκερ Ρομάν Προ­τα­σέ­βιτς, λέει στο βίντεο πως ήταν συντά­κτρια της εφαρ­μο­γής μηνυ­μά­των Telegram η οποία δημο­σιο­ποί­η­σε τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να μελών των λευ­κο­ρω­σι­κών υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου, κάτι που απο­τε­λεί έγκλη­μα στη Λευκορωσία.

Ένα επι­βα­τι­κό αερο­πλά­νο της Ryanair, που μετέ­φε­ρε τον Προ­τα­σέ­βιτς, ένα εργα­λείο των ΗΠΑ για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση της πολι­τι­κής τους στην περιο­χή, μέλος μιας φάμπρι­κας fake news, και την Σαπέ­γκα, υπο­χρε­ώ­θη­κε να προ­σγειω­θεί την Κυρια­κή στη Λευ­κο­ρω­σία εξαι­τί­ας φάρ­σας για βόμ­βα, σε μια ενέρ­γεια που καταγ­γέλ­θη­κε από δυτι­κές δυνά­μεις ως «κρα­τι­κή πειρατεία».

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανέ­φε­ρε σε δήλω­ση πως η Σαπέ­γκα, μια 23χρονη φοι­τή­τρια, μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει ποι­νι­κές κατη­γο­ρί­ες βάσει αρκε­τών άρθρων του λευ­κο­ρω­σι­κού ποι­νι­κού κώδικα.

Η Σβε­τλά­να Τιχα­νόφ­σκα­για, η επι­κε­φα­λής της λευ­κο­ρω­σι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης που βρί­σκε­ται στη γει­το­νι­κή Λιθουα­νία, έγρα­ψε στο Twitter πως η Σαπέ­γκα φαι­νό­ταν να βρί­σκε­ται κάτω από ψυχο­λο­γι­κή πίεση.

Ο Φρά­νακ Βια­τσόρ­κα, σύμ­βου­λος της Τιχα­νόφ­σκα­για, έγρα­ψε στο Twitter πως η ομο­λο­γία της Σαπέ­γκα φαί­νε­ται πως έγι­νε υπό πίε­ση.

«Είναι ένο­χη επει­δή είναι φίλη του Ρομάν. Και την ανά­γκα­σαν να ομο­λο­γή­σει ‘εγκλή­μα­τα’ που δεν διέ­πρα­ξε», έγρα­ψε.

Οι λευ­κο­ρω­σι­κές αρχές θα κρα­τή­σουν την Σαπέ­γκα προ­φυ­λα­κι­σμέ­νη για δύο μήνες, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS επι­κα­λού­με­νο τον πατέ­ρα της, τον Σερ­γκέι Ντούντιτς.

Η μητέ­ρα της Σαπέ­γκα, η Άννα Ντού­ντιτς, δήλω­σε χθες, Τρί­τη, σε συνέ­ντευ­ξή της στο Reuters πως η κόρη της είναι αθώα και βρι­σκό­ταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η Σαπέ­γκα αισθα­νό­ταν καλά και δεν δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε για ανάρ­μο­στη μετα­χεί­ρι­ση, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA, επι­κα­λού­με­νο την πρε­σβεία της Ρωσί­ας στη Λευ­κο­ρω­σία. 

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο