Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η “Τοιχογραφία της Αδελφοσύνης”, στα σύνορα Μεξικού ‑ΗΠΑ

Από την προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του για τις αμε­ρι­κα­νι­κές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2016, ο Ντό­ναλντ Τραμπ υπο­σχό­ταν να ανε­γεί­ρει ένα “μεγά­λο, όμορ­φο τεί­χος” κατά μήκος των αμε­ρι­κα­νο-μεξι­κα­νι­κών συνό­ρων. Από την ημέ­ρα των εκλο­γών, τον Δεκέμ­βριο του 2016, ο Μεξι­κα­νός καλ­λι­τέ­χνης Ενρί­κε Τσιού, μαζί με πάνω από 3.800 εθε­λο­ντές, ξεκί­νη­σε να δημιουρ­γεί μια μεγά­λη τοι­χο­γρα­φία στον ήδη υπάρ­χο­ντα φρά­χτη, θέτο­ντας υπό αμφι­σβή­τη­ση την ιδέα του 45ου Προ­έ­δρου των ΗΠΑ για ένα “όμορ­φο τείχος”.

Οι εργα­σί­ες συνε­χί­ζο­νται. Με την ολο­κλή­ρω­σή της, η “Τοι­χο­γρα­φία της Αδελ­φο­σύ­νης” θα εκτεί­νε­ται για πάνω από ενά­μι­ση χιλιό­με­τρο στην Τιχουά­να, στο δυτι­κό Μεξι­κό, και μικρό­τε­ρα τμή­μα­τά της θα υπάρ­χουν στο Τεκά­τε, το Μεξι­κά­λι, τη Σιου­δάδ Χουά­ρες και το Νακο­σά­ρι, φθά­νο­ντας μέχρι τη Ρεϊ­νό­σα, στον νότο.

“Οι τοι­χο­γρα­φί­ες δια­δί­δουν μηνύ­μα­τα ειρή­νης στους ανθρώ­πους που δια­σχί­ζουν τα σύνο­ρα είτε με αυτο­κί­νη­το είτε με τα πόδια” είπε ο Τσιού. “Πρό­θε­σή μας είναι επί­σης να είναι μια τελευ­ταία ματιά ελπί­δας για τους μετα­νά­στες που δια­κιν­δυ­νεύ­ουν καθώς περ­νούν στον βορ­ρά” πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο