Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Gazprom ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών μέσω του αγωγού Yamal-Europe

Ο ρωσι­κός κολοσ­σός Gazprom ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι θα στα­μα­τή­σει να χρη­σι­μο­ποιεί έναν αγω­γό αερί­ου που έχει ουσια­στι­κή σημα­σία για τη μετα­φο­ρά του προ­ϊ­ό­ντος στην Ευρώ­πη μέσω της Πολω­νί­ας, σε αντί­ποι­να για τις κυρώ­σεις που επέ­βα­λε η Δύση στη Ρωσία λόγω της επί­θε­σης στην Ουκρανία.

Η υιο­θέ­τη­ση των ρωσι­κών αντί­με­τρων στις κυρώ­σεις «σημαί­νει ότι απα­γο­ρεύ­ε­ται να χρη­σι­μο­ποιεί­ται ένας αγω­γός φυσι­κού αερί­ου που ανή­κει στη EuRoPol GAZ (σ.σ. η οποία εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται το πολω­νι­κό τμή­μα του αγω­γού Yamal-Europe) για τη μετα­φο­ρά ρωσι­κού αερί­ου μέσω της Πολω­νί­ας», ανέ­φε­ρε η εται­ρεία σε ανα­κοί­νω­σή της στο Telegram.

Την Τετάρ­τη, η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων σε περισ­σό­τε­ρες από 30 εται­ρί­ες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκα­πού­ρης, σε αντί­ποι­να για τις κυρώ­σεις που έχουν επι­βά­λει αυτές οι χώρες στη Μόσχα. Στον κατά­λο­γο των εται­ρειών περι­λαμ­βά­νο­νται συνο­λι­κά 31 εται­ρί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιο­κτή­τρια του πολω­νι­κού τμή­μα­τος του αγω­γού Yamal-Europe. Ο αγω­γός αυτός είναι ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους του δικτύ­ου, αφού μετα­φέ­ρει ρωσι­κό φυσι­κό αέριο μέσω της Λευ­κο­ρω­σί­ας και της Πολω­νί­ας στη Γερμανία.

Η Gazprom πρό­σθε­σε ότι προ­τού να ληφθεί αυτή η από­φα­ση «η πολω­νι­κή πλευ­ρά είχε παρα­βιά­σει κατ’ επα­νά­λη­ψη τα δικαιώ­μα­τα της Gazprom , ως μετό­χου της EuRoPol GAZ και στις 26 Απρι­λί­ου ενέ­τα­ξε την Gazprom στη λίστα των κυρώ­σε­ων, μπλο­κά­ρο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα της εται­ρεί­ας να ασκεί τα δικαιώ­μα­τά τις στις μετο­χές και τους άλλους τίτλους της EuRoPol GAZ και να λαμ­βά­νει μερίσματα».

Πολ­λές από τις άλλες εται­ρεί­ες στις οποί­ες επι­βλή­θη­καν κυρώ­σεις ανή­κουν στην Gazprom Germania, τη γερ­μα­νι­κή θυγα­τρι­κή του ρωσι­κού κολοσ­σού, την οποία το γερ­μα­νι­κό κρά­τος έθε­σε υπό τον έλεγ­χό του λόγω της στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας της. Η Gazprom ανα­κοί­νω­σε στις αρχές Απρι­λί­ου ότι «απο­σύ­ρε­ται» από αυτή τη θυγα­τρι­κή, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι κυρώ­σεις περι­λαμ­βά­νουν την απα­γό­ρευ­ση συναλ­λα­γών μετα­ξύ των εται­ρειών. Απα­γο­ρεύ­ε­ται επί­σης να ελλι­με­νί­ζο­νται σε ρωσι­κά λιμά­νια πλοία που συν­δέ­ο­νται με τις εν λόγω εταιρείες.

Στα τέλη Απρι­λί­ου η Gazprom είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι δια­κό­πτει τις παρα­δό­σεις αερί­ου στη Βουλ­γα­ρία και την Πολω­νία, δυο χώρες της ΕΕ που αρνή­θη­καν να πλη­ρώ­σουν σε ρού­βλια, όπως είχε ζητή­σει ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν. Εδώ και δύο ημέ­ρες εξάλ­λου ο όγκος του φυσι­κού αερί­ου που δια­με­τα­κο­μί­ζε­ται προς την Ευρώ­πη μέσω της Ουκρα­νί­ας έχει μειω­θεί, λόγω του πολέμου.

Ο αγω­γός Nord Stream 1 που συν­δέ­ει απευ­θεί­ας τη Ρωσία με τη Γερ­μα­νία δεν έχει επηρεαστεί.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο