Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η UEFA υποχρεώθηκε σε έρευνα για τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς των Τούρκων — Αναστάτωση και στο γερμανικό ποδόσφαιρο

Η ευρω­παϊ­κή ποδο­σφαι­ρι­κή ομο­σπον­δία (UEFA) ανα­κοί­νω­σε, έστω και καθυ­στε­ρη­μέ­να, τη διε­ξα­γω­γή πει­θαρ­χι­κής έρευ­νας για τους στρα­τιω­τι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς των παι­κτών της εθνι­κής Τουρ­κί­ας στα παι­χνί­δια με Αλβα­νία και Γαλ­λία, για τα προ­κρι­μα­τι­κά του EURO 2020. Ο εκπρό­σω­πος επι­κοι­νω­νί­ας της UEFA, Φίλιπ Τάουν­σεντ, επι­βε­βαί­ω­σε πως η ομο­σπον­δία θα εξε­τά­σει τη συμπε­ρι­φο­ρά των Τούρ­κων διε­θνών για να δια­πι­στώ­σει αν ο στρα­τιω­τι­κός χαι­ρε­τι­σμός των ποδο­σφαι­ρι­στών της Εθνι­κής Τουρ­κί­ας στους δύο παρα­πά­νω αγώ­νες απο­τε­λεί «προ­κλη­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά» και αντι­βαί­νει στο … no politica της.

«Πολεμικές» αναρτήσεις αναστατώνουν το γερμανικό ποδόσφαιρο

Παρελ­θόν από το ρόστερ της Ζανκτ Πάου­λι της δεύ­τε­ρης κατη­γο­ρί­ας της γερ­μα­νι­κής Μπου­ντε­σλί­γκα απο­τε­λεί ο τούρ­κος εξτρέμ Τζενκ Σαχίν λόγω «πολε­μι­κής» ανάρ­τη­σης με την οποία εξέ­φρα­ζε τη στή­ρι­ξή του στην τουρ­κι­κή εισβολή.

Όπως ανα­κοί­νω­σε τη Δευ­τέ­ρα η διοί­κη­ση της ομά­δας, μετά από εντα­τι­κές συνο­μι­λί­ες που είχε «με οπα­δούς, μέλη αλλά και φίλους με τουρ­κι­κές ρίζες», κατέ­στη σαφές ότι «δεν μπο­ρού­με και δεν θα έπρε­πε να κρί­νου­με δια­φο­ρε­τι­κές αντι­λή­ψεις και από­ψεις άλλων πολι­τι­σμι­κών ομά­δων. Ασυ­ζη­τη­τί και χωρίς την παρα­μι­κρή αμφι­βο­λία όμως απορ­ρί­πτου­με κάθε πρά­ξη πολέ­μου. Οι πρά­ξεις αυτές όπως και η αλλη­λεγ­γύη προς αυτές αντί­κει­νται επί της αρχής στις αξί­ες της ομά­δας», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά η διοίκηση.

«Στο πλευρό των ηρώων μας…»

Στο Instagram ο Τζενκ Σαχίν είχε γρά­ψει: «Είμα­στε στο πλευ­ρό των ηρώ­ων στρα­τιω­τι­κών μας και του στρα­τού. Οι προ­σευ­χές μας είναι μαζί σας». Η ανάρ­τη­ση προ­κά­λε­σε τις άμε­σες και οργι­σμέ­νες αντι­δρά­σεις οπα­δών της Σανκτ Πάου­λι που ζήτη­σαν από τη διοί­κη­ση να απο­πέμ­ψει τον τούρ­κο παίκτη.

Ο Σαχίν ‑ο οποί­ος παρε­μπι­πτό­ντως είναι με 1,3 εκα­τομ. ευρώ η δεύ­τε­ρη ακρι­βό­τε­ρη μετα­γρα­φή στην ιστο­ρία της Σανκτ Πάου­λι- είναι ελεύ­θε­ρος να πάει καταρ­χήν δανει­κός σε άλλη ομά­δα μέχρι να μπο­ρεί να πάρει επί­ση­μα μετα­γρα­φή το χει­μώ­να. O ίδιος δεν φάνη­κε πάντως να δεί­χνει καμία κατα­νό­η­ση για την από­φα­ση απο­πο­μπής του. Από την Τουρ­κία όπου βρί­σκε­ται αυτό το διά­στη­μα δήλω­σε: «Η ομά­δα αντι­με­τω­πί­ζει δυσκο­λί­ες με τέτοιου είδους προ­βλή­μα­τα. Υπάρ­χει μια αρνη­τι­κή αντί­λη­ψη για τη χώρα μας την οποία δεν μπο­ρώ να κατα­λά­βω. Δεν είμα­στε λάθος σε κάτι», είπε μιλώ­ντας στο αθλη­τι­κό ραδιό­φω­νο Radyospor.

Επιπόλαια like

Θέμα δημιουρ­γή­θη­κε και με τους τουρ­κι­κής κατα­γω­γής παί­κτες της εθνι­κής Γερ­μα­νί­ας Ίλκαι Γκύ­ντο­γαν και Έμρε Τσαν. Οι δυο είχαν κάνει like σε φωτο­γρα­φία που είχε αναρ­τη­θεί στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και η οποία δεί­χνει τούρ­κους διε­θνείς να κάνουν τον επί­μα­χο στρα­τιω­τι­κό χαι­ρε­τι­σμό στον αγώ­να με την Αλβα­νία, σε ένα θέμα που διε­ρευ­νά στο μετα­ξύ η Uefa. Μετά τις αντι­δρά­σεις που προ­κλή­θη­καν οι δυο ποδο­σφαι­ρι­στές έσβη­σαν τελι­κά το like, ισχυ­ρι­ζό­με­νοι ότι δεν τους ήταν σαφές ότι με τον τρό­πο αυτό έστελ­ναν και ένα πολι­τι­κό μήνυμα.

«Πιστέψ­τε με: μετά απ΄ όσα έγι­ναν πέρ­σι (σσ. φωτο­γρα­φία με Ερντο­γάν), το τελευ­ταίο που ήθε­λα ήταν να στεί­λω ένα πολι­τι­κό μήνυ­μα», δήλω­σε ο Γκύ­ντο­γαν λίγο πριν το πρώ­το σφύ­ριγ­μα στον αγώ­να της Γερ­μα­νί­ας ενα­ντί­ον της Εσθο­νί­ας για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Euro την περα­σμέ­νη Κυρια­κή. Ο ίδιος είπε ότι έσβη­σε «συνει­δη­τά το like από την επί­μα­χη φωτο­γρα­φία» όταν δια­πί­στω­σε ότι η αντί­δρα­σή του «αξιο­λο­γή­θη­κε πολι­τι­κά. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απλά χάρη­κα που ο πρώ­ην συμπαί­κτης μου […] έβα­λε το γκολ της νίκης (σσ. ο Τοσούν στον αγώ­να ενα­ντί­ον της Αλβανίας)».

«Δεν υπήρ­ξε καμία απο­λύ­τως πρό­θε­ση», είπε από την πλευ­ρά του ο Τσαν, προ­σθέ­το­ντας ότι «είμαι από­λυ­τα υπέρ της ειρή­νης και κατά του πολέμου».

Τους δυο τουρ­κι­κής κατα­γω­γής γερ­μα­νούς διε­θνείς υπε­ρα­σπί­στη­κε ο τεχνι­κός των «πάν­τσερ» Γιο­ά­χιμ Λεβ λέγο­ντας ότι «και οι δυο ήθε­λαν απλά να συγ­χα­ρούν τον πρώ­ην συμπαί­κτη τους. Όποιος τους γνω­ρί­ζει ξέρει ότι είναι κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας, κατά του πολέ­μου. Την καλύ­τε­ρη δήλω­ση την έκα­νε ο Ίλκαι μέσα στον αγω­νι­στι­κό χώρο», είπε ο Λεβ ανα­φε­ρό­με­νος στα δυο τέρ­μα­τα που σημεί­ω­σε ο Γκύντογαν.

Σε απο­λο­γία θα κλη­θούν και οι δυο τούρ­κοι διε­θνείς της Φορ­τού­να Ντί­σελ­ντορφ, Αϊχάν και Κάρα­μαν, οι οποί­οι σε φωτο­γρα­φία από τα απο­δυ­τή­ρια μετά τον αγώ­να της Τουρ­κί­ας ενα­ντί­ον της Αλβα­νί­ας, την οποία «ανέ­βα­σε» η τουρ­κι­κή ομο­σπον­δία ποδο­σφαί­ρου, δια­κρί­νο­νται να χαι­ρε­τούν επί­σης στρατιωτικά.

Πηγή: ΑΠΕ / Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο