Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θήβα: Πρωτοφανής κινητοποίηση αλληλεγγύης σε οικογένεια εργατών που απειλείται με έξωση

«Πλει­στη­ρια­σμό λαϊ­κής κατοι­κί­ας στην πόλη της Θήβας και την γύρω περιο­χή δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψου­με», ήταν το ηχη­ρό μήνυ­μα που έστει­λαν εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι κάθε ηλι­κί­ας με τη μαζι­κή τους συμ­με­το­χή στην πρω­το­φα­νή κινη­το­ποί­η­ση αλλη­λεγ­γύ­ης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το από­γευ­μα της Τετάρ­της, μπρο­στά στο σπί­τι οικο­γέ­νειας εργα­τών που κιν­δυ­νεύ­ει να μεί­νει στο δρόμο.

Τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, οι μαζι­κοί φορείς και λαός της Θήβας έδει­ξαν την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα τους να πάρουν στα χέρια τους την υπό­θε­ση της υπε­ρά­σπι­σης των σπι­τιών των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού της περιο­χής από την επί­θε­ση των κορα­κιών των funds και των τρα­πε­ζών. Εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι, συντα­ξιού­χοι, νεοι αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα του Εργα­τι­κού Κέντρου Θήβας, των σωμα­τεί­ων και φορέ­ων της περιο­χής, δίνο­ντας μαζι­κά το «παρών» στη συγκέ­ντρω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης. Στά­θη­καν στο πλευ­ρό του βιο­μη­χα­νι­κού εργά­τη, Ορέ­στη, της γυναί­κας του Όλγας και των δύο ανή­λι­κων παι­διών τους, που από την 1η Σεπτέμ­βρη κιν­δυ­νεύ­ουν να μεί­νουν στο δρόμο.

Η γει­το­νιά σεί­στη­κε από συν­θή­μα­τα όπως «Τα σπί­τια του λαού τα σώζει ο λαός. Κανέ­νας μόνος παντού ξεση­κω­μός» και «Κανέ­να σπί­τι στα χέρια τρα­πε­ζί­τη», όπως και οι γύρω συνοι­κί­ες από την πορεία που ακολούθησε.

Πλειστηριασμό σπιτιού στην Θήβα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε!

Τη συγκλο­νι­στι­κή παρου­σία των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού της Θήβας στη συγκέ­ντρω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης χαι­ρέ­τη­σε εκ μέρους του Εργα­τι­κού Κέντρου Θήβας ο Γιώρ­γος Καβά­λος, τονί­ζο­ντας πως πρό­κει­ται για μια μεγα­λειώ­δης συγκέ­ντρω­ση που στέλ­νει ξεκά­θα­ρο και ηχη­ρό μήνυ­μα ότι «πλει­στη­ρια­σμό σπι­τιού στην Θήβα δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψου­με». Επι­σή­μα­νε ότι το μήνυ­μα αυτό της συγκέ­ντρω­σης θα πρέ­πει να φτά­σει σε κάθε χώρο δου­λειάς, σε κάθε γει­το­νιά και συνοι­κία προσ­διο­ρί­ζο­ντας ότι στη θέση της οικο­γέ­νειας που σήμε­ρα κιν­δυ­νεύ­ει να χάσει το σπί­τι της, βρί­σκο­νται ή θα βρε­θούν χιλιά­δες ακό­μη οικο­γέ­νειες τόσο στην περιο­χή της Θήβας όσο και σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Παράλ­λη­λα επι­σή­μα­νε ότι απέ­να­ντι στην επί­θε­ση που δέχο­νται οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός η μόνη λύση είναι οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας, τονί­ζο­ντας ότι οι πρω­το­βου­λί­ες του εργα­τι­κού κέντρου, των σωμά­των και των φορέ­ων της περιο­χής θα συνε­χι­στούν ακό­μη πιο δυναμικά.

«Είναι ο πρώ­τος πλει­στη­ρια­σμός που γίνε­ται στην πόλη μας και δυστυ­χώς θα ακο­λου­θή­σουν και δεκά­δες άλλοι. Για αυτό πρέ­πει να αντι­δρά­σου­με τώρα, μαζι­κά. Να περά­σου­με το μήνυ­μα ότι θα μας βρουν απέ­να­ντί τους. Όλοι μαζί στον αγώ­να να σώσου­με τα σπί­τια μας», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γ. Καβάλος.

Χαι­ρε­τι­σμό εκ μέρους των συντα­ξιού­χων Σωμα­τεί­ων της Θήβας απηύ­θυ­νε, ο Δημή­τρης Θεο­δώ­ρου, τονί­ζο­ντας ότι οι συντα­ξιού­χοι θα συνε­χί­σουν να βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να και για την προ­στα­σία της λαϊ­κής κατοι­κί­ας, όπως κάνουν μέχρι τώρα για την υγεία, την παι­δεία και κάθε λαϊ­κή και εργα­τι­κή διεκδίκηση.

Συγκί­νη­ση αλλά και αγω­νι­στι­κή απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα σκόρ­πι­σε ο Ορέ­στης, ιδιο­κτή­της του σπι­τιού, ο οποί­ος παίρ­νο­ντας το λόγο ευχα­ρί­στη­σε όλους όσοι αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα και συμ­με­τεί­χαν στη μεγα­λειώ­δη συγκέ­ντρω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης. Στά­θη­κε στην πρω­το­βου­λία των Σωμα­τεί­ων και των φορέ­ων της περιο­χής, αλλά και το μεγά­λο κύμα συμπα­ρά­στα­σης που δέχε­ται η οικο­γέ­νεια του από διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την ανά­γκη για ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη οργά­νω­ση της αντί­στα­σης και του αγώνα.

Προσ­διό­ρι­σε μάλι­στα ότι την ώρα που δημο­σιο­ποιού­νται οι λίστες με τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και επι­χει­ρη­μα­τί­ες που οφεί­λουν δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, αυτοί που βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με πλει­στη­ρια­σμούς και κατα­σχέ­σεις είναι ο λαός και οι εργα­ζό­με­νοι. Επι­σή­μα­νε ότι οι πλει­στη­ρια­σμοί και οι κατα­σχέ­σεις εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων λαϊ­κών κατοι­κιών, ανά­με­σα στα οποία και της δικής του οικο­γέ­νειας, απο­τε­λεί πολι­τι­κό ζήτη­μα, σημειώ­νο­ντας ότι και ο ίδιος θα στα­θεί στο πλευ­ρό κάθε λαϊ­κής οικο­γέ­νειας κιν­δυ­νεύ­ει να χάσει το σπί­τι του και τονί­ζο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό».

Στη συγκέ­ντρω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης και στο πλευ­ρό των Σωμα­τεί­ων και των μαζι­κών φορέ­ων της Θήβας, βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μπα­γιαρ­τα­κη, μέλος του Γρα­φεί­ου της ΕΠ Ανατ. Στε­ρε­άς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Επί­σης συμ­με­τεί­χε υπήρ­ξε κλι­μά­κιο της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Θήβας, με επι­κε­φα­λής τον Αντώ­νη Του­λου­μά­κο, νυν δημο­τι­κό σύμ­βου­λο και εκ νέου υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Θήβας, καθώς και υπο­ψή­φιοι περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι Στε­ρε­άς Ελλά­δας με το ψηφο­δέλ­τιο της Λαϊ­κής Συσπείρωσης.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο