Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Θανατηφόροι» λογαριασμοί ρεύματος στο Τέξας

Η απε­λευ­θε­ρω­μέ­νη αγο­ρά ενέρ­γειας του Τέξας δεν συν­δέ­ε­ται μόνο με ένα πολυ­ή­με­ρο και πολύ­νε­κρο μπλακ άουτ, αλλά και με χιλιά­δες «θανα­τη­φό­ρους» λογα­ρια­σμούς ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Λίγες ημέ­ρες μετά την απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης στην ενερ­γεια­κή Μέκ­κα των ΗΠΑ, κάτοι­κοι άρχι­σαν να λαμ­βά­νουν λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος με χρε­ώ­σεις που φθά­νουν σε 17.000 δολάρια.

Κάποιοι οικια­κοί κατα­να­λω­τές είχαν επι­λέ­ξει να πλη­ρώ­νουν το ρεύ­μα σε τιμές άμε­σα συν­δε­δε­μέ­νες με τις τιμές χον­δρι­κής, οι οποί­ες επη­ρε­ά­ζο­νται από τις δια­κυ­μάν­σεις του δικτύ­ου. Οι ηλε­κτρι­κές εται­ρεί­ες της πολι­τεί­ας δεν είχαν υπο­χρε­ω­θεί από τις ρυθ­μι­στι­κές αρχές να είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νες για ψύχος και δεν το επέ­λε­ξαν, ως εκ τού­του σχε­δόν οι μισές μονά­δες της πολι­τεί­ας βγή­καν εκτός δικτύ­ου, προ­ξε­νώ­ντας μπλακ άουτ. Οταν το σύστη­μα υπερ­φορ­τώ­θη­κε, η χον­δρι­κή τιμή του ρεύ­μα­τος εκτοξεύθηκε.

Οσοι κατα­να­λω­τές αντε­λή­φθη­σαν τι συνέ­βαι­νε μεί­ω­σαν όσο μπο­ρού­σαν την κατα­νά­λω­ση, παρό­τι η πλειο­νό­τη­τα των σπι­τιών στην πολι­τεία θερ­μαί­νε­ται με ηλε­κτρι­κά καλο­ρι­φέρ και η θερ­μο­κρα­σία είχε πέσει κάτω από το μηδέν. Μετα­ξύ των κατα­να­λω­τών αυτών ήταν ο Ντέι­βιντ Αστραϊν, πελά­της της εται­ρεί­ας Griddy, ο οποί­ος «κατά­φε­ρε» να συγκρα­τή­σει τον λογα­ρια­σμό ρεύ­μα­τος στις 2.796 δολά­ρια. Λιγό­τε­ρο τυχε­ρός στά­θη­κε ο 63χρονος από­στρα­τος Σκοτ Γουί­λο­μπι, του οποί­ου ο λογα­ρια­σμός ήταν 16.752 δολά­ρια. Τον πλή­ρω­σε, ξοδεύ­ο­ντας όλες του τις οικο­νο­μί­ες. Υπάρ­χουν χιλιά­δες τέτοια παρα­δείγ­μα­τα – και όπως σε όλες τις περι­πτώ­σεις που η «ελεύ­θε­ρη αγο­ρά» απο­τυγ­χά­νει, έτσι και στο Τέξας εκλή­θη να ανα­λά­βει το κράτος.

«Δεν μπο­ρεί το βάρος να πέσει στις πλά­τες των κατα­να­λω­τών», δήλω­σε ο Ρεπου­μπλι­κα­νός κυβερ­νή­της της πολι­τεί­ας, Γκρεγκ Αμποτ, απο­δέ­κτης της οργής πολι­τών, που κατέ­κλυ­σαν τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης με φωτο­γρα­φί­ες των λογα­ρια­σμών ρεύ­μα­τος. Κάποια από τα θύμα­τα του μπλακ άουτ πήγαν ένα βήμα παρα­πέ­ρα, κατα­θέ­το­ντας αγω­γές και μηνύ­σεις ενα­ντί­ον των εται­ρειών ρεύ­μα­τος και του δια­χει­ρι­στή του δικτύ­ου. Μετα­ξύ αυτών, η οικο­γέ­νεια του 11χρονου Κρι­στιάν Παβόν, ο οποί­ος πέθα­νε στον ύπνο του, στο χωρίς ρεύ­μα και μόνω­ση σπί­τι του. Το πρωί της ίδιας ημέ­ρας, ο Παβόν είχε φωτο­γρα­φη­θεί στο χιό­νι, το οποίο αντί­κρι­ζε για πρώ­τη φορά στη ζωή του, καθώς κατά­γε­ται από την Ονδού­ρα της Κεντρι­κής Αμε­ρι­κής. Το παι­δί κοι­μή­θη­κε με όσες κου­βέρ­τες υπήρ­χαν στο σπί­τι και το επό­με­νο πρωί δεν ξύπνη­σε. Η οικο­γέ­νεια ζητεί από την ηλε­κτρι­κή εται­ρεία Entergy και τον δια­χει­ρι­στή ERCOT τα έξο­δα κηδεί­ας και απο­ζη­μί­ω­ση 100.000 δολα­ρί­ων, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι γνώ­ρι­ζαν ότι επί­κει­ται πολυ­ή­με­ρο μπλακ άουτ και δεν ενη­μέ­ρω­σαν τους πελά­τες τους.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο