Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα για το ιικό φορτίο

Τάση στα­θε­ρο­ποί­η­σης στα πολύ υψη­λά επί­πε­δα των αρχών Νοεμ­βρί­ου, όταν δηλα­δή η Θεσ­σα­λο­νί­κη έμπαι­νε στη γκρι ζώνη των πιο επι­βα­ρυ­μέ­νων επι­δη­μιο­λο­γι­κά περιο­χών της χώρας, με εφαρ­μο­γή αυστη­ρών περιο­ρι­στι­κών μέτρων, προ­κύ­πτει μετα­ξύ των τελευ­ταί­ων μετρή­σε­ων στα λύμα­τα του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος, στην έρευ­να που διε­ξά­γει διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΠΘ, σε συνερ­γα­σία με την ΕΥΑΘ.

Στο σχε­τι­κό διά­γραμ­μα, που απο­τυ­πώ­νει τις μετρή­σεις του ιικού φορ­τί­ου στα λύμα­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης από την αρχή της επι­δη­μιο­λο­γι­κής έξαρ­σης, παρα­τη­ρεί­ται πως στις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις δειγ­μα­το­λη­ψί­ες — από τις 25 Νοεμ­βρί­ου έως και τις 2 Δεκεμ­βρί­ου — έχει ανα­κο­πεί η τάση μεί­ω­σης που ξεκί­νη­σε να κατα­γρά­φε­ται στις τέσ­σε­ρις πιο προη­γού­με­νες μετρή­σεις, των δειγ­μα­το­λη­ψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.

«Πολύ εύκολα η τάση μπορεί να γίνει ξανά εκθετικά αυξητική»

«Ανη­συ­χού­με ιδιαί­τε­ρα για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των τελευ­ταί­ων μετρή­σε­ων στα λύμα­τα, καθώς δεί­χνουν πως έχει στα­μα­τή­σει η βελ­τί­ω­ση της επι­δη­μιο­λο­γι­κής εικό­νας σε σημείο επι­κίν­δυ­νο. Έχο­ντας στον νου τη διε­θνή εμπει­ρία, με βάση και τις μετρή­σεις εξορ­θο­λο­γι­σμού στα λύμα­τα που κάνου­με για τις Βρυ­ξέλ­λες, το ‘Αμστερ­νταμ και το Παρί­σι, μπο­ρού­με να πού­με πως η κατά­στα­ση είναι πολύ ορια­κή για την πόλη, καθώς μπο­ρεί πολύ εύκο­λα η τάση στη μέτρη­ση του ιικού φορ­τί­ου να γυρί­σει και πάλι αυξη­τι­κά και μάλι­στα με εκθε­τι­κό ρυθ­μό. Και επει­δή το σημείο εκκί­νη­σης αυτή τη φορά είναι υψη­λό μπο­ρεί η κατά­στα­ση να ξεφύ­γει από κάθε έλεγ­χο», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και επι­στη­μο­νι­κά υπεύ­θυ­νος του ερευ­νη­τι­κού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊ­ω­άν­νου, εξη­γώ­ντας την κρι­σι­μό­τη­τα των δεδομένων.

«Βρι­σκό­μα­στε σε ένα κρί­σι­μο σημείο όπου η αξιο­πι­στία στις μετρή­σεις είναι καθο­ρι­στι­κή. Ο υπο­λο­γι­στι­κός εξορ­θο­λο­γι­σμός που εφαρ­μό­ζει η ομά­δα του ΑΠΘ στις μετρή­σεις, με βάση 24 περι­βαλ­λο­ντι­κά ποιο­τι­κά και ποσο­τι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά των λυμά­των, αυξά­νει κατά μια τάξη μεγέ­θους την ακρί­βεια στον προσ­διο­ρι­σμό του ιικού φορ­τί­ου. Αυτό καθι­στά τις μετρή­σεις μας αξιό­πι­στο εργα­λείο διά­γνω­σης της δια­σπο­ράς του ιού και πολύ­τι­μη βοή­θεια στη λήψη απο­φά­σε­ων. Αυτές τις κρί­σι­μες ώρες το περι­θώ­ριο λάθους πρέ­πει να είναι το μικρό­τε­ρο δυνα­τό», εξή­γη­σε ο καθη­γη­τής Χημεί­ας και μέλος της διε­πι­στη­μο­νι­κής ομά­δας, καθη­γη­τής Θόδω­ρος Καραπάντσιος.

Στον συνημ­μέ­νο διά­γραμ­μα, που δημο­σιεύ­ει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέ­ρες των δειγ­μα­το­λη­ψιών, που κατα­γρά­φο­νται με κόκ­κι­νο χρώ­μα αντι­στοι­χούν σε περισ­σό­τε­ρα από 500 κρού­σμα­τα — όπως ανα­κοι­νώ­θη­καν τις αντί­στοι­χες ημέ­ρες από τον ΕΟΔΥ — οι μέρες που κατα­γρά­φο­νται με πορ­το­κα­λί σε 100–400 κρού­σμα­τα και οι μέρες που κατα­γρά­φο­νται με πρά­σι­νο σε λιγό­τε­ρα από εκα­τό κρούσματα.

DIAGRAMMA

«Γιατί…κόλλησε η Θεσσαλονίκη»

Η διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΑΠΘ αξιο­ποιώ­ντας και τα δεδο­μέ­να από τις μετρή­σεις που κάνει για τις μεγά­λες ευρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες ανα­ζη­τεί τεκ­μη­ριω­μέ­νες απα­ντή­σεις, στο ερώ­τη­μα για­τί η κατά­στα­ση στη Θεσ­σα­λο­νί­κη δε βελ­τιώ­νε­ται, όπως θα περί­με­νε κανείς μετά την επι­βο­λή των αυστη­ρών περιο­ρι­στι­κών μέτρων.

«Το πολύ υψη­λό ιικό φορ­τίο είναι η κυριό­τε­ρη αιτία για τους αργούς ρυθ­μούς απο­κλι­μά­κω­σης από τη στιγ­μή που ελή­φθη­σαν τα μέτρα. Όσο πιο υψη­λό το ιικό φορ­τίο, τόσο περισ­σό­τε­ρο χρό­νο χρειά­ζο­νται τα μέτρα για να απο­δώ­σουν. Αυτό είναι σαφές και επι­πλέ­ον θα πρέ­πει να λάβου­με υπό­ψη και το δεδο­μέ­νο ότι τα μέτρα που εφαρ­μό­στη­καν από τον Νοέμ­βριο, δεν ήταν εξ αρχής αντί­στοι­χα εκεί­νων της περα­σμέ­νης ‘Ανοι­ξης. Είναι επί­σης εμφα­νής στην κίνη­ση που υπάρ­χει στους δρό­μους, μία μεγα­λύ­τε­ρη χαλα­ρό­τη­τα των πολι­τών, σε σχέ­ση με τον περα­σμέ­νο Απρί­λιο, που εξη­γεί­ται μεν από την κόπω­ση που έχει επέλ­θει, όμως σε καμία περί­πτω­ση δε δικαιο­λο­γεί­ται, τη στιγ­μή που υπάρ­χει ασφυ­κτι­κή πίε­ση στα νοσο­κο­μεία της πόλης και το πόσο σοβα­ρή είναι η κατά­στα­ση μπο­ρεί πλέ­ον να το αντι­λη­φθεί ο καθέ­νας μας, που σίγου­ρα πια γνω­ρί­ζει για κάποιον που νόση­σε, κάποιον που απε­βί­ω­σε από επι­πλο­κές του ιού», επι­σή­μα­νε ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ, δίνο­ντας μία ερμη­νεία για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να της πόλης.

Επι­πρό­σθε­τα, έθε­σε και κάποιες ακό­μη παρα­μέ­τρους: «Όταν απο­φα­σί­στη­κε η ανα­στο­λή των περισ­σό­τε­ρων δρα­στη­ριο­τή­των και τα μέλη των οικο­γε­νειών βρέ­θη­καν όλα μαζί κλει­σμέ­να στα σπί­τια, αυτό δημιούρ­γη­σε και νέες εστί­ες, καθώς υπήρ­χαν ήδη πάρα πολ­λοί ασυμ­πτω­μα­τι­κοί φορείς στην κοι­νό­τη­τα και μέσα στον ίδιο χώρο δημιουρ­γή­θη­καν νέες επι­μο­λύν­σεις. Επί­σης, ένα ακό­μη ζήτη­μα που ίσως δεν αντι­με­τω­πί­στη­κε επαρ­κώς αφο­ρά χώρους εν δυνά­μει υπερ­με­τά­δο­σης του ιού και κυρί­ως τα λεω­φο­ρεία και τις λαϊ­κές αγο­ρές. Ίσως θα μπο­ρού­σαν να ληφθούν περαι­τέ­ρω μέτρα εκεί, υπάρ­χουν λύσεις που έχουν εφαρ­μο­στεί επι­τυ­χώς σε άλλες ευρω­παϊ­κές πόλεις, λύσεις που θα μπο­ρού­σα­με να εφαρ­μό­σου­με άμε­σα, όπως για παρά­δειγ­μα η προ­σω­ρι­νή έντα­ξη του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρεί­ων στον στό­λο του ΟΑΣΘ για την ασφα­λή μετα­κί­νη­ση των πολι­τών, όπως το μεγα­λύ­τε­ρο άπλω­μα των πάγκων στις λαϊ­κές αγο­ρές κλπ», τόνι­σε ο πρύτανης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο