Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 500% του SARS-CoV‑2 στα λύματα, προμηνύει αύξηση κρουσμάτων στην πόλη

Έντο­να αυξη­τι­κή εξα­κο­λου­θεί να κατα­γρά­φε­ται η συγκέ­ντρω­ση του γονι­διώ­μα­τος του SARS-CoV‑2 στα λύμα­τα του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης. Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, ανά­με­σα στις 12 και 14 Οκτω­βρί­ου, η διε­πι­στη­μο­νι­κή ομά­δα ερευ­νη­τών του ΑΠΘ, που σε συνερ­γα­σία με την ΕΥΑΘ ανα­λύ­ει συστη­μα­τι­κά ‑ανά δύο ημέ­ρες- δείγ­μα­τα από τα υγρά αστι­κά από­βλη­τα στην είσο­δο της Εγκα­τά­στα­σης Επε­ξερ­γα­σί­ας Λυμά­των Θεσ­σα­λο­νί­κης, υπο­λό­γι­σε μία δρα­μα­τι­κή αύξη­ση των φορέ­ων του κορο­νοϊ­ού στην πόλη –της τάξης του 290% στο ιικό φορ­τίο των λυμά­των, όπου συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται συμ­πτω­μα­τι­κοί και ασυμ­πτω­μα­τι­κοί φορείς. Η τάση αυτή απο­τυ­πώ­θη­κε μετά από έξι ημέ­ρες στα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη που ανα­κοι­νώ­θη­καν από τον ΕΟΔΥ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι όλο τον Σεπτέμ­βριο η συγκέ­ντρω­ση του γονι­διώ­μα­τος του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά υγρά από­βλη­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης ήταν ορια­κά ανι­χνεύ­σι­μη από την ομά­δα του ΑΠΘ. Μάλι­στα, στις 5 Οκτω­βρί­ου η Θεσ­σα­λο­νί­κη κατέ­γρα­φε τη θετι­κό­τε­ρη επί­δο­ση με μόλις δύο ανα­κοι­νω­θέ­ντα κρού­σμα­τα σε σύνο­λο 303 πανελ­λα­δι­κά, ενώ μια εβδο­μά­δα αργό­τε­ρα στις 12 Οκτω­βρί­ου ανα­κοι­νώ­θη­καν 6 κρού­σμα­τα. Χθες, 21 Οκτω­βρί­ου, ανα­κοι­νώ­θη­καν 181 κρού­σμα­τα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, σημαί­νο­ντας συνα­γερ­μό στις υγειο­νο­μι­κές αρχές για την πορεία της παν­δη­μί­ας στην πόλη. Αυτή τη στιγ­μή και με ημε­ρο­μη­νία ανα­φο­ράς την 12η Οκτω­βρί­ου 2020 στις μετρή­σεις στα λύμα­τα της πόλης παρα­τη­ρεί­ται μία αύξη­ση της συγκέ­ντρω­σης του SARS-Cov‑2 της τάξης του 500%.

«Τις επό­με­νες μέρες ανα­μέ­νου­με τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα να παρα­μεί­νουν σε υψη­λά επί­πε­δα, με αυξη­τι­κή τάση. Με ανα­φο­ρά στις 12 Οκτω­βρί­ου, όταν ξεκί­νη­σε να κατα­γρά­φε­ται η αυξη­τι­κή τάση, μετρού­με αυτή την εβδο­μά­δα διπλά­σια τη συγκέ­ντρω­ση του ιικού φορ­τί­ου, όταν την προη­γού­με­νη ήταν τρι­πλά­σια. Δηλα­δή, συνο­λι­κά από τις 12 Οκτω­βρί­ου είμα­στε περί­που πέντε φορές επά­νω. Τα μέχρι τώρα στοι­χεία είναι απο­λύ­τως αξιό­πι­στα, μιας και στις ανα­λύ­σεις έχου­με κάνει τρι­πλές επα­να­λή­ψεις και εφαρ­μο­γή προηγ­μέ­νων μεθό­δων επε­ξερ­γα­σί­ας των δειγ­μά­των και στη συνέ­χεια εξορ­θο­λο­γί­σα­με τις μετρού­με­νες τιμές, με βάση τις ημε­ρή­σιες δια­κυ­μάν­σεις περι­βαλ­λο­ντι­κών παρα­μέ­τρων στα λύμα­τα, που επη­ρε­ά­ζουν και αλλοιώ­νουν τις μετρή­σεις. Παρό­λα αυτά χρειά­ζε­ται να παρα­κο­λου­θή­σου­με τις μετρή­σεις και τις επό­με­νες μέρες, για να επι­βε­βαιώ­σου­με τη μορ­φή και την κλί­ση της αυξη­τι­κής καμπύ­λης του ιικού φορ­τί­ου», δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και συντο­νι­στής της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι προ­φα­νές ότι η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να των λυμά­των απο­δει­κνύ­ε­ται ένας αξιό­πι­στος δεί­κτης έγκαι­ρης παρα­κο­λού­θη­σης της δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού στην κοι­νό­τη­τα. Εντο­πί­σα­με την εκτί­να­ξη της δια­σπο­ράς 6 ημέ­ρες πριν αυτή επι­βε­βαιω­θεί κλι­νι­κά από τον αριθ­μό των κατα­γε­γραμ­μέ­νων κρου­σμά­των. Ας σημειω­θεί ότι στη διε­θνή βιβλιο­γρα­φία ανα­φέ­ρε­ται ότι χρειά­ζο­νται 5 με 7 ημέ­ρες κατά μέσο όρο, για να εκδη­λω­θεί η νόσος μετά την αρχι­κή μετά­δο­σή της. Η προ­σε­κτι­κά εξορ­θο­λο­γι­σμέ­νη ανά­γνω­ση των ανα­λύ­σε­ων στα λύμα­τα εξα­σφα­λί­ζει κρί­σι­μο χρό­νο για την έγκαι­ρη λήψη μέτρων από την πλευ­ρά της Πολι­τεί­ας και τη συνει­δη­το­ποί­η­ση από πλευ­ράς των πολι­τών, ότι δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για ανεύ­θυ­νες και αντι­κοι­νω­νι­κές συμπε­ρι­φο­ρές», εξή­γη­σε ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και υπο­γράμ­μι­σε: «Από την αρχή της παν­δη­μί­ας κατέ­στη σαφές ότι η ατο­μι­κή ευθύ­νη είναι το ισχυ­ρό­τε­ρο όπλο που δια­θέ­του­με για να αντι­με­τω­πί­σου­με τον ιό. Είναι γεγο­νός και ότι έχει επέλ­θει μία κόπω­ση στην κοι­νω­νία από την παρα­τε­τα­μέ­νη εφαρ­μο­γή περιο­ρι­στι­κών μέτρων και είναι κατα­νοη­τό ότι οι νέοι άνθρω­ποι θέλουν να βγουν, να δια­σκε­δά­σουν. Όμως, είναι για όλους η ώρα της ατο­μι­κής ευθύ­νης, για να προ­φυ­λά­ξου­με το υπέρ­τα­το αγα­θό- τη ζωή, να περι­φρου­ρή­σου­με το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας και να απο­φύ­γου­με μέτρα που έχουν δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις στην κοι­νω­νι­κή και οικο­νο­μι­κή ζωή της πόλης».

Η μεθο­δο­λο­γία απο­τί­μη­σης του κορο­νοϊ­ού στα αστι­κά από­βλη­τα, που ανέ­πτυ­ξε η ομά­δα του ΑΠΘ, εξορ­θο­λο­γί­ζει τις μετρή­σεις συγκέ­ντρω­σης του γονι­διώ­μα­τος του ιού με βάση 24 περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, που δύνα­νται να αλλοιώ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μετρή­σεων. Στην έρευ­να συμ­με­τέ­χουν καθη­γη­τές από 11 δια­φο­ρε­τι­κά εργα­στή­ρια των Τμη­μά­των Ιατρι­κής, Χημεί­ας, Φαρ­μα­κευ­τι­κής, Κτη­νια­τρι­κής, Βιο­λο­γί­ας, Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών, Μηχα­νι­κών Χωρο­τα­ξί­ας και Ανά­πτυ­ξης του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο