Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη — Δ. Κουτσούμπας: Μόνοι τους και όλοι μας με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ

«Να βγει πιο δυνα­τό το ΚΚΕ στις εκλο­γές» ζήτη­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, δια­χω­ρί­ζο­ντας την πολι­τι­κή και την στά­ση του κόμ­μα­τος του από εκεί­νη των άλλων κόμ­μα­των, σε ομι­λία του από­ψε σε πολι­τι­κή-πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση, που διορ­γά­νω­σε η κομ­μα­τι­κή οργά­νω­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, στο Παλαί Ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη

«Και σε αυτές τις εκλο­γές, το σύν­θη­μα είναι ένα: Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνα­τό ΚΚΕ».

Ο κ. Κου­τσού­μπας κάλε­σε τους εργά­τες, τις εργά­τριες και ανθρώ­πους του μόχθου «να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες» και «να φτά­σουν στην κάλ­πη με το ψηφο­δέλ­τιο του ΚΚΕ στο χέρι», ώστε «για να μεί­νουν στα χαρ­τιά οι αντι­λαϊ­κοί, αντι­δρα­στι­κοί νόμοι που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, πολ­λές φορές με τη στή­ρι­ξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ», αλλά και για να είναι την επό­με­νη μέρα «όσο γίνε­ται πιο αδύ­να­μη και η επό­με­νη, από χέρι, αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση, όποιο χρώ­μα κι αν έχει».

«Μπο­ρού­με να τα κατα­φέ­ρου­με. Μπο­ρού­με να ακυ­ρώ­σου­με τους εκβια­σμούς που εξα­πο­λύ­ουν τα κόμ­μα­τα του κατε­στη­μέ­νου, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ» πρό­σθε­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και συνέχισε:

«Να αχρη­στεύ­σου­με τις παγί­δες που στή­νουν, πότε με τα ψεύ­τι­κά διλήμ­μα­τά τους, πότε με την κάλ­πι­κη αντι­πα­ρά­θε­σή τους, για να κρύ­ψουν, ότι και οι δύο έχουν λερω­μέ­νη τη φωλιά τους. Όπως έγι­νε, και όπως επί­σης απο­δεί­χτη­κε τις τρεις προη­γού­με­νες μέρες στη βου­λή με την πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας. Έτσι γινό­ταν πάντα, έτσι γίνε­ται και τώρα, για να εγκλω­βι­στεί ο λαός. Αυτοί τη δου­λειά τους και εμείς τη δική μας».

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπεν­θύ­μι­σε τους αγώ­νες του ΚΚΕ κατά την προη­γού­με­νη περί­ο­δο, τις κινη­το­ποί­η­σεις, μέσα στην παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, της Πρω­το­μα­γιάς και για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου, αλλά και απο­χώ­ρη­ση του ΚΚΕ από τη Βου­λή κατά την ομι­λία του Β. Ζελένκ­σι και των «ναζί του Αζόφ», το μπλό­κο σε πλοίο με στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό του ΝΑΤΟ στο λιμά­νι, στην στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στους φοι­τη­τές και στους συν­δι­κα­λι­στι­κούς αγώ­νες και πρόσθεσε :

« Ένα μεγά­λο, λοι­πόν, ποσο­στό εργα­ζο­μέ­νων στο ερώ­τη­μα: ποιος είναι πιο κατάλ­λη­λος ο Μητσο­τά­κης, ή ο Τσί­πρας απα­ντούν «κανέ­νας». Για­τί γνω­ρί­ζουν, πως και οι δύο μοι­ρά­ζο­νται τις ίδιες δεσμεύ­σεις και από τους ίδιους και πως, με κάποιες πιθα­νές παραλ­λα­γές θα τις υλο­ποι­ή­σουν την επό­με­νη μέρα».

Ο κ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι αυτές είναι δεσμεύ­σεις απέ­να­ντι στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης της ΕΕ, απέ­να­ντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, δεσμεύ­σεις που «υπα­γο­ρεύ­ουν την ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στον πόλε­μο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρα­νία» και με ενδε­χό­με­νους «επι­κίν­δυ­νους συμ­βι­βα­σμούς» απέ­να­ντι στις «απα­ρά­δε­κτες αξιώ­σεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης». Τόνι­σε, ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πριν το ΠΑΣΟΚ ευθύ­νο­νται για την «εργα­σια­κή ζού­γκλα, για χάρη της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης», για τους χαμη­λούς μισθούς και συντά­ξεις, την κατά­στα­ση στην παι­δεία και στην υγεία, την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση και τον πρό­νοια και την ακρίβεια.

Ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­στή­ρι­ξε, επί­σης, ότι «και ο Μητσο­τά­κης και ο Τσί­πρας, μπρο­στά στις εκλο­γές εκβιά­ζουν τον λαό», η ΝΔ προ­βάλ­λο­ντας το δίλημ­μα «στα­θε­ρό­τη­τα ή αστά­θεια» και απο­κρύ­πτο­ντας ότι «η έντα­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης είναι που έχει μεγα­λώ­σει την αστά­θεια και την αβε­βαιό­τη­τα στη ζωή του λαού μας», αλλά και ο «ΣΥΡΙΖΑ εκβιά­ζει με το δίλημ­μα «ή εμείς ή η ΝΔ», μόνο που ο ίδιος πολ­λές φορές επέ­λε­ξε «ΝΔ», όταν ψήφι­σε την προ­μή­θεια των «Rafale» και άλλους εξο­πλι­σμούς με κρι­τή­ριο τις ΝΑΤΟϊ­κές ανά­γκες», ενώ σχο­λιά­ζο­ντας ανα­φο­ρές για «προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση» υπογράμμισε:

«Καλά θα κάνουν, λοι­πόν, τα σαΐ­νια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορι­σμέ­να της ΝΔ, να αφή­σουν έξω και μακριά από τις βρω­μο­δου­λειές τους, το ΚΚΕ. Για­τί το ΚΚΕ βρί­σκε­ται και κει θα μεί­νει στα­θε­ρά. Απέ­να­ντι από τις αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, στο πλευ­ρό της εργα­τι­κής τάξης του λαού».

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ, απευ­θυ­νό­με­νος στους νέους, ιδιαί­τε­ρα όσους θα κλη­θούν να ψηφί­σουν για πρώ­τη φορά, υπο­γράμ­μι­σε: «Εμείς μπο­ρού­με να δηλώ­νου­με περή­φα­νοι, που σε όλες αυτές τις στιγ­μές, σε όλους αυτούς τους αγώ­νες το ΚΚΕ απο­τέ­λε­σε τον νου, την καρ­διά και τον οργανωτή».

«Η αλή­θεια είναι ότι η ψήφος στις εκλο­γές δε φτά­νει για να αλλά­ξου­με τον κόσμο» συνέ­χι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και τόνι­σε : «Η ψήφος που μπο­ρεί να δώσει, όμως, στο ΚΚΕ ένα μεγά­λο μέρος αυτής της κρί­σι­μης μάζας των λαϊ­κών ανθρώ­πων, μπο­ρεί να κάνει τον λαό και τη νεο­λαία μας να χαμο­γε­λά­σει, να νιώ­σουν και να είναι όντως πιο δυνα­τοί. Αυτοί όλοι είναι που μπο­ρούν να κάνουν και την όποια αυρια­νή αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση να τρέμει».

Εκτε­νέ­στα­τη, ανα­φο­ρά έκα­νε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ στην «αλη­θι­νή τέχνη» που απο­τε­λεί συστα­τι­κό της ζωής και της ιδε­ο­λο­γί­ας του κόμ­μα­τος, εστιά­ζο­ντας στην συνει­σφο­ρά του Α. Καλ­δά­ρα και υπεν­θύ­μι­σε τα τρα­γού­δια του που έχουν ερμη­νεύ­σει ο Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας και η Χαρού­λα Αλε­ξί­ου και άλλοι τρα­γου­δι­στές, ενώ ευχα­ρί­στη­σε τους καλ­λι­τέ­χνες που συνέ­βα­λαν στο να γίνει το αφιέ­ρω­μα στη μνή­μη του Α. Καλδάρα.

«Ο Από­στο­λος Καλ­δά­ρας ήταν αναμ­φί­βο­λα ένας μεγά­λος δημιουρ­γός που συνέ­βα­λε καθο­ρι­στι­κά στη δημιουρ­γία και την εξέ­λι­ξη της λαϊ­κής μου­σι­κής» τόνι­σε ο κ. Κου­τσού­μπας και πρό­σθε­σε: «Με λίγα λόγια, είναι κοι­νώς απο­δε­κτό, ότι ο Από­στο­λος Καλ­δά­ρας ‑παρά τις αντι­φά­σεις στη μου­σι­κή του δια­δρο­μή- «χάρα­ξε πορεία» στο ελλη­νι­κό τρα­γού­δι. Με τρα­γού­δια, σε στί­χους μεγά­λων στι­χουρ­γών, όπως του Κώστα Βίρ­βου, της Ευτυ­χί­ας Παπα­γιαν­νο­πού­λου, του Πυθα­γό­ρα αλλά και του ίδιου. Τρα­γού­δια που μέχρι και σήμε­ρα ο λαός θεω­ρεί δικά του, κτή­μα του».

Αμέ­σως μετά την ομι­λία του Δημή­τρη Κου­τσού­μπα ο γιος του Από­στο­λου Καλ­δά­ρα, Κώστας, τόνι­σε πως ο αεί­μνη­στος πατέ­ρας του «αφιέ­ρω­σε τη ζωή του να μετα­φέ­ρει με τα έργα

του στο κόσμο όχι μόνο συναι­σθή­μα­τα αλλά και την ίδια την ιστο­ρία του τόπου μας.»

Πηγή: ΑΠΕ — Φάνης Γρηγοριάδης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο