Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης “Στη γειτονιά του ουρανού. Αναφορά στα ουράνια σώματα”

Οι εκδό­σεις «Σύγ­χρο­νη Επο­χή» παρου­σιά­ζουν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το βιβλίο «Στη γει­το­νιά του ουρα­νού. Ανα­φο­ρά στα ουρά­νια σώμα­τα» του Τζα­μάλ-Οδυσ­σέα Μαάι­τα.

Τζα­μάλ-Οδυσ­σέ­ας Μαάι­τα: Να αλλά­ξου­με τον συσχε­τι­σμό υπέρ του λαού, με δυνα­τό ΚΚΕ

Η εκδή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Κυρια­κή 18 Φλε­βά­ρη στις 11.30 π.μ. στην αίθου­σα «Λίτσα Φωκί­δη» στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Πανο­ρά­μα­τος (Α. Σαμα­νί­δη 21, Πανόραμα).

Για το βιβλίο θα μιλή­σουν οι:

  • Χάρης Βάρ­βο­γλης, Ομό­τι­μος Καθη­γη­τής τμή­μα­τος Φυσι­κής ΑΠΘ.
  • Γιάν­νης Γκό­λιας, Επί­κου­ρος Καθη­γη­τής τμή­μα­τος Φυσι­κής ΑΠΘ.
  • Και ο συγ­γρα­φέ­ας Τζα­μάλ – Οδυσ­σέ­ας Μαάι­τα.

Το βιβλίο του Οδυσ­σέα Μαάι­τα, σε φωτο­γρα­φι­κή επι­μέ­λεια Ηλία Καρα­τζού­λη,  προ­σπα­θεί με σύντο­μο και εκλαϊ­κευ­τι­κό τρό­πο να περι­γρά­ψει τα διά­φο­ρα ουρά­νια σώμα­τα και αστρο­νο­μι­κά φαι­νό­με­να, τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στην αστρο­νο­μία. Για να δια­βα­στεί αυτό το βιβλίο, δε χρειά­ζο­νται μαθη­μα­τι­κές γνώ­σεις, ούτε γνώ­σεις αστρο­νο­μί­ας ή φυσι­κής. Χρειά­ζε­ται μόνο δίψα για μάθη­ση και όρε­ξη για γνώ­ση. Με αυτή την έννοια δεν απευ­θύ­νε­ται μόνο σε φυσι­κούς και άλλους επιστήμονες.

Απευ­θύ­νε­ται σε όλους, σε μεγά­λους και μικρούς, σε όσους θέλουν να μάθουν. Άλλω­στε, η επι­στή­μη δεν μπο­ρεί να μένει κλει­στή μέσα σε κύκλους ειδι­κών, αλλά οφεί­λει να φτά­νει σε όλο λαό. Η επι­στή­μη οφεί­λει να βοη­θά στην κατα­νό­η­ση του κόσμου, να δίνει τελι­κά τα εργα­λεία ώστε να μπο­ρού­με να τον αλλάξουμε.

Ο συγ­γρα­φέ­ας περι­γρά­φει τα πράγ­μα­τα απλά, χωρίς όμως να κάνει έκπτω­ση στην επι­στη­μο­νι­κή τους τεκ­μη­ρί­ω­ση. Στο τέλος του βιβλί­ου μπο­ρεί κανείς να βρει πηγές ώστε να βαθύ­νει και να ασχο­λη­θεί περισ­σό­τε­ρο με τα θέμα­τα που τον ενδια­φέ­ρουν. Η επι­στή­μη της αστρο­νο­μί­ας εξε­λίσ­σε­ται με ραγδαί­ους ρυθ­μούς. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στη διάρ­κεια συγ­γρα­φής του βιβλί­ου τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να άλλα­ζαν συνε­χώς. Προ­κει­μέ­νου ο ανα­γνώ­στης να μένει ενή­με­ρος για τα νέα δεδο­μέ­να, έχουν προ­στε­θεί στο βιβλίο σύν­δε­σμοι, με τη μορ­φή QRCodes, μέσω των οποί­ων μπο­ρεί να έχει πρό­σβα­ση σε ό,τι νέο υπάρχει.

Βιο­γρα­φι­κό του Τζα­μάλ-Οδυσ­σέα Μαάιτα

Ο Τζα­µάλ-Οδυσ­σέ­ας Μαάι­τα είναι διδά­κτο­ρας του τµή­µα­τος Φυσι­κής του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­µί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης µε αντι­κεί­µε­νο τη «µη γρα­µµι­κή δυνα­µι­κή» και κάτο­χος µετα­πτυ­χια­κού διπλώ­µα­τος ειδί­κευ­σης στην «Υπο­λο­γι­στι­κή Φυσική».

Έχει διδά­ξει ως συµβα­σιού­χος καθη­γη­τής σε διά­φο­ρα πανε­πι­στη­µια­κά τµή­µα­τα του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­µί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, του ∆ιεθνούς Πανε­πι­στη­µί­ου Ελλά­δας και του Πανε­πι­στη­µί­ου ∆υτι­κής Μακεδονίας.

Εργα­σί­ες του έχουν δηµο­σιευ­τεί σε διε­θνή επι­στη­µο­νι­κά περιο­δι­κά. Είναι µέλος συντα­κτι­κής επι­τρο­πής σε δύο διε­θνή επι­στη­µο­νι­κά περιο­δι­κά. Είναι µέλος της Ένω­σης Ελλή­νων Φυσι­κών, της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης Μηχα­νι­κής και της Εται­ρί­ας Φιλο­σο­φί­ας της Φυσι­κής. Έχει εκδώ­σει ένα επι­στη­µο­νι­κό βιβλίο για παι­διά (Η ζωή των αστε­ριών, εκδ. Σύγ­χρο­νη Εποχή).

Βιο­γρα­φι­κότου Ηλία Καρα­τζού­λη

Ο Ηλί­ας Καρα­τζού­λης είναι από­φοι­τος της φωτο­γρα­φι­κής ακα­δη­µί­ας της Leica. Εργά­ζε­ται ως επαγ­γε­λµα­τί­ας φωτο­γρά­φος, αλλά και στο χώρο της εκπαί­δευ­σης. Έχει πάθος µε την ερα­σι­τε­χνι­κή αστρο­φω­το­γρα­φία, καθώς και µία δηµο­σί­ευ­ση εικό­νων στην επί­ση­µη ιστο­σε­λί­δα του Nemea Center του Berkeley University.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο