Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιαπωνία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός αγνοουμένων και νεκρών από το σεισμό

Η εκτί­μη­ση για τον αριθ­μό των αγνο­ου­μέ­νων μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό που συντά­ρα­ξε την κεντρι­κή Ιαπω­νία την 1η Ιανουα­ρί­ου τρι­πλα­σιά­στη­κε σήμε­ρα ξεπερ­νώ­ντας τους 300, σύμ­φω­να με προ­κα­ταρ­κτι­κό απο­λο­γι­σμό που κάνει λόγο για 168 νεκρούς στην περιοχή.

Μία εβδο­μά­δα μετά τον σει­σμό μεγέ­θους 7,5 βαθ­μών, που προ­κά­λε­σε επί­σης τον τραυ­μα­τι­σμό 565 ανθρώ­πων, συνε­χί­ζει να αγνο­εί­ται η τύχη 323 σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό των τοπι­κών αρχών σήμε­ρα το από­γευ­μα (τοπι­κή ώρα).

Η πλειο­νό­τη­τα των αγνο­ου­μέ­νων βρί­σκε­ται στην πόλη Ουα­τζί­μα, μια από αυτές που επλή­γη­σαν πιο σφο­δρά από την κατα­στρο­φή, στη χερ­σό­νη­σο Νότο, στις ακτές της Θάλασ­σας της Ιαπωνίας.

Ο σει­σμός, τον οποίο ακο­λού­θη­σαν εκα­το­ντά­δες μετα­σει­σμοί, προ­κά­λε­σε σε όλη την περιο­χή χιλιά­δες κατο­λι­σθή­σεις καθώς και την κατάρ­ρευ­ση κτι­ρί­ων και δρό­μων. Προ­κά­λε­σε επί­σης τσου­νά­μι με κύμα­τα ύψους άνω του ενός μέτρου στην ακτή της χερ­σο­νή­σου Νότο, μιας στε­νής λωρί­δας γης που εκτεί­νε­ται περί­που εκα­τό χιλιό­με­τρα στη θάλασ­σα στην Ιαπω­νία. Η δόνη­ση έγι­νε αισθη­τή έως το Τόκιο, σε από­στα­ση 300 χλμ.

Οι χιλιά­δες δια­σώ­στες, που έχουν έλθει από όλη την Ιαπω­νία και συνε­χί­ζουν να ανα­ζη­τούν νεκρούς στα χαλά­σμα­τα, θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σουν σήμε­ρα και το χιό­νι που έπε­σε στην περιο­χή, φθά­νο­ντας σε κάποια σημεία τα 10 εκατ. σε ύψος, την ώρα που οι θερ­μο­κρα­σί­ες δεν ξεπερ­νούν τους 4 βαθ­μούς Κελσίου.

«Για όλους αυτούς που περι­μέ­νουν βοή­θεια στα χαλά­σμα­τα και για τις οικο­γέ­νειές τους, σας παρα­κα­λώ μην εγκα­τα­λεί­πε­τε τις προ­σπά­θειές μας», ζήτη­σε σήμε­ρα σε συνε­δρί­α­ση ο πρω­θυ­πουρ­γός Φού­μιο Κισί­ντα, σύμ­φω­να με τον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό FNN.

Οι αρχές εκφρά­ζουν φόβους για νέες κατο­λι­σθή­σεις λόγω των βρο­χο­πτώ­σε­ων ενώ ο παγε­τός ανα­μέ­νε­ται να δυσκο­λέ­ψει τις μετα­κι­νή­σεις στο οδι­κό δίκτυο που έχει υπο­στεί ζημιές από τον σεισμό.

Οι υπη­ρε­σί­ες διά­σω­σης συνε­χί­ζουν τις προ­σπά­θειές τους για να φθά­σουν σε πάνω από 2.000 ανθρώ­πους, ορι­σμέ­νοι εκ των οποί­ων σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, που βρί­σκο­νται απο­μο­νω­μέ­νοι λόγω των κατε­στραμ­μέ­νων από τον σει­σμό δρό­μων, και τους προ­σφέ­ρουν βασι­κές προ­μή­θειες και εξοπλισμό.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο