Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιαπωνία: Νεκροί 5 από τους 6 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής που συγκρούστηκε με το επιβατικό

Οι 379 επι­βαί­νο­ντες του αερο­σκά­φους των Ιαπω­νι­κών Αερο­γραμ­μών, που νωρί­τε­ρα σήμε­ρα τυλί­χθη­κε στις φλό­γες σε αερο­δρό­μιο του Τόκιο, δια­σώ­θη­καν όλοι ως εκ θαύ­μα­τος, αλλά όπως μετέ­δω­σαν τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, τα περισ­σό­τε­ρα από τα μέλη του αερο­πλά­νου της ακτο­φυ­λα­κής με το οποίο συγκρού­στη­κε, έχα­σαν τη ζωή τους.

Στο μετα­ξύ, σε ενη­μέ­ρω­σή της, η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία του Τόκιο ανέ­φε­ρε πως 17 άτο­μα (επβά­τες και πλή­ρω­μα) έχουν τραυματιστεί.

Η ακτο­φυ­λα­κή ανα­κοί­νω­σε ότι στη σύγκρου­ση στον διά­δρο­μο προ­σγεί­ω­σης-απο­γεί­ω­σης του αερο­δρο­μί­ου Χανέ­ντα του Τόκιο ενε­πλά­κη ένα από τα αερο­πλά­να της, το οποίο κατευ­θυ­νό­ταν προς τη δυτι­κή ακτή της Ιαπω­νί­ας για να παρα­δώ­σει βοή­θεια στους σει­σμό­πλη­κτους μετά την κατα­στρο­φι­κή δόνη­ση την πρω­το­χρο­νιά που στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 48 ανθρώπους.

Πέντε από τους έξι επι­βαί­νο­ντες στο αερο­σκά­φος της ακτο­φυ­λα­κής έχα­σαν τη ζωή τους, μετέ­δω­σε το δημό­σιο δίκτυο NHK.

Εκπρό­σω­πος της ακτο­φυ­λα­κής είχε δηλώ­σει νωρί­τε­ρα ότι πέντε μέλη του πλη­ρώ­μα­τος αγνο­ού­νταν, αλλά ο κυβερ­νή­της του αερο­σκά­φους είχε διασωθεί.

Πλά­να που μετα­δό­θη­καν ζωντα­νά από τον ΝHK δεί­χνουν το αερο­σκά­φος της Japan Airlines (JAL), ένα Airbus A350, να τυλί­γε­ται στις φλό­γες καθώς γλι­στρά­ει στο διά­δρο­μο περί­που στις 18:00 τοπι­κή ώρα.

Λίγο μετά καί­γε­ται ολο­σχε­ρώς παρά τις προ­σπά­θειες των δια­σω­στών να θέσουν υπό έλεγ­χο τη φωτιά.

Οι 367 επι­βά­τες και το 12μελές πλή­ρω­μα κατά­φε­ραν ωστό­σο να εγκα­τα­λεί­ψουν με ασφά­λεια το φλε­γό­με­νο αεροπλάνο.

Φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σαν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν επι­βά­τες να φωνά­ζουν μέσα στην καμπί­να του αερο­σκά­φους που έχει γεμί­σει με καπνό και άλλους να τρέ­χουν να απο­μα­κρυν­θούν μέσω της φου­σκω­τής τσου­λή­θρας εγκα­τά­λει­ψης αεροπλάνου.

“Ενιω­σα έναν θόρυ­βο σαν να είχα­με χτυ­πή­σει κάτι και τινά­χθη­κα ψηλά μόλις προ­σγειω­θή­κα­με. Είδα σπί­θες έξω από το παρά­θυ­ρο και την καμπί­να γεμά­τη με καπνό”, δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Kyodo ένας επι­βά­της της πτήσης.

Εκπρό­σω­πος της Japan Airlines δήλω­σε ότι το αερο­σκά­φος της εται­ρεί­ας είχε ανα­χω­ρή­σει από το αερο­δρό­μιο Σιν-Κιτόζ του ορει­νού νησιού Χοκάι­ντο στη βόρεια Ιαπω­νία και ότι η σύγκρου­ση έγι­νε λίγο μετά την προσγείωση.

Ο Ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός Φού­μιο Κισί­ντα έδω­σε εντο­λές σε όλες τις εμπλε­κό­με­νες υπη­ρε­σί­ες να συντο­νι­στούν ώστε να αξιο­λο­γή­σουν γρή­γο­ρα τις ζημιές και να παρά­σχουν πλη­ρο­φο­ρί­ες στο κοι­νό, σύμ­φω­να με το γρα­φείο του.

Το Χανέ­ντα, ένα από τα δύο βασι­κά αερο­δρό­μια του Τόκιο, έκλει­σε όλους τους δια­δρό­μους του προ­σγεί­ω­σης-απο­γεί­ω­σης μετά το συμ­βάν, είπε εκπρόσωπος.

Η Καό­ρου Ισίι, μια μητέ­ρα που περί­με­νε έξω από την πύλη των αφί­ξε­ων για την 29χρονη κόρη της με τον σύντρο­φό της που επέ­στρε­φαν με αυτή την πτή­ση, είπε ότι αρχι­κά θεώ­ρη­σε ότι η πτή­ση έχει καθυ­στέ­ρη­ση μέχρι που η κόρη της της τηλε­φώ­νη­σε για να της εξηγήσει.

“Μου είπε ότι το αερο­πλά­νο είχε αρπά­ξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκα­τέ­λει­ψε μέσω της τσου­λή­θρας. Ανα­κου­φί­στη­κα πολύ που ήταν καλά”, εξήγησε.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο