Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία: Όλα όσα ξέρουμε (Συνεχής ενημέρωση)

Σήμε­ρα τα ξημε­ρώ­μα­τα, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις ΗΠΑ, Βρε­τα­νία και Γαλ­λία, με το αμφι­λε­γό­με­νο πρό­σχη­μα της χρή­σης χημι­κών από τη συρια­κή κυβέρ­νη­ση (δεν επι­βε­βαιώ­θη­κε ποτέ), εξα­πέ­λυ­σαν επί­θε­ση στη Συρία. Περισ­σό­τε­ροι από 100 πύραυ­λοι κρουζ και πύραυ­λοι αέρος-εδά­φους εκτο­ξεύ­θη­καν από πλοία και υπο­βρύ­χια των ΗΠΑ, ενώ τέσ­σε­ρα βρε­τα­νι­κά αερο­σκά­φη απο­γειώ­θη­καν από την Κύπρο, κατά εγκα­τα­στά­σε­ων στη Δαμα­σκό και τη Χόμς, όπου, σύμ­φω­να με τις ΗΠΑ, βρί­σκο­νταν εγκα­τα­στά­σεις παρα­γω­γής χημι­κών όπλων.

Κανέ­να από τα δυτι­κά πλήγ­μα­τα στη Συρία δεν σημειώ­θη­κε κοντά στις βάσεις της αερο­πο­ρί­ας και του ναυ­τι­κού που δια­τη­ρεί η Ρωσία στο συρια­κό έδαφος.

Οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις λένε σήμε­ρα πως η συρια­κή αντια­ε­ρο­πο­ρι­κή άμυ­να κατά­φε­ρε να ανα­χαι­τί­σει 71 από τους 103 πυραύ­λους κρουζ που εκτο­ξεύ­θη­καν από τις ΗΠΑ και τους συμ­μά­χους τους ενα­ντί­ον εγκα­τα­στά­σε­ων του συρια­κού καθεστώτος.

Αντί­θε­τα, το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο υπο­στη­ρί­ζει ότι οι βομ­βαρ­δι­σμοί ήταν επι­τυ­χείς, κατα­στρέ­φο­ντας κάθε στό­χο που είχε εγκλωβιστεί

Η επί­θε­ση ξεκί­νη­σε λίγο μετά τις 4 τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του, ενώ ολο­κλη­ρώ­θη­κε λίγη ώρα αργό­τε­ρα, με τη συρια­κή κυβέρ­νη­ση να δηλώ­νει ότι «απορ­ρό­φη­σε» επι­τυ­χώς την επί­θε­ση, ενώ κατέρ­ρι­ψε μεγά­λο αριθ­μό πυραύλων.

Το νέο μακε­λειό είχε την ανο­χή και στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οργα­νι­σμοί που και πριν το χτύ­πη­μα, αλλά και στις πρώ­τες ανα­κοι­νώ­σεις τους μετά από αυτό, συμ­φω­νούν με το πλαί­σιο, το πνεύ­μα και την ουσία της βάρ­βα­ρης ιμπε­ρια­λι­στι­κής επίθεσης.

Μετά από αίτη­μα της Ρωσί­ας συνε­δρί­α­σε το Σάβ­βα­το το από­γευ­μα το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για τις αερο­πο­ρι­κές και πυραυ­λι­κές επι­δρο­μές κατά της Συρίας.

Η Ρωσία δεν κατά­φε­ρε σήμε­ρα να υιο­θε­τη­θεί από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας το σχέ­διο από­φα­σης που κατέ­θε­σε και στο οποίο κατα­δι­κά­ζο­νταν τα αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα που διε­ξή­γα­γαν οι ΗΠΑ, η Γαλ­λία και η Βρε­τα­νία στη Συρία, καθώς το κεί­με­νο δεν συγκέ­ντρω­σε τις εννέα ψήφους που απαι­τού­νται για την έγκρι­σή του.

Η Ρωσία, η Βολι­βία και η Κίνα ψήφι­σαν υπέρ του σχε­δί­ου, οκτώ χώρες το κατα­ψή­φι­σαν και τέσ­σε­ρις απείχαν.

Συνεχής ροή ενημέρωσης

Το επι­τε­λείο των γαλ­λι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων ανέ­θε­σε την απο­στο­λή των βομ­βαρ­δι­σμών σε κατα­διω­κτι­κά Rafale, σύμ­φω­να με ένα βίντεο που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα από το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο των Ηλυ­σί­ων και την υπουρ­γό Άμυ­νας Φλο­ράνς Παρλί.

Το Λον­δί­νο χρη­σι­μο­ποί­η­σε τέσ­σε­ρα κατα­δι­κω­κτι­κά αερο­πλά­να Tornado GR4 της Βασι­λι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας (RAF) εξο­πλι­σμέ­να με πυραύ­λους Storm Shadow.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εκτό­ξευ­σαν «διά­φο­ρους τύπους πυρο­μα­χι­κών», μετα­ξύ των οποί­ων πυραύ­λους κρουζ Τόμα­χοκ. Σύμ­φω­να με το Fox News, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν επί­σης βομ­βαρ­δι­στι­κά μακράς ακτί­νας δρά­σης B‑1.

Ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Τζιμ Μάτις διευ­κρί­νι­σε πως οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις χρη­σι­μο­ποί­η­σαν διπλά­σια πυρο­μα­χι­κά απ’ όσα είχαν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει για το αμε­ρι­κα­νι­κό πλήγ­μα του Απρι­λί­ου 2017 ενα­ντί­ον της στρα­τιω­τι­κής βάσης του Αλ-Σααϊ­ράτ, κοντά στη Χομς.

Σε διάγ­γελ­μά του ο Ντό­ναλντ Τραμπ, δήλω­σε ότι οι επι­θέ­σεις απο­τε­λούν αντί­ποι­να για τη χρή­ση χημι­κών όπλων από τη συρια­κή κυβέρ­νη­ση του Μπα­σάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Είμα­στε έτοι­μοι να συνε­χί­σου­με αυτή την απά­ντη­ση μέχρι να στα­μα­τή­σει η κυβέρ­νη­ση της Συρί­ας τη χρή­ση απα­γο­ρευ­μέ­νων χημι­κών όπλων», ανέ­φε­ρε επί­σης ο Τραμπ στην ομι­λία του.

Οι στόχοι

Οι Βρε­τα­νοί ανα­κοί­νω­σαν πως έπλη­ξαν ένα στρα­τιω­τι­κό συγκρό­τη­μα –μια παλιά βάση πυραύ­λων– σε από­στα­ση 24 χλμ. δυτι­κά της Χομς, «όπου το καθε­στώς φέρε­ται ότι δια­τη­ρεί χημι­κά όπλα».

Ο γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν υπο­γράμ­μι­σε πως τα γαλ­λι­κά πλήγ­μα­τα «περιο­ρί­σθη­καν στα μέσα του συρια­κού καθε­στώ­τος που επι­τρέ­πουν την παρα­γω­γή και τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση χημι­κών όπλων».

Σύμ­φω­να με τον στρα­τη­γό Τζο Ντάν­φορντ, αρχη­γό του επι­τε­λεί­ου των αμε­ρι­κα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων, οι δυτι­κές δυνά­μεις επι­τέ­θη­καν σε τρεις στό­χους που συν­δέ­ο­νται με το συρια­κό πρό­γραμ­μα χημι­κών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμα­σκό και οι δύο άλλοι στην περιο­χή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Σύμ­φω­να με το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρώ­πι­νων Δικαιω­μά­των, στό­χοι έγι­ναν κέντρα επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας, «στρα­τιω­τι­κές βάσεις» και οι εγκα­τα­στά­σεις της Προ­ε­δρι­κής φρου­ράς στη Δαμα­σκό και τα περί­χω­ρά της.

Η συρια­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετέ­δω­σε «πλη­ρο­φο­ρί­ες», σύμ­φω­να με τις οποί­ες ένα «κέντρο ερευ­νών» στη συνοι­κία Μπαρ­ζέχ, στη βορειο­α­να­το­λι­κή Δαμα­σκό, απο­τέ­λε­σε στόχο.

Σύμ­φω­να με το Πεντά­γω­νο οι σύμ­μα­χοι φρό­ντι­σαν να απο­φύ­γουν να πλή­ξουν τις ρωσι­κές δυνά­μεις, που έχουν μαζι­κή παρου­σία στη χώρα.

Η συρια­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετέ­δω­σε πως πύραυ­λοι «ανα­χαι­τί­σθη­καν» στη Χομς.

Οι αντι­δρά­σεις

Η Κυβέρ­νη­ση Άσαντ κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα μια «κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση» του διε­θνούς δικαίου.

Η Ρωσία, σύμ­μα­χος της Δαμα­σκού, αντέ­δρα­σε έντο­να. Η Συρία, η οποία αντι­στά­θη­κε επί χρό­νια σε «μια τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση», επλή­γη από τη δυτι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση την ώρα που είχε «μια ευκαι­ρία για ένα ειρη­νι­κό μέλ­λον», δήλω­σε σήμε­ρα το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Οι ενέρ­γειες που έγι­ναν σήμε­ρα το βρά­δυ στη Συρία θα έχουν συνέ­πειες και όλη η ευθύ­νη ανή­κει στις ΗΠΑ, το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και tη Γαλ­λία δήλω­σε με ανα­κοί­νω­σή του ο πρε­σβευ­τής της Ρωσί­ας στην Ουά­σινγ­κτον, o Ανα­τό­λι Αντόνοφ.

“Οι χει­ρό­τε­ροι φόβοι επα­λη­θεύ­τη­καν. Δεν εισα­κού­στη­καν οι προει­δο­ποι­ή­σεις μας. Ένα προ­σχε­δια­σμέ­νο σενά­ριο εφαρ­μό­ζε­ται. Ξανά, απει­λού­μα­στε. Προει­δο­ποι­ή­σα­με ότι τέτοιες ενέρ­γειες δεν θα μεί­νουν χωρίς συνέ­πειες”, τόνι­σε ο Αντόνοφ.

“ ‘Όλη η ευθύ­νη για αυτές ανή­κει στην Ουά­σιγ­κτον, το Λον­δι­νο και το Παρί­σι”, πρόσθεσε.

Επί­σης, η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως συγκα­λεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, μετά την επι­δρο­μή των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους στη Συρία, την οποία κατήγ­γει­λε «με τη μεγα­λύ­τε­ρη αποφασιστικότητα».

Το Ιράν προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα για τις «περι­φε­ρεια­κές συνέ­πειες» των στο­χευ­μέ­νων πληγ­μά­των, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν από τις ΗΠΑ, τη Γαλ­λία και τη Βρε­τα­νία ενα­ντί­ον της Συρί­ας και τα κατα­δί­κα­σε «σθε­να­ρά».

«Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και οι σύμ­μα­χοί τους, χωρίς καμιά από­δει­ξη και πριν ακό­μη πάρει θέση ο Οργα­νι­σμός για την Απα­γό­ρευ­ση των Χημι­κών Όπλων, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν αυτή τη στρα­τιω­τι­κή δρά­ση (…) ενα­ντί­ον της Συρί­ας και είναι υπεύ­θυ­νοι για τις περι­φε­ρεια­κές συνέ­πειες αυτής της τυχο­διω­κτι­κής ενέρ­γειας», ανα­φέ­ρει το ιρα­νι­κό υπουρ­γείο Εξωτερικών.

«Η επί­θε­ση αυτή έχει στό­χο να αντι­σταθ­μί­σει την απο­τυ­χία των τρο­μο­κρα­τών» στην Ανα­το­λι­κή Γού­τα που μόλις ανα­κα­τε­λή­φθη από το συρια­κό στρα­τό και τους συμ­μά­χους του, προ­στί­θε­ται στο κεί­με­νο, στο οποίο καταγ­γέλ­λε­ται μια «ξεκά­θα­ρη παρα­βί­α­ση των διε­θνών κανό­νων και νόμων».

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας, εξέ­φρα­σε σήμε­ρα την πίστη του, στην εξεύ­ρε­ση μιας πολι­τι­κής λύσης, ως του μονα­δι­κού τρό­που επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος στην Συρία, ενώ επε­σή­μα­νε την ανά­γκη μιας συνο­λι­κής, δίκαι­ης και αντι­κει­με­νι­κής έρευ­νας, ανα­φο­ρι­κά με τις φερό­με­νες ως επι­θέ­σεις με χημι­κά όπλα στην Συρία.

Η Χούα Τσά­νινγκ, εκπρό­σω­πος Τύπου του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ σχο­λί­α­σε τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στην Συρία, κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Η ίδια, τόνι­σε πως η Κίνα έχει συστη­μα­τι­κά ενα­ντιω­θεί στην χρή­ση πολε­μι­κής βίας στο πλαί­σιο των διε­θνών σχέ­σε­ων, τονί­ζο­ντας ότι κάθε στρα­τιω­τι­κή ενέρ­γεια που παρα­κάμ­πτει το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, παρα­βιά­ζει τις αρχές, αλλά και τους βασι­κούς κανό­νες του διε­θνούς δικαίου.

Η καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας Άγγε­λα Μέρ­κελ υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι ΗΠΑ, η Γαλ­λία και η Βρε­τα­νία ως μία «απα­ραί­τη­τη και κατάλ­λη­λη για τη δια­τή­ρη­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του διε­θνούς απο­κή­ρυ­ξης της χρή­σης χημι­κών όπλων και την προει­δο­ποί­η­ση του συρια­κού καθε­στώ­τος να μην προ­βεί σε περαι­τέ­ρω παρα­βιά­σεις». Τονί­ζει ακό­μη ότι «καλού­μα­στε όλοι να αντι­δρά­σου­με σε μια διά­βρω­ση της σύμ­βα­σης για τα χημι­κά όπλα» και σημειώ­νει ότι η Γερ­μα­νία θα στη­ρί­ξει απο­φα­σι­στι­κά όλα τα διπλω­μα­τι­κά βήμα­τα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος ανα­φέρ­θη­κε στην «απο­τρό­παια επί­θε­ση» με χημι­κά όπλα στη Ντού­μα, πριν από λίγες ημέ­ρες, όπου έχα­σαν τη ζωή τους πολ­λά παι­διά, γυναί­κες και άνδρες, σημειώ­νο­ντας ότι «όλα τα υπάρ­χο­ντα στοι­χεία παρα­πέ­μπουν στην ευθύ­νη του καθε­στώ­τος Άσαντ, το οποίο και κατά το παρελ­θόν πολ­λα­πλώς χρη­σι­μο­ποί­η­σε χημι­κά όπλα κατά του ίδιου του λαού του» και επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «για πολ­λο­στή φορά η Ρωσία και στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση εμπό­δι­σε με την αρνη­τι­κή της ψήφο στο Σ.Α. του ΟΗΕ τη διε­νέρ­γεια ανε­ξάρ­τη­της έρευ­νας των συμβάντων».

«Έχο­ντας αυτά υπό­ψη, οι Αμε­ρι­κα­νοί, Βρε­τα­νοί και Γάλ­λοι σύμ­μα­χοί μας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν σήμε­ρα τη νύχτα στο­χευ­μέ­νες αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις σε στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις του συρια­κού καθε­στώ­τος» προ­σθέ­τει η Άγγε­λα Μέρ­κελ και τονίζει:

«Αυτή η επι­χεί­ρη­ση έχει σκο­πό να περι­κό­ψει την ικα­νό­τη­τα του καθε­στώ­τος να χρη­σι­μο­ποιεί χημι­κά όπλα και να το απο­τρέ­ψει από περια­τέ­ρω παρα­βιά­σεις της σύμ­βα­σης για τα χημι­κά όπλα.

Στη­ρί­ζου­με την ανά­λη­ψη ευθύ­νης κατ’ αυτόν τον τρό­πο από τους αμε­ρι­κα­νούς, βρε­τα­νούς και γάλ­λους συμ­μά­χους μας ως μόνι­μα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση ήταν απα­ραί­τη­τη και κατάλ­λη­λη για τη δια­τή­ρη­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του διε­θνούς απο­κή­ρυ­ξης της χρή­σης χημι­κών όπλων και την προει­δο­ποί­η­ση του συρια­κού καθε­στώ­τος να μην προ­βεί σε περαι­τέ­ρω παρα­βιά­σεις. 100 χρό­νια μετά το τέλος του Πρώ­του Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου καλού­μα­στε όλοι να αντι­δρά­σου­με σε μια διά­βρω­ση της σύμ­βα­σης για τα χημι­κά όπλα. Η Γερ­μα­νία θα στη­ρί­ξει απο­φα­σι­στι­κά όλα τα διπλω­μα­τι­κά βήμα­τα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Κανα­δάς, δια του πρω­θυ­πουρ­γού Τζά­στιν Τρι­ντό, υπο­στή­ρι­ξε αντί­θε­τα τη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των δυτικών.

Το ΝΑΤΟ προ­σέ­φε­ρε επί­σης την «υπο­στή­ρι­ξή» του στα πλήγ­μα­τα που, σύμ­φω­να με το ίδιο, θα μειώ­σουν την ικα­νό­τη­τα του καθε­στώ­τος να δια­πρά­ξει άλλες χημι­κές επιθέσεις.

“Η ΕΕ θα στα­θεί με τους συμ­μά­χους μας στο πλευ­ρό της δικαιο­σύ­νης”, τόνι­σε ο Πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ. Από την πλευ­ρά του ο Πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ανά­φε­ρε πως ήταν μία απά­ντη­ση στη χρή­ση χημι­κών όπλων που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το συρια­κό καθε­στώς, κάνο­ντας έκκλη­ση για εκεχειρία.

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ δήλω­σε σήμε­ρα πως η ΕΕ «θα παρα­μεί­νει στο πλευ­ρό των συμ­μά­χων της, με το μέρος της δικαιο­σύ­νης», μετά τις επι­δρο­μές κατά της Συρίας.

«Τα πλήγ­μα­τα των ΗΠΑ, της Γαλ­λί­ας και του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου δεί­χνουν ξεκά­θα­ρα πως το συρια­κό καθε­στώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπο­ρεί να συνε­χί­ζει αυτή την ανθρώ­πι­νη τρα­γω­δία, του­λά­χι­στον χωρίς κόστος», ανα­φέ­ρει σε μήνυ­μά του στο «Twitter» ο Πολω­νός Ντ. Τουσκ.

Ως «κατάλ­λη­λη απά­ντη­ση» στην επί­θε­ση με χημι­κά που στοί­χι­σε τη ζωή σε πολ­λούς αμά­χους στη Ντού­μα στις 7 Απρι­λί­ου, χαρα­κτη­ρί­ζει η Άγκυ­ρα τα συντο­νι­σμέ­να πλήγ­μα­τα που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι ΗΠΑ, η Γαλ­λία και η Βρετανία.

«Η συνεί­δη­ση της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας δεν έχει καμιά αμφι­βο­λία γι’ αυτή την άπο­ψη», υπο­στη­ρί­ζει το τουρ­κι­κό υπουργείο.

Οι αερο­πο­ρι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ δεν χρη­σι­μο­ποί­η­σαν την αερο­πο­ρι­κή βάση του Ιντσιρ­λίκ που βρί­σκε­ται σε τουρ­κι­κό έδα­φος για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των σημε­ρι­νών βομ­βαρ­δι­σμών κατά στό­χων στην Συρία.

“Ο τερ­μα­τι­σμός της ένο­πλης δια­μά­χης και η επί­τευ­ξη μιας πολι­τι­κής λύσης, είναι υπο­χρε­ω­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Συρία,” έγρα­ψε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο Twitter, ο ανα­πλη­ρω­τής πρω­θυ­πουρ­γός της Τουρ­κί­ας, Μπε­κίρ Μποζντάγ.

Ισρα­ήλ: Οι επι­δρο­μές στη Συρία απο­τε­λούν ένα «σημα­ντι­κό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβα­νι­κή μαχη­τι­κή οργά­νω­ση «Χεζ­μπολ­λάχ», δήλω­σε σήμε­ρα ο Γιο­άβ Γκα­λάντ, μέλος του ισραη­λι­νού υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου Ασφαλείας.

«Η χρή­ση χημι­κών όπλων παρα­βιά­ζει μια κόκ­κι­νη γραμ­μή και η ανθρω­πό­τη­τα δεν μπο­ρεί πλέ­ον να την ανέ­χε­ται», δήλω­σε ο Γκα­λάντ σε ανάρ­τη­σή του στο «Twitter».

«Η αμε­ρι­κα­νι­κή επί­θε­ση στέλ­νει ένα σημα­ντι­κό σήμα προς τον άξο­να του κακού — το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζ­μπολ­λάχ», πρό­σθε­σε ο Γκαλάντ.

Ένας ισραη­λι­νός αξιω­μα­τού­χος, που ζήτη­σε να μην κατο­νο­μα­σθεί, δήλω­σε πως το Ισρα­ήλ είχε ενη­με­ρω­θεί εκ των προ­τέ­ρων για τα πλήγ­μα­τα. Ερω­τη­θείς πόσο έγκαι­ρα είχε ειδο­ποι­η­θεί, ο αξιω­μα­τού­χος απά­ντη­σε: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω».

Από την πλευ­ρά της η Κυπρια­κή Κυβέρ­νη­ση υπο­στη­ρί­ζει πως δεν συμ­με­τέ­χει στην επί­θε­ση κατά της Συρί­ας, παρά τη χρή­ση των Βάσε­ων στο Ακρω­τή­ρι από Βρε­τα­νι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη που έπλη­ξαν στό­χους στη Συρία.

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «χωρίς την άδεια του ΣΑ προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος»

Ο Ρώσος Πρό­ε­δρος κατα­δι­κά­ζει απο­φα­σι­στι­κά την επί­θε­ση των ΗΠΑ και συμ­μά­χων τους κατά της Συρί­ας. Σε γρα­πτή ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου ανα­φέ­ρε­ται πως «χωρίς την άδεια του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, κατα­πα­τώ­ντας τον κατα­στα­τι­κό χάρ­τη και τις αρχές του Διε­θνούς Δικαί­ου προ­έ­βη­σαν σε επι­θε­τι­κή πρά­ξη ενά­ντια σε ένα κυρί­αρ­χο κρά­τος που βρί­σκε­ται στις επάλ­ξεις του αγώ­να κατά της τρομοκρατίας …»

Οι ΗΠΑ, όπως και πριν από ένα χρό­νο όταν σκη­νο­θέ­τη­σαν τη χρή­ση χημι­κών όπλων κατά του πλη­θυ­σμού, έτσι και τώρα χρη­σι­μο­ποιούν το ίδιο πρό­σχη­μα, ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ο οποί­ος τονί­ζει ότι στη Ντού­μα βρέ­θη­καν Ρώσοι ειδι­κοί του στρα­τού και δεν δια­πί­στω­σαν κανέ­να ίχνος χημι­κών. Η ιστο­ρία θα βάλει τα πράγ­μα­τα στη θέση τους και ήδη η Ουά­σιγ­κτον έχει επι­φορ­τι­στεί την ευθύ­νη για τις αιμα­το­χυ­σί­ες στη Γιου­γκο­σλα­βία, το Ιράκ, τη Λιβύη, επι­ση­μαί­νε­ται στη δήλω­ση του Ρώσου Προέδρου.

Στο θέμα της πιθα­νής εμπλο­κής σε σύγκρου­ση με τη Μόσχα, ο έμπει­ρος διε­θνο­λό­γος Γκε­όρ­γκι Μπόφτ, διευ­κρι­νί­ζει πως οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοι τους απέ­φυ­γαν επι­με­λώς κάθε ενέρ­γεια που θα μπο­ρού­σε να τους φέρει σε εμπλο­κή με τη Ρωσία. Έκα­ναν ό,τι ήταν δυνα­τό να μην περά­σουν οι πύραυ­λοι από τον ενα­έ­ριο χώρο των ρωσι­κών βάσε­ων στο λιμά­νι της Ταρ­σούς και την αερο­πο­ρι­κή βάση Χμει­μίμ, κοντά στη Λατ­τά­κια, και δεν έθι­ξαν καθό­λου το κέντρο της Δαμα­σκού και το τετρά­γω­νο που βρί­σκε­ται το προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο αλλά και ξενο­δο­χεία που δια­μέ­νουν Ρώσοι και την περα­σμέ­νη νύχτα έφθα­σαν εκεί οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του Οργα­νι­σμού Απα­γό­ρευ­σης Χημι­κών Όπλων (ΟΑΧΟ ), ανα­φέ­ρει ενώ σε ό,τι αφο­ρά το ρόλο της Βρε­τα­νί­ας και της Γαλ­λί­ας σε στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο, λέει ότι δεν είναι σαφής.

«Φονιά­δες ληστές υπο­κρι­τές είναι όλοι οι ιμπε­ρια­λι­στές» – Νέα ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση στη Συρία – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο