Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Για ακό­μη μια φορά, Κίε­βο και Μόσχα ανταλ­λάσ­σουν αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες για σχέ­δια «προ­βο­κά­τσιας» και επί­θε­σης στον πυρη­νι­κό σταθ­μό της Ζαπο­ρί­ζια, που βρί­σκε­ται υπό τον έλεγ­χο των ρωσι­κών δυνάμεων.

Στη Μόσχα, ο σύμ­βου­λος του επι­κε­φα­λής του ρωσι­κού κολοσ­σού «Rosatom», Ρενάτ Καρ­τσά, δήλω­σε στη ρωσι­κή τηλε­ό­ρα­ση ότι «λάβα­με σήμε­ρα πλη­ρο­φο­ρί­ες που είμαι εξου­σιο­δο­τη­μέ­νος να απο­κα­λύ­ψω. Τη νύχτα της 5ης Ιου­λί­ου, μέσα στο από­λυ­το σκο­τά­δι, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός θα επι­χει­ρή­σει να επι­τε­θεί στον πυρη­νι­κό σταθ­μό της Ζαπο­ρί­ζια». Οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις σκο­πεύ­ουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν «οπλι­κά συστή­μα­τα ακρι­βεί­ας, μεγά­λου βελη­νε­κούς» και μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη, ανέφερε.

Η απει­λή δολιο­φθο­ράς στον πυρη­νι­κό σταθ­μό της Ζαπο­ρί­ζια από το Κίε­βο εκτι­μά­ται ως υψη­λή, σημεί­ω­σε ο Ντμί­τρι Πεσκόφ, εκπρό­σω­πος Τύπου του Ρώσου προ­έ­δρου. «Η κατά­στα­ση είναι αρκε­τά τετα­μέ­νη. Η απει­λή δολιο­φθο­ράς από το καθε­στώς του Κιέ­βου είναι πραγ­μα­τι­κά μεγά­λη. (Υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος για) σαμπο­τάζ, το οποίο μπο­ρεί να έχει κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες» είπε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι οι ουκρα­νι­κές αρχές, έχο­ντας ανα­τι­νά­ξει τον υδροη­λε­κτρι­κό σταθ­μό Καχόφ­κα, απέ­δει­ξαν ότι δεν διστά­ζουν για τίποτα.

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός μίλη­σε για «προ­ε­τοι­μα­σία προ­βο­κά­τσιας στον χώρο του σταθ­μού της Ζαπο­ρί­ζια στο εγγύς μέλ­λον». Ισχυ­ρί­στη­κε ότι «αντι­κεί­με­να που μοιά­ζουν με εκρη­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς τοπο­θε­τή­θη­καν στην ορο­φή των αντι­δρα­στή­ρων 3 και 4» και υπο­στή­ρι­ξε ότι σκο­πός των Ρώσων δεν είναι να βλά­ψουν τις γεν­νή­τριες, αλλά «να δώσουν την εντύ­πω­ση βομ­βαρ­δι­σμού από την ουκρα­νι­κή πλευ­ρά».

Οι επι­θε­ω­ρη­τές της Διε­θνούς Υπη­ρε­σί­ας Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας (ΙΑΕΑ), που βρί­σκο­νται στον πυρη­νι­κό σταθ­μό,  ανα­κοί­νω­σαν ότι στον τελευ­ταίο έλεγ­χό τους δεν βρή­καν κανέ­να ίχνος ναρ­κών ή εκρη­κτι­κών συσκευών σε κανέ­να σημείο του σταθ­μού, όπως ισχυ­ρί­στη­κε το Κίεβο.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti», «Nexta»)

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο