Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάγεψε το κοινό στο κατάμεστο Ηρώδειο ο Σταύρος Ξαρχάκος

Κατά­με­στο ήταν το Ηρώ­δειο, το βρά­δυ της Τρί­της, για τη συναυ­λία του μεγά­λου μας δημιουρ­γού Σταύ­ρου Ξαρχάκου.

Στη συναυ­λία έδω­σε το «παρών» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος έδω­σε θερ­μά συγ­χα­ρη­τή­ρια στον Στ. Ξαρ­χά­κο και στους υπό­λοι­πους συντε­λε­στές. Το «παρών» έδω­σαν ακό­μα οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, Σεμί­να Διγε­νή και Γιάν­νης Δελής.

Ο Στ. Ξαρ­χά­κος ταξί­δε­ψε το κοι­νό, που του χάρι­σε το πιο θερ­μό του χει­ρο­κρό­τη­μα, στις μου­σι­κές του δια­δρο­μές, με συνο­δοι­πό­ρους την Μαρία Φαρα­ντού­ρη, τον Γιάν­νη Κότσι­ρα και την Ηρώ Σαΐα, ενώ αφη­γη­τής ήταν ο Ξενο­φών Ραράκος.

Από τους κορυ­φαί­ους της ελλη­νι­κής μου­σι­κής, αξε­διά­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­νος με την έκφρα­ση της συλ­λο­γι­κής μας περι­πέ­τειας από τη δεκα­ε­τία του 1960 μέχρι σήμε­ρα, ο Σταύ­ρος Ξαρ­χά­κος επι­στρά­τευ­σε τη δύνα­μη των τρα­γου­διών, τα οποία, όπως ο ίδιος έχει γρά­ψει, «μας δεί­χνουν τον δρό­μο, είναι σύμ­μα­χοι στον αγώ­να για μια καλύ­τε­ρη ζωή και διώ­χνουν τον φόβο. Ο έρω­τας είναι επα­νά­στα­ση, και το αιώ­νιο Αγιο Δισκο­πό­τη­ρο για τον άνθρω­πο είναι η ελευ­θε­ρία!», για να χαρί­σει μια ξεχω­ρι­στή βραδιά.

Η επό­με­νη φορά που θα έχει την ευκαι­ρία το αθη­ναϊ­κό κοι­νό να απο­λαύ­σει τον Στ. Ξαρ­χά­κο στο Ηρώ­δειο είναι την Κυρια­κή 3 Σεπτέμ­βρη σε μια ξεχω­ρι­στή συναυ­λία, όπου θα παρου­σια­στούν οι μου­σι­κές και τα τρα­γού­δια του «Ρεμπέ­τι­κου». Σαρά­ντα χρό­νια μετά την κυκλο­φο­ρία του «Ρεμπέ­τι­κου» ο Στ. Ξαρ­χά­κος, μαζί με ακό­μα 20 μου­σι­κούς, τρα­γου­δι­στές και ψάλ­τες, θα απο­δώ­σουν επί σκη­νής ολό­κλη­ρο το έργο.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο