Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Η Ουκρανία έπληξε αεροπορικές βάσεις σε ρωσικό έδαφος

Η Ουκρα­νία έπλη­ξε δυο στρα­τιω­τι­κές βάσεις στην κεντρι­κή Ρωσία, εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα από τα σύνο­ρα των δύο κρα­τών, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­να μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη (UAVs), ανα­φέ­ρει δημο­σί­ευ­μα των New York Times, που επι­κα­λεί­ται ουκρα­νό αξιωματούχο.

Τα πλήγ­μα­τα δεί­χνουν τη «νέα βού­λη­ση» του Κιέ­βου «να μετα­φέ­ρει» τον πόλε­μο στην καρ­διά της Ρωσί­ας, ανα­φέ­ρει η αμε­ρι­κα­νι­κή εφημερίδα.

Τα UAVs απο­γειώ­θη­καν από το ουκρα­νι­κό έδα­φος. Τα πλήγ­μα­τά τους κατέ­στρε­ψαν του­λά­χι­στον δύο αερο­σκά­φη σε μια από τις βάσεις και προ­κά­λε­σαν ζημιές σε αρκε­τά άλλα, κατά το δημο­σί­ευ­μα των NYT.

Χθες βρά­δυ το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας επι­βε­βαί­ω­σε πως εξα­πο­λύ­θη­καν επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αερο­πο­ρι­κών βάσε­ων στην κεντρι­κή Ρωσία. «Το καθε­στώς του Κιέ­βου (…) απο­πει­ρά­θη­κε να κατα­φέ­ρει πλήγ­μα­τα με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη σοβιε­τι­κού σχε­δια­σμού στην αερο­πο­ρι­κή βάση Ντια­γκί­λε­βα στην περι­φέ­ρεια Ριά­ζαν και στην αερο­πο­ρι­κή βάση Ένγκελς στην επαρ­χία Σαρά­τοφ», σύμ­φω­να με το δελ­τίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σκο­πός της ουκρα­νι­κής επι­χεί­ρη­σης ήταν να κατα­στρέ­ψουν «ρωσι­κά αερο­σκά­φη μακράς εμβέ­λειας», που χρη­σι­μο­ποιού­νται στα πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον των ουκρα­νι­κών ενερ­γεια­κών υπο­δο­μών, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα κατά την εκδο­χή του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, αν και τα UAVs αυτά ανα­χαι­τί­στη­καν από ρωσι­κά συστή­μα­τα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας, συντρίμ­μια τους έπε­σαν στις βάσεις, προ­κα­λώ­ντας εκρή­ξεις, σκο­τώ­νο­ντας τρεις στρα­τιω­τι­κούς, τραυ­μα­τί­ζο­ντας άλλους τέσ­σε­ρις και προ­κα­λώ­ντας «ελα­φριές» ζημιές σε δύο ρωσι­κά στρα­τη­γι­κά βομβαρδιστικά.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο