Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ θα προ­μη­θεύ­σουν πυρο­μα­χι­κά δια­σπο­ράς στην Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Λευ­κός Οίκος, ξεπερ­νώ­ντας ένα σημα­ντι­κό όριο στον τύπο των όπλων που προ­σφέ­ρο­νται στο Κίε­βο στο παλιο της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με την Ρωσία.

«Είναι μια δύσκο­λη από­φα­ση. Την ανα­βά­λα­με» για κάποιο χρό­νο, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλι­βαν, προ­σθέ­το­ντας ότι ήταν αυτό ήταν «το σωστό να γίνει».

Δήλω­σε επί­σης ότι ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν έλα­βε την από­φα­ση «σε συνεν­νό­η­ση με τους συμ­μά­χους» και αφό­του η κυβέρ­νη­σή του «συνέ­στη­σε ομό­φω­να» την πρό­τα­ση αυτή.

Τα πυρο­μα­χι­κά δια­σπο­ράς απο­τε­λού­νται από έναν φορέα (βόμ­βα, οβί­δα) μέσα στον οποίο βρί­σκο­νται τα λεγό­με­να «υπο­πυ­ρο­μα­χι­κά», που δια­σκορ­πί­ζο­νται σε μεγά­λη έκτα­ση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακρι­βεί­ας ενο­χο­ποιού­νται για ανα­ρίθ­μη­τους θανά­τους αμάχων.

Η χρή­ση και η μετα­βί­βα­ση των συγκε­κρι­μέ­νων όπλων θεω­ρη­τι­κά απα­γο­ρεύ­τη­καν με τη Σύμ­βα­ση του Όσλο το 2008, που έχει υπο­γρά­ψει μεγά­λο μέρος των χωρών της Δύσης, αλλά όχι οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ο ΟΗΕ έχει εκφρά­σει επα­νει­λημ­μέ­να έντο­νη ανη­συ­χία για τη χρή­ση τέτοιων όπλων σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές αφό­του ο ρωσι­κός στρα­τός εισέ­βα­λε στην Ουκρανία.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο