Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: «Ανάγκη για μητρικό γάλα για ένα νεογέννητο κοριτσάκι μιας ημέρας στο Δελχί. Η μητέρα της πέθανε από COVID»

Όταν μια ινδι­κή οργά­νω­ση για τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών εντό­πι­σε δύο αγό­ρια, ηλι­κί­ας έξι και οκτώ ετών, έχο­ντας ενη­με­ρω­θεί ότι και οι δύο γονείς τους είχαν νοσή­σει βαριά από covid-19 και δεν μπο­ρού­σαν να τα φρο­ντί­σουν, δια­πί­στω­σε ότι τα παι­διά είχαν μεί­νει πολ­λές ημέ­ρες νηστικά.

Η υπό­θε­ση, την οποία κατήγ­γει­λε η οργά­νω­ση Bachpan Bachao Andolan (BBA), που εντό­πι­σε τα παι­διά σε μια μικρή πόλη της ινδι­κής αγρο­τι­κής ενδο­χώ­ρας, είναι μια από τις αυξα­νό­με­νες περι­πτώ­σεις έκτα­κτων ανα­γκών που αφο­ρούν παι­διά τα οποία έχουν πλη­γεί από το σφο­δρό κύμα της παν­δη­μί­ας που πλήτ­τει την Ινδία.

Η εκθε­τι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των και των θανά­των έχει αφή­σει χωρίς φρο­ντι­στή κάποια παι­διά, ειδι­κά σε φτω­χές κοι­νό­τη­τες, καθώς οι γονείς τους ή άλλοι συγ­γε­νείς τους είναι βαριά άρρω­στοι για να αντε­πε­ξέλ­θουν ή έχουν πεθάνει.

“Επει­δή ο αριθ­μός των θανά­των έχει αυξη­θεί, το πρό­βλη­μα επι­κε­ντρώ­νε­ται στο ότι είτε τα παι­διά χάνουν τους γονείς τους ή οι φρο­ντι­στές τους νοση­λεύ­ο­νται και δεν υπάρ­χει κανέ­νας για να τα φρο­ντί­σει”, δήλω­σε ο Ντα­ναν­τζάι Τιν­γκάλ, εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής της BBA.

Οι υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νες κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες της Ινδί­ας παλεύ­ουν για να αντε­πε­ξέλ­θουν και σε συγκε­κρι­μέ­να τμή­μα­τα της χώρας εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει στιγ­μα­τι­σμός των ανθρώ­πων που μολύ­νο­νται με τον ιό με απο­τέ­λε­σμα κάποια παι­διά να απομονώνονται.

“Οι γεί­το­νες και οι μακρι­νοί συγ­γε­νείς δεν θέλουν να βοη­θή­σουν για­τί φοβού­νται μήπως μολυν­θούν αντι­με­τω­πί­ζο­ντας έτσι αυτές τις οικο­γέ­νειες σχε­δόν σαν από­κλη­ρους”, λέει ο Τιγν­γκάλ χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τα δύο αγό­ρια για λόγους προ­σω­πι­κών δεδομένων.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, η BBA, της οποί­ας ηγεί­ται ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ειρή­νης ινδός ακτι­βι­στής Καϊ­λάς Σατιάρ­τι, ξεκί­νη­σε να δέχε­ται κλή­σεις για παι­διά σε δύσκο­λες συν­θή­κες που συν­δέ­ο­νται με την παν­δη­μία στις αρχές Απριλίου.

Ο όγκος των κλή­σε­ων αυξή­θη­κε από τότε που ο Σατιάρ­τι ανέ­βα­σε στο Twitter στις 29 Απρι­λί­ου μια γραμ­μή βοήθειας.

Σήμε­ρα η οργά­νω­ση δέχε­ται περί­που 70 κλή­σεις την ημέ­ρα από ανθρώ­πους που ζητούν βοή­θεια για παι­διά των οποί­ων οι γονείς είτε είναι νεκροί ή σοβα­ρά ασθε­νείς και ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό κλή­σε­ων από γονείς που έχουν βρε­θεί θετι­κοί στον ιό και θέλουν να πλη­ρο­φο­ρη­θούν αν η οργά­νω­ση μπο­ρεί να φρο­ντί­σει τα παι­διά τους σε περί­πτω­ση που επι­δει­νω­θεί η κατά­στα­ση της υγεί­ας τους.

Απεγνωσμένες εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με 3,57 εκα­τομ­μύ­ρια ενερ­γά κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού η Ινδία κατέ­γρα­ψε περισ­σό­τε­ρες από 400.000 νέες μολύν­σεις το τελευ­ταίο 24ωρο, τον υψη­λό­τε­ρο ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό παγκο­σμί­ως, ενώ ο αριθ­μός των θανά­των αυξή­θη­κε κατά 3.980 — αριθ­μός ρεκόρ.

Οι ειδι­κοί λένε ότι οι πραγ­μα­τι­κοί αριθ­μοί μπο­ρεί να είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι.

Πολί­τες σε όλη τη χώρα, τη δεύ­τε­ρη πολυ­πλη­θέ­στε­ρη στον κόσμο, δίνουν μάχη για να εξα­σφα­λί­σουν ένα κρε­βά­τι σε νοσο­κο­μείο, οξυ­γό­νο ή τα απα­ραί­τη­τα φάρ­μα­κα για τη θερα­πεία τους και πολ­λοί πεθαί­νουν από την έλλει­ψη αυτών.

Απε­γνω­σμέ­νες εκκλή­σεις για προ­σφο­ρά βοή­θειας σε παι­διά εμφα­νί­ζο­νται στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

“Ανά­γκη για μητρι­κό γάλα για ένα νεο­γέν­νη­το κορι­τσά­κι μιας ημέ­ρας στο Δελ­χί. Η μητέ­ρα της πέθα­νε από COVID”, ανέ­φε­ρε μια από αυτές στο Twitter. Αργό­τε­ρα ο ίδιος χρή­στης έγρα­ψε ότι βρέ­θη­κε βοήθεια.

Το Ίδρυ­μα Protsahan India, μια ΜΚΟ για τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών, ανα­κοί­νω­σε ότι πρό­σφα­τα εργα­ζό­με­νοί του της πρώ­της γραμ­μής φρό­ντι­σαν κάποια παι­διά που είχαν μεί­νει νηστι­κά για ημέ­ρες μετά τον θάνα­το της μητέ­ρες τους, του βασι­κού φρο­ντι­στή τους.

“Ο πατέ­ρας είναι ένας μερο­κα­μα­τιά­ρης που και ο ίδιος βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση σοκ και ψυχι­κού τραύ­μα­τος. Βοη­θά­με με τρό­φι­μα και άμε­ση φρο­ντί­δα, καλύ­πτου­με τις ανά­γκες εκπαί­δευ­σης και προ­στα­σί­ας αυτών των παι­διών”, λέει η Σόναμ Καπούρ, η ιδρύ­τρια και διευ­θύ­ντρια της Protsahan.

Στο κρα­τί­διο της Καρ­να­τά­κα, όπου βρί­σκε­ται η πόλη Μπεν­γκα­λού­ρου και ένα επί­κε­ντρο του δεύ­τε­ρου κύμα­τος της παν­δη­μί­ας, η κυβέρ­νη­ση έχει ορί­σει έναν αξιω­μα­τού­χο για να εντο­πί­ζει τα παι­διά που έχουν ορφα­νέ­ψει εξαι­τί­ας της COVID-19 και να δια­σφα­λί­ζει ότι λαμ­βά­νουν την απα­ραί­τη­τη στήριξη.

Αυτή την εβδο­μά­δα το κρα­τί­διο αύξη­σε την απο­στο­λή μηνυ­μά­των σχε­τι­κά με την ασφά­λεια των παι­διών και έκα­νε έκκλη­ση στους πολί­τες να μην ανα­ζη­τούν βοή­θεια ηλε­κτρο­νι­κά από άγνω­στες οργανώσεις.

Στην πρω­τεύ­ου­σα της χώρας, το Νέο Δελ­χί, η κρα­τι­κή οργά­νω­ση προ­στα­σί­ας των παι­διών έγρα­ψε αυτή την εβδο­μά­δα στην αστυ­νο­μία ζητώ­ντας της να διε­ρευ­νή­σει τις καταγ­γε­λί­ες με αναρ­τή­σεις στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που ζητούν επεί­γου­σες υιοθεσίες.

“Πιθα­νόν να υπάρ­χουν περι­πτώ­σεις τρά­φι­κινγκ και αγο­ρα­πω­λη­σί­ας των παι­διών”, προει­δο­ποί­η­σε η Επι­τρο­πή για τα Δικαιώ­μα­τα των Παι­διών του Νέο Δελχί.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο