Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Πολλές δεκάδες νεκροί από εκρήξεις κοντά σε τελετή μνήμης του Σουλεϊμανί

Του­λά­χι­στον 70 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και δεκά­δες τραυ­μα­τί­στη­καν από δύο εκρή­ξεις που προ­κλή­θη­καν από “τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις” στη διάρ­κεια τελε­τής στο Ιράν για την τέταρ­τη επέ­τειο της δολο­φο­νί­ας, το 2020, του κορυ­φαί­ου Ιρα­νού στρα­τιω­τι­κού διοι­κη­τή Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί σε επί­θε­ση με τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­νο μη επαν­δρω­μέ­νο αερο­σκά­φος (drone) των ΗΠΑ, όπως ανέ­φε­ραν σήμε­ρα Ιρα­νοί αξιωματούχοι.

Η ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση έκα­νε λόγο για μια πρώ­τη και στη συνέ­χεια για μια δεύ­τε­ρη έκρη­ξη στη διάρ­κεια της τελε­τής στο κοι­μη­τή­ριο όπου έχει ταφεί ο Σου­λεϊ­μα­νί στη νοτιο­α­να­το­λι­κή πόλη Κερμάν.

“Οι εκρή­ξεις προ­κλή­θη­καν από τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις”, δήλω­σε τοπι­κός αξιω­μα­τού­χος στην επαρ­χία Κερ­μάν, σύμ­φω­να με κρα­τι­κά ΜΜΕ. Ο Μπα­μπάκ Γεκτα­πα­ράστ, εκπρό­σω­πος των υπη­ρε­σιών εκτά­κτου ανά­γκης του Ιράν, δήλω­σε αργό­τε­ρα πως 73 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 170 τραυματίστηκαν.

Το ημιε­πί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Nournews ανέ­φε­ρε νωρί­τε­ρα πως “φιά­λες αερί­ου εξερ­ρά­γη­σαν στον δρό­μο που οδη­γεί στο κοιμητήριο”.

Η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση έδει­ξε δια­σώ­στες της Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου να φρο­ντί­ζουν τραυ­μα­τί­ες στην τελε­τή, όπου εκα­το­ντά­δες Ιρα­νοί είχαν συγκε­ντρω­θεί για την επέ­τειο του θανά­του του Σου­λεϊ­μάν, αρχι­τέ­κτο­να των ιρα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη Μέση Ανα­το­λή. Ορι­σμέ­να πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων ανέ­φε­ραν ότι ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών είναι πολύ μεγαλύτερος.

“Οι ομά­δες μας ταχεί­ας από­κρι­σης απο­μα­κρύ­νουν τους τραυ­μα­τί­ες… Όμως υπάρ­χουν πλή­θη που μπλο­κά­ρουν δρό­μους”, δήλω­σε στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση ο Ρεζά Φαλάχ, επι­κε­φα­λής της Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου στην επαρ­χία Κερμάν.

Ο Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί σκο­τώ­θη­κε τον Ιανουά­ριο του 2020, σε ηλι­κία 62 ετών, στη διάρ­κεια επί­θε­σης με αμε­ρι­κα­νι­κό drone στο Ιράκ. Πρό­σω­πο-κλει­δί του ιρα­νι­κού καθε­στώ­τος, ήταν επί­σης από τα πιο δημο­φι­λή δημό­σια πρό­σω­πα στη χώρα.

Αφού υπη­ρέ­τη­σε στον πόλε­μο Ιράν-Ιράκ (1980–1988), ο Σου­λεϊ­μα­νί ανήλ­θε γρή­γο­ρα στην κλί­μα­κα της ιεραρ­χί­ας και έγι­νε επι­κε­φα­λής της Δύνα­μης Κοντς των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, που έχει επι­φορ­τι­στεί με τις εξω­τε­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις της Ισλα­μι­κής Δημοκρατίας.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο