Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ» εάν δεν θέλουν περιφερειακό πόλεμο – Φόβοι από τη Δύση για εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ “πρέ­πει να ελέγ­ξουν το Ισρα­ήλ”, αν θέλουν να απο­φύ­γουν έναν περι­φε­ρεια­κό πόλε­μο, δήλω­σε σήμε­ρα ο Ιρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χοσε­ΐν Αμίρ Αμπ­ντο­λα­χιάν από τη Βηρυ­τό, όπου πραγ­μα­το­ποιεί επί­σκε­ψη, προ­σθέ­το­ντας ότι το Ιράν επι­θυ­μεί να εγγυ­η­θεί την ασφά­λεια του Λιβάνου.

“Η Αμε­ρι­κή θέλει να επι­τρέ­ψει στο Ισρα­ήλ να κατα­στρέ­ψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβα­ρό λάθος. Αν οι Αμε­ρι­κα­νοί επι­θυ­μούν να απο­φύ­γουν ο πόλε­μος να εξα­πλω­θεί στην περιο­χή, πρέ­πει να ελέγ­ξουν το Ισρα­ήλ”, τόνι­σε ο Αμίρ Αμπ­ντο­λα­χιάν μιλώ­ντας σε δημοσιογράφους.

“Αν δεν στα­μα­τή­σουν τα ισραη­λι­νά εγκλή­μα­τα, δεν γνω­ρί­ζου­με τι θα συμ­βεί”, προειδοποίησε.

Ωστό­σο ο Ιρα­νός υπουρ­γός υπο­γράμ­μι­σε ότι “η ασφά­λεια και η ειρή­νη του Λιβά­νου είναι σημα­ντι­κές για εμάς”, την ώρα που αυξά­νο­νται οι ανη­συ­χί­ες για το ενδε­χό­με­νο το λιβα­νέ­ζι­κο κίνη­μα Χεζ­μπο­λάχ, σύμ­μα­χος του Ιράν, να ανοί­ξει νέο μέτω­πο ενα­ντί­ον του Ισραήλ.

Οι δηλώ­σεις του Αμίρ Αμπ­ντο­λα­χιάν έγι­ναν την ώρα που το Ισρα­ήλ φαί­νε­ται να ετοι­μά­ζει επι­χεί­ρη­ση στη Λωρί­δα της Γάζας σε απά­ντη­ση στην επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σε η Χαμάς.

Ο Ιρα­νός υπουρ­γός έφτα­σε χθες Πέμ­πτη στη Βηρυτ­τό, όπου συνα­ντή­θη­κε με τον επι­κε­φα­λής της Χεζ­μπο­λάχ Χασάν Νασ­ρά­λα και με τον επι­κε­φα­λής της λιβα­νέ­ζι­κης κυβέρ­νη­σης Νατζίμπ Μικάτι.

Τόσο το Ισρα­ήλ όσο και οι ΗΠΑ ανη­συ­χούν ότι ενδέ­χε­ται να ανοί­ξει δεύ­τε­ρο μέτω­πο, στο βόρειο Ισρα­ήλ, στα σύνο­ρα με τον Λίβα­νο, αν η Χεζ­μπο­λάχ απο­φα­σί­σει να επέμ­βει στη σύρ­ρα­ξη. Από την έναρ­ξη του πολέ­μου, στις 7 Οκτω­βρί­ου, η εμπλο­κή του λιβα­νέ­ζι­κου κινή­μα­τος από τον νότιο Λίβα­νο είναι περιο­ρι­σμέ­νη, με μερι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς ενα­ντί­ον ισραη­λι­νών θέσε­ων στο βόρειο Ισρα­ήλ προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρί­ξει τη Χαμάς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο