Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Τρεις μετανάστες ταξίδεψαν 11 μέρες πάνω στο πηδάλιο πλοίου!

Άλλη μία συγκλο­νι­στι­κή ιστο­ρία, που ανα­δει­κνύ­ει τους μεγά­λους κιν­δύ­νους που δια­τρέ­χουν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, φεύ­γο­ντας από τις πατρί­δες τους, ανα­ζη­τώ­ντας ένα καλύ­τε­ρο αύριο, απο­κα­λύ­φθη­κε χθες στην Ισπανία.

Συγκε­κρι­μέ­να, οι ισπα­νι­κές αρχές εντό­πι­σαν στο λιμά­νι της πόλης Λας Πάλ­μας, στον νησί της Γκραν Κανά­ρια των Κανα­ρί­ων Νήσων τρεις μετα­νά­στες να κάθο­νται στο πηδά­λιο ενός πλοί­ου αφού ολο­κλή­ρω­σε ένα ταξί­δι 11 ημε­ρών από τη Νιγη­ρία. Μια φωτο­γρα­φία που κοι­νο­ποί­η­σε η ακτο­φυ­λα­κή δεί­χνει τους άνδρες να κάθο­νται στο τιμό­νι στην πρύ­μνη του πετρε­λαιο­φό­ρου, με τα πόδια τους λιγό­τε­ρο από ένα μέτρο μακριά από το νερό.

Μετα­φέρ­θη­καν στο νοσο­κο­μείο της Γκραν Κανά­ρια και έλα­βαν θερα­πεία για μέτρια αφυδάτωση.

Δεν είναι σαφές αν πέρα­σαν ολό­κλη­ρο το ταξί­δι σκαρ­φα­λω­μέ­νοι στο πηδάλιο.

Το τάν­κερ Althini II με σημαία Μάλ­τας έφτα­σε στο Λας Πάλ­μας της Γκραν Κανά­ρια, από τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Νιγη­ρί­ας, Λάγος — ένα ταξί­δι άνω των 2.700 ναυ­τι­κών μιλί­ων (5.000 χλμ) — σύμ­φω­να με στοι­χεία που συλ­λέ­χθη­καν από ιστο­σε­λί­δες θαλάσ­σιας παρακολούθησης.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που εντο­πί­ζο­νται λαθρε­πι­βά­τες σε πηδά­λια, τα οποία είναι μεγά­λα πτε­ρύ­για που μοιά­ζουν με λεπί­δες που βρί­σκο­νται στο πρυ­μναίο μέρος του πλοί­ου και χρη­σι­μο­ποιού­νται ως τιμόνι.

Ένα 14χρονο αγό­ρι που ταξί­δε­ψε επί­σης από το Λάγος στη Γκραν Κανά­ρια το 2020 είπε στην εφη­με­ρί­δα El Pais ότι πέρα­σε ολό­κλη­ρο το ταξί­δι των 15 ημε­ρών στο πηδά­λιο ενός τερά­στιου βυτιο­φό­ρου καυ­σί­μων. Νοση­λεύ­τη­κε κατά την άφι­ξή του, αφού επέ­ζη­σε πίνο­ντας αλμυ­ρό νερό και κοι­μό­ταν εναλ­λάξ σε μια τρύ­πα πάνω από το πηδά­λιο με τους άλλους άνδρες με τους οποί­ους συνταξίδευε.

Σε άλλο περι­στα­τι­κό την ίδια χρο­νιά, τέσ­σε­ρις άνδρες βρέ­θη­καν στο πηδά­λιο του νορ­βη­γι­κού πετρε­λαιο­φό­ρου, Champion Pula, αφού είχε ταξι­δέ­ψει από το Λάγος στη Λας Πάλ­μας. Οι ανα­φο­ρές της επο­χής ανέ­φε­ραν ότι οι άνδρες κρύ­φτη­καν σε ένα δωμά­τιο πίσω από το πηδά­λιο κατά τη διάρ­κεια των 10 ημε­ρών στη θάλασσα.

Ο αριθ­μός των μετα­να­στών που περ­νούν με βάρ­κες από τη δυτι­κή Αφρι­κή προς τα ισπα­νι­κά Κανά­ρια Νησιά έχει αυξη­θεί σημα­ντι­κά τα τελευ­ταία χρόνια.

Τα ταξί­δια είναι μακρά, επι­κίν­δυ­να και θανα­τη­φό­ρα και το 2021, ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (IOM) του ΟΗΕ κατέ­γρα­ψε 1.532 θανάτους.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο