Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Διαδηλώσεις ενάντια στους αποκλεισμούς σε βάρος γυναικών σε δημόσιους χώρους

Χιλιά­δες γυναί­κες δια­δή­λω­σαν το βρά­δυ της Πέμ­πτης στο Ισρα­ήλ, στο προ­ά­στιο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ, όπου ζουν κυρί­ως αυστη­ρά θρη­σκευό­με­νοι Εβραί­οι, ενά­ντια στον δια­χω­ρι­σμό ανδρών και γυναι­κών στους δημό­σιους χώρους.

«Θέλου­με να υψώ­σου­με τη σημαία και να πού­με ότι απαι­τού­με ισό­τη­τα! Δεν θα επι­τρέ­ψου­με σε κανέ­ναν να μας διώ­ξει από τη δημό­σια σφαί­ρα» έγρα­φαν τα πλα­κάτ σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για αυτόν που χαρα­κτη­ρί­ζουν εντει­νό­με­νο δια­χω­ρι­σμό των φύλων, ιδί­ως στις δημό­σιες συγκοινωνίες.

Η δια­δή­λω­ση στην Μπνέι Μπρακ έγι­νε μετά τα δημο­σιεύ­μα­τα ΜΜΕ, σύμ­φω­να με τα οποία οδη­γοί λεω­φο­ρεί­ων υπο­χρε­ώ­νουν τις επι­βά­τισ­σες να καθί­σουν στο πίσω μέρος, ή αλλιώς αρνού­νται να τις επιβιβάσουν.

«Μπο­ρού­με να κάτσου­με όπου θέλου­με, μπο­ρού­με να φορά­με ό,τι θέλου­με (…) είμα­στε ελεύ­θε­ρες και ίσες με κάθε άλλο πολί­τη του Ισρα­ήλ», είπε η Καλα­νί­τε Κάιν, 63χρονη συγ­γρα­φέ­ας, που συμ­με­τεί­χε στη διαδήλωση.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες μέσου ενη­μέ­ρω­σης, οδη­γός δημό­σιου λεω­φο­ρεί­ου είπε σε ομά­δα εφή­βων κορι­τσιών, που φόρα­γαν αμά­νι­κα φανε­λά­κια και τζιν, να πάνω να καθί­σουν πίσω και να καλυ­φθούν, δίνο­ντάς τους κου­βέρ­τες. Το ζήτη­μα του δια­χω­ρι­σμού των φύλων δεν είναι και­νούρ­γιο στο Ισρα­ήλ, όπου αρκε­τοί ασκούν θρη­σκευ­τι­κές πρα­κτι­κές που περιο­ρί­ζουν ή απα­γο­ρεύ­ουν την ανά­μι­ξή τους.

Οι γυναί­κες που δια­δή­λω­σαν χθες όμως κατήγ­γει­λαν πως οι δια­κρί­σεις σε βάρος των γυναι­κών εντεί­νο­νται τα τελευ­ταία χρό­νια κι ενι­σχύ­θη­καν αφό­του ανέ­λα­βε στις αρχές του χρό­νου την εξου­σία στο Ισρα­ήλ η πιο δεξιά κυβέρ­νη­ση στην ιστο­ρία της χώρας.

«Ορι­σμέ­νες θρη­σκευ­τι­κές οργα­νώ­σεις, ομά­δες υπε­ρορ­θό­δο­ξων μπο­ρεί να πιστεύ­ουν πως οι γυναί­κες είναι η πηγή κάθε κακού (…) αυτό δεν σημαί­νει πως πρέ­πει να το απο­δε­χτού­με κιό­λας», είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η δικη­γό­ρος Χίλα Μορ-Ζεν­χα­βί πριν από τη διαδήλωση.

Σύμ­φω­να με ισραη­λι­νά ΜΜΕ, σημειώ­θη­καν μικρο­ε­πει­σό­δια, καθώς δεκά­δες υπε­ρορ­θό­δο­ξοι συγκε­ντρώ­θη­καν σε αντιδιαδήλωση.

Ορι­σμέ­νες από τις οργα­νώ­τριες της κινη­το­ποι­ή­σεις κατη­γό­ρη­σαν την κυβέρ­νη­ση του Μπ. Νετα­νιά­χου πως επι­διώ­κει να «αλλά­ξει τον φιλε­λεύ­θε­ρο χαρα­κτή­ρα» του Ισρα­ήλ, να κάνει τη χώρα «πιο θρη­σκευό­με­νη, πιο άνι­ση, με περισ­σό­τε­ρες δια­κρί­σεις», κάτι που συν­δυά­ζουν με τις αλλα­γές στη δικαιο­σύ­νη που προωθεί.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο