Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ / Χαμάς: Νέες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους με συμμετοχή CIA, Μοσάντ και Κατάρ

Δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για μια νέα εκε­χει­ρία, που θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων από τη Χαμάς ξεκί­νη­σαν στη Βαρ­σο­βία υπό την πίε­ση της οργής των ισραη­λι­νών προς την κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου μετά το θάνα­το τριών ομ΄ξρων από ισραη­λι­νά πυρά. Την ίδια ώρα το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει τα δολο­φο­νι­κά χτυ­πή­μα­τα στη Γάζα ενώ συγκρού­σεις λαμ­βά­νουν χώρα στα σύνο­ρα του Ισρα­ήλ με τον Λίβα­νο, ανά­με­σα στη Χεζο­μπο­λάχ και τον ισραη­λι­νό στρατό.

Πιστεύ­ε­ται ότι 129 όμη­ροι παρα­μέ­νουν κρα­τού­με­νοι στη Λωρί­δα της Γάζας.

Στην πρω­τεύ­ου­σα της Πολω­νί­ας βρί­σκο­νται οι επι­κε­φα­λής της ισραη­λι­νής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών Μοσάντ, Ντα­βίντ Μπαρ­νέα, της CIA, Ουί­λιαμ Μπερνς, και ο πρω­θυ­πουρ­γός του Κατάρ, Μοχά­μεντ μπιν Αμπ­ντουλ­ραχ­μάν Αλ Θάνι, ώστε ξεκι­νή­σουν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Η πλη­ρο­φο­ρία αρχι­κά διέρ­ρευ­σε από αμε­ρι­κα­νι­κά και ισραη­λι­νά ΜΜΕ και τελι­κά επι­βε­βαιώ­θη­κε από Ισραη­λι­νούς και Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους. Παράλ­λη­λα, στο Τελ Αβίβ βρί­σκε­ται ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, που συνα­ντή­θη­κε με τον Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, ενώ αργά το βρά­δυ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ψηφο­φο­ρία στον ΟΗΕ με θέμα την κατά­παυ­ση πυρός.

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το 16 Δεκεμ­βρί­ου, άφη­σε να εννοη­θεί ότι διε­ξά­γο­νται νέες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων που κρα­τά η Χαμάς, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο ισραη­λι­νός στρα­τός δέχο­νταν σφο­δρά πυρά καθώς τρεις Ισραη­λι­νοί όμη­ροι σκο­τώ­θη­καν από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες σε επι­χεί­ρη­ση στη Λωρί­δα της Γάζας. Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται υπό διαρ­κή πίε­ση έκτο­τε ενώ οι ΗΠΑ, σύμ­φω­να με ανα­λυ­τές, δεί­χνουν να μην έχουν πλέ­ον εμπι­στο­σύ­νη στην κυβέρ­νη­ση Νετανιάχου.

Ο θάνα­τος των τριών ομή­ρων από πυρά του Ισραη­λι­νού στρα­τού στη Γάζα την Παρα­σκευή ανέ­δει­ξε τους κιν­δύ­νους για εκεί­νους που εξα­κο­λου­θούν να κρα­τού­νται στη Γάζα.

Το τρα­γι­κό συμ­βάν, σύμ­φω­να με ανα­λυ­τές, έδω­σε ώθη­ση στο κίνη­μα ανταλ­λα­γής κρα­του­μέ­νων και θα μπο­ρού­σε να ανα­γκά­σει τον Νετα­νιά­χου και τους Ισραη­λι­νούς υπουρ­γούς να συζη­τή­σουν το ενδε­χό­με­νο να πλη­ρώ­σουν υψη­λό­τε­ρο τίμη­μα για να επι­τύ­χουν απε­λευ­θέ­ρω­ση των κρατουμένων.

Ο πολι­τι­κός ανα­λυ­τής του δικτύ­ου Al Jazeera, Μαρουάν Μπι­σά­ρα, σημειώ­νει ότι η συνά­ντη­ση μετα­ξύ του αρχη­γού της CIA, του πρω­θυ­πουρ­γού του Κατάρ και του επι­κε­φα­λής της Μοσάντ έρχε­ται λόγω «μεγά­λης πίε­σης της κοι­νής γνώ­μης του Ισρα­ήλ, αλλά και λόγω αμε­ρι­κα­νι­κών πιέ­σε­ων», διό­τι οι ΗΠΑ «θα ήθε­λαν να δουν μια κίνη­ση στο θέμα των ομή­ρων, ακό­μη και πριν από τα Χρι­στού­γεν­να». Όπως επι­σή­μα­νε, η εμπλο­κή του διευ­θυ­ντή της CIA δίνει «νέο βάρος» στην υπό­θε­ση των ομή­ρων και οι Αμε­ρι­κα­νού «δεν θέλουν να το αφή­σουν στους Ισραη­λι­νούς για­τί προ­φα­νώς δεν εμπι­στεύ­ο­νται την κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου να αλλά­ξει κατεύθυνση».

Ωστό­σο, στην εξί­σω­ση πρέ­πει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι «κόκ­κι­νες γραμ­μές» της Χαμάς ήταν σαφείς: Δεν θα υπάρ­ξει ανταλ­λα­γή αν δεν υπάρ­ξει κατά­παυ­ση του πυρός. Σύμ­φω­να με τον Μπι­σά­ρα, πρό­κει­ται για αίτη­μα τόσο πολι­τι­κό όσο και τεχνι­κό: «Προ­φα­νώς, επει­δή ο πόλε­μος είναι σε εξέ­λι­ξη, δεν είναι πλέ­ον σε θέση να μετρή­σουν και να απε­λευ­θε­ρώ­σουν τους αιχ­μα­λώ­τους, όπως πριν. Χρειά­ζο­νται μια πραγ­μα­τι­κή κατά­παυ­ση πυρός. Προ­φα­νώς, ακό­μη και η επι­με­λη­τεία της επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ της Χαμάς στο εσω­τε­ρι­κό και της Χαμάς στο εξω­τε­ρι­κό γίνε­ται επί­σης πιο περί­πλο­κη. Έτσι, νομί­ζω ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί πρέ­πει να παρέμ­βουν και να δώσουν κίνη­τρο στη Χαμάς», πρόσθεσε.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο