Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Πλήθος κόσμου στον εορτασμό του Γοργοπόταμου _Κύριλλος Παπασταύρου: “Να δυναμώσει η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλη διέξοδος” _Φωτο

Πλή­θος κόσμου, παραρ­τή­μα­τα της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ από όλη τη χώρα, αλλά και φορείς του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος έδω­σαν και φέτος μαζι­κό και βρο­ντε­ρό «παρών» στην εκδή­λω­ση για την επέ­τειο της ανα­τί­να­ξης της Γέφυ­ρας του Γορ­γο­πό­τα­μου, που διορ­γά­νω­σαν η ΚΟ Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς — Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, την Κυρια­κή 3 Δεκέμ­βρη, στον ιστο­ρι­κό τόπο, με ομι­λη­τή τον Κύριλ­λο Παπα­σταύ­ρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδή­λω­ση παρευ­ρέ­θη­καν τα μέλη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ Στέ­φα­νος Λου­κάς, Μαρία Λαμπρι­νού και Κώστας Μπασ­δέ­κης, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Στε­ρε­άς Ελλά­δος με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», η Ανδριά­να Μπα­φού­τσου, Γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Φθιώ­τι­δας του ΚΚΕ, ο Κώστας Θεο­δω­ρό­που­λος, γραμ­μα­τέ­ας του ΣΠ Αν Στε­ρε­άς και Εύβοιας της ΚΝΕ κ.ά. Η εκδή­λω­ση ξεκί­νη­σε με χαι­ρε­τι­σμό από την Τού­λα Μητσέα, πρό­ε­δρος της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, η οποία ανα­φέρ­θη­κε στα γεγο­νό­τα και το ιστο­ρι­κό πλαί­σιο της ανα­τί­να­ξης της Γέφυ­ρας του Γοργοπόταμου.

«Η ανα­τί­να­ξη της Γέφυ­ρας του Γορ­γο­πο­τά­μου, 81 χρό­νια πριν, τη νύχτα της 25ης του Νοέμ­βρη του 1942, απο­τε­λεί μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις δολιο­φθο­ράς του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Ο Γορ­γο­πό­τα­μος πέρα­σε στην Ιστο­ρία ως σύμ­βο­λο του αγώ­να της Εθνι­κής μας Αντί­στα­σης, ενά­ντια σε ένα εχθρό που φάντα­ζε ανί­κη­τος. Η αξία του ήταν μεγά­λη για τον αγώ­να του λαού μας κατά της τρι­πλής Κατο­χής, για­τί εξύ­ψω­σε το ηθι­κό των απλών ανθρώ­πων και το γόη­τρο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ», ανέ­φε­ρε η Τού­λα Μητσεα .

 

«Ήταν μια λαϊ­κό-επα­να­στα­τι­κή πρά­ξη ‑πρό­σθε­σε- που φού­ντω­σε το αντάρ­τι­κο στη χώρα μας, τη φλό­γα της Αντί­στα­σης. Στε­ρέ­ω­σε στο νου και την καρ­διά του αδού­λω­του λαού μας την πεποί­θη­ση πως κανέ­νας εχθρός δεν είναι ανί­κη­τος, πως η δύνα­μη του λαού είναι ανε­ξά­ντλη­τη και γίνε­ται νικη­φό­ρα με την οργά­νω­ση του αγώ­να για το δίκιο του. Φώτι­σε το δρό­μο λαϊ­κών δυνά­με­ων για να πυκνώ­σουν τις γραμ­μές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και να γρά­ψουν τις πιο λαμπρές σελί­δες της λαϊ­κής επα­να­στα­τι­κής πάλης, τη μεγά­λη επο­ποι­ία της Αντί­στα­σης και της λαϊ­κής Απελευθέρωσης».

Ανα­φε­ρό­με­νη στο «σήμε­ρα», η πρό­ε­δρος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, επι­σή­μα­νε ότι «η αστι­κή τάξη, με τις κυβερ­νή­σεις της και τα κόμ­μα­τά της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και με τα ακρο­δε­ξιά κόμ­μα­τα, έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε προ­κε­χω­ρη­μέ­νο φυλά­κιο του ιμπε­ρια­λι­σμού, σε πεδίο υλο­ποί­η­σης των ΝΑΤΟι­κών σχε­δια­σμών για τη δια­σφά­λι­ση των συμ­φε­ρό­ντων της, ερχό­με­νη σε αντί­θε­ση με το λαϊ­κό αίσθη­μα, με το λαό που ξεση­κώ­νε­ται σε κάθε μεριά της χώρας για την απε­μπλο­κή της από τους πολε­μο­κά­πη­λους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, για να δικαιω­θεί ο Παλαι­στι­νια­κός λαός, να απε­λευ­θε­ρω­θεί από την 75χρονη Ισραη­λι­νή Κατο­χή, να απο­κτή­σει πατρί­δα» και τόνι­σε ότι: «Η Ελλά­δα εμπλέ­κε­ται άμε­σα στο έγκλη­μα κατά του Παλαι­στι­νια­κού λαού, με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση που στέλ­νει τερά­στιες ναυ­τι­κές δυνά­μεις στη Μεσό­γειο, ως στρα­τιω­τι­κή ενί­σχυ­ση του κρά­τους του Ισρα­ήλ, του κρά­τους δολοφόνου».

Ακο­λού­θη­σε χαι­ρε­τι­σμός από τον Βασί­λη Γεωρ­γί­ου, γραμ­μα­τέα του ΤΣ Φθιώ­τι­δας της ΚΝΕ, ο οποί­ος στά­θη­κε στην παρα­κα­τα­θή­κη που αφή­νουν στη νέα γενιά οι αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού, όπως η ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση και η επο­ποι­ία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

“Ο λαός έχει τη δύναμη να νικήσει”

Το αγω­νι­στι­κό μήνυ­μα που εκπέ­μπει Γορ­γο­πό­τα­μος και ο αγώ­νας του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, ότι «ο λαός έχει τη δύνα­μη να νική­σει», τόνι­σε ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η ανα­τί­να­ξη της γέφυ­ρας από τις αντάρ­τι­κες ομά­δες του ΕΛΑΣ, με επι­κε­φα­λής τον πρω­το­κα­πε­τά­νιο του, Άρη Βελου­χιώ­τη, απο­τέ­λε­σε και απο­τε­λεί μια λαϊ­κή επα­να­στα­τι­κή πρά­ξη αλη­θι­νού ηρω­ι­σμού. (…) Πάνω απ’ όλα απέ­δει­ξε πως κανείς εχθρός δεν είναι ανί­κη­τος. Πως ο λαός έχει τη δύνα­μη να νική­σει, να επι­βά­λει το δίκιο του αρκεί να οργα­νω­θεί, να αγω­νι­στεί να συγκρου­στεί με τον αντίπαλο.

Καθο­δη­γη­τι­κός νους και ψυχή του αγώ­να στη φασι­στι­κή κατο­χή, ήταν το Κόμ­μα μας, το κόμ­μα της εργα­τι­κής τάξης το τιμη­μέ­νο ΚΚΕ. Το Κόμ­μα που σάλ­πι­σε από την πρώ­τη στιγ­μή τη φωνή της αντί­στα­σης και μπή­κε το ίδιο μπρο­στά, όταν “όλα τα σκια­ζε η φοβέ­ρα και τα πλά­κω­νε η σκλα­βιά”, για να οργα­νω­θεί η πάλη για την απε­λευ­θέ­ρω­ση», ανέφερε.

Συνε­χί­ζο­ντας εξέ­φρα­σε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον «σεβα­σμό της για τις θυσί­ες και την χωρίς τέλος ανι­διο­τε­λή προ­σφο­ρά των αγω­νι­στών της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης, των μαχη­τών και μαχη­τριών του θρυ­λι­κού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜι­κών οργα­νώ­σε­ων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης, καθώς και των αγω­νι­στών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, που έδω­σαν σκλη­ρές μάχες σε ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λες συν­θή­κες» και τόνισε:

«Ο Γορ­γο­πό­τα­μος δεν ήταν μια στιγ­μή “εθνι­κής ενό­τη­τας”, δεν είναι ένα σύμ­βο­λο “εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας” πολύ απλά για­τί τέτοια δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει. Το σχέ­διο για την ανα­τί­να­ξη της γέφυ­ρας ήταν πραγ­μα­τι των Βρε­τα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών που επι­δί­ω­ξαν στην αρχή να το υλο­ποι­ή­σουν με τη βοή­θεια του Ζέρ­βα και του ΕΔΕΣ, ωστό­σο δια­πί­στω­σαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύ­να­το και έτσι ανα­γκά­στη­καν, υπο­χρε­ώ­θη­καν να στρα­φούν προς τον Άρη και τον ΕΛΑΣ(…)

Άρα λοι­πόν ο Γορ­γο­πό­τα­μος είναι μια στιγ­μή που όχι μόνο δεν καταρ­γεί την ταξι­κή συγκρου­ση στην κοι­νω­νία μας αλλά την επι­βε­βαιώ­νει. Χωρίς το λαϊ­κό στρα­τό δεν μπο­ρού­σε καμιά πρά­ξη αντί­στα­σης να γίνει στη χώρα. Αυτό το κατα­λά­βαι­ναν ακό­μα και αυτοί που πολέ­μη­σαν το λαϊ­κό εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό κίνη­μα, τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ μέχρι θανά­του όπως οι αστοί τύπου Ζέρ­βα και οι Βρε­τα­νοί ιμπεριαλιστές».

“Αντλούμε πολύτιμα και χρήσιμα διδάγματα 
για το σήμερα και το αύριο”

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κατά­στα­ση και την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που βιώ­νει σήμε­ρα η εργα­τι­κή τάξη και ο λαός ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου τόνισε:

«Σήμε­ρα η εργα­τι­κή τάξη, οι λαϊ­κές δυνά­μεις της κοι­νω­νί­ας βιώ­νουν με πολύ­μορ­φο και πολ­λές φορές τρα­γι­κό τρό­πο όπως βλέ­που­με σε μια σει­ρά φυσι­κές — αφύ­σι­κες κατα­στρο­φές, πυρ­κα­γιές, πλημ­μύ­ρες, στο έγκλη­μα στα Τέμπη, την κατά­στα­ση στο σύστη­μα Υγεί­ας, τα ξεπε­ρα­σμέ­να πια όρια ενός κοι­νω­νι­κο- οικο­νο­μι­κού συστή­μα­τος που λει­τουρ­γεί με απο­κλει­στι­κό σκο­πό τη διαιώ­νι­ση και την υπε­ρά­σπι­ση των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων κερ­δών που απο­τε­λούν κλεμ­μέ­νο κόπο, κλεμ­μέ­νη δου­λειά του εργα­ζό­με­νου λαού. Ενός σαπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος που εμπο­δί­ζει μια σει­ρά επι­τεύγ­μα­τα των επι­στη­μών και της τεχνο­λο­γί­ας να αξιο­ποι­η­θούν με σκο­πό την ικα­νο­ποί­η­ση των εργα­τι­κών ‑λαϊ­κών ανα­γκών. Ενός συστή­μα­τος που η ζωή εκα­τομ­μυ­ρί­ων εργα­ζο­μέ­νων κρέ­με­ται από τις δια­κυ­μάν­σεις της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας αλλο­τε με τη μεγά­λη ανερ­γία σε περιό­δους κρί­σης άλλο­τε με την τερά­στια ακρί­βεια σε συν­θή­κες ανά­πτυ­ξης. Και πάντα οι εργα­ζό­με­νοι να έχουν απώ­λειες σε εισό­δη­μα, σε δικαιώ­μα­τα, να ζούν οι νεό­τε­ρες γενιές σχε­τι­κά σε πιο δυσμε­νείς συν­θή­κες απ’ ό,τι οι παλιό­τε­ρες, να ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν ήλιο με ήλιο για να μπο­ρούν να κερ­δί­ζουν τα στοιχειώδη.

Ένα σύστη­μα που γεν­νά ανα­πό­φευ­κτα των ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, έναν αδι­κό πόλε­μο για το μοί­ρα­σμα αγο­ρών, εδα­φών σφαί­ρες επιρροής».

Επι­σή­μα­νε την εμπλο­κή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και τους πολέ­μους του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τους κιν­δύ­νους και τις συνέ­πειες που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στη σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού, σημείωσε:

«Ο άδι­κος ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος του Ισρα­ήλ με τη στή­ρι­ξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, EE σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων που εχει ως απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων στη λωρί­δα της Γάζας και της Δυτι­κής Όχθης μετα­ξύ των οποί­ων και χιλιά­δων παι­διών. Είναι ένας πόλε­μος που έχει ως στό­χο να κάμ­ψει την αντί­στα­ση του ηρω­ι­κού λαού της Παλαι­στί­νης που συνα­ντά την αλλη­λεγ­γύη του λαού μας όπως και των λαών όλου του κόσμου. Έχει ως στό­χο τη γενο­κτο­νία για να θάψει μια για πάντα το δίκαιο αίτη­μα των Παλαι­στι­νί­ων να έχουν το δικό τους κρά­τος τη δικιά τους πατρίδα».

Ανα­φε­ρό­με­νος στον ρόλο των ελλη­νι­κών αστι­κών κομ­μά­των ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου σημείωσε:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μετα­μορ­φώ­σεις του, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμ­μα­τα που σηκώ­νουν τη σημαία της στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ ας μην παρι­στά­νουν τα περι­στέ­ρια της ειρή­νης. Οι συμ­φω­νί­ες και οι δεσμεύ­σεις στα πλαί­σια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, έχουν τη σφρα­γί­δα και την υπο­γρα­φή όλων τους.

Αυτό που ζού­με είναι η ωμή καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που για τον έλεγ­χο των ενερ­γεια­κών πηγών, των πρώ­των υλών, των δρό­μων μετα­φο­ράς διε­ξά­γε­ται σφο­δρός αυτα­γω­νι­σμός με θύμα­τα τους λαούς. Όλα τα άλλα κόμ­μα­τα πλην του ΚΚΕ στη­ρί­ζουν τη συμ­με­το­χή της χώρας μας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τη στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία με τις ΗΠΑ, στη­ρί­ζουν τους στό­χους του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου για ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου του και βέβαια των κερ­δών του. Από αυτή την επι­λο­γή, που δεν είναι βέβαια και­νού­ρια, έχει απο­δει­χτεί στην πρά­ξη, ότι ποτέ δε στη­ρί­χτη­καν τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού, κανε­νός λαού της περιο­χής, ούτε εξα­σφα­λί­στη­καν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας από τις επι­θε­τι­κές βλέ­ψεις της αστι­κής τάξης της Τουρ­κί­ας. Κανέ­νας άνε­μος ασφά­λειας και ειρή­νης δεν φύση­ξε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και στην Κύπρο.

Την ίδια στιγ­μή που μας μιλά­νε για κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα παζα­ρεύ­ουν μέσα σε ΝΑΤΟι­κό πλαί­σιο για σενά­ρια συν­δια­χεί­ρι­σης στο Αιγαίο και ετοι­μά­ζο­νται να “θάψουν” το Κυπριακό.

Απο­δει­κνύ­ε­ται λοι­πόν περί­τρα­να ότι κανέ­νας λαός δεν μπο­ρεί να εμπι­στευ­θεί την υπε­ρά­σπι­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της πατρί­δας του, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα του λαού στα αστι­κά κόμ­μα­τα και στην αστι­κή τάξη.

Γι’ αυτό πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η πάλη για να βγει η Ελλά­δα από τον πόλε­μο, να κλεί­σουν οι βάσεις, να πάψει ο λαός να πλη­ρώ­νει τις πολε­μι­κές δαπά­νες του ΝΑΤΟ, να γυρί­σουν ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές εκτός συνόρων».

“Να δυναμώσει η πεποίθηση 
ότι υπάρχει άλλη διέξοδος”

Συνε­χί­ζο­ντας, ο Κύριλ­λος Παπα­σταύ­ρου επι­σή­μα­νε ότι «ο καπι­τα­λι­σμός όχι μόνο δεν φτια­σι­δώ­νε­ται, αλλά διαρ­κώς προ­κα­λεί νέες κρί­σεις και πολέ­μους, από τις οποί­ες τρα­βούν τα πάν­δει­να οι εργα­ζό­με­νοι σε όλο τον κόσμο».

Τόνι­σε ότι παράλ­λη­λα: «Έχουν δια­ψευ­στεί με τρα­γι­κό τρό­πο οι ψευ­δαι­σθή­σεις και οι αυτα­πά­τες ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει μια κυβέρ­νη­ση στο έδα­φος του συστή­μα­τος, μια κυβέρ­νη­ση που θα δια­χει­ρι­στεί την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, θα είναι όργα­νο της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου αλλά που θα λει­τουρ­γή­σει προς όφε­λος του λαού».

Και πρό­σθε­σε: «Σήμε­ρα είναι και­ρός εργα­ζό­με­νοι, άνθρω­ποι του λαού, παλιοί και νέοι αγω­νι­στές, όσοι έχουν ιστο­ρι­κούς δεσμούς με τις παρα­δό­σεις του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος που πίστε­ψαν ότι μπο­ρούν να αλλά­ξουν τα πράγ­μα­τα με κυβερ­νη­τι­κές εναλ­λα­γές, ότι με μια ψήφο μπο­ρούν να ανα­τρέ­ψουν ό,τι βασα­νί­ζει τη ζωή τους να μην απο­γοη­τευ­τούν από τις εξε­λί­ξεις να μη δια­λέ­ξουν το δρό­μο της παραί­τη­σης και της απο­στρά­τευ­σης. Αυτό που δεν αλλά­ζει είναι ο καπι­τα­λι­σμός. Γι’ αυτό πρέ­πει να αλλά­ξου­με συνο­λι­κά το σύστη­μα, να το ανα­τρέ­ψου­με, να ανα­τρέ­ψου­με την εξου­σία και την οικο­νο­μία του. Αυτό είναι το συμπέ­ρα­σμα των εξελίξεων.

Η ελπί­δα λοι­πόν βρί­σκε­ται εδώ στον δρό­μο της ανα­τρο­πής και της σύγκρου­ση με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Η διέ­ξο­δος είναι να βαδί­σου­με τον δρό­μο της ανα­τρο­πής του. Σε αυτόν τον δρό­μο μπο­ρούν οι σημε­ρι­νές μάχες να σημειώ­νουν νίκες, να δυνα­μώ­νουν οι εργα­τι­κοί λαϊ­κοί αγώ­νες, οι απερ­γί­ες τα μπλό­κα της φτω­χής και μεσαί­ας αγρο­τιάς, οι αγώ­νες της νεο­λαί­ας να μπο­ρούν να χαλά­νε αντι­λαϊ­κά σχέ­δια, να βάζουν εμπό­δια, να συγκε­ντρώ­νουν δυνά­μεις και για τις αυρια­νές μάχες, να γίνο­νται βήμα­τα σε αλλα­γές συσχε­τι­σμών, να δυσκο­λεύ­ουν κυβερνήσεις.

Σε αυτόν τον δρό­μο μπο­ρεί να δυνα­μώ­νει η πεποί­θη­ση ότι υπάρ­χει άλλη διέ­ξο­δος, να δυνα­μώ­νει η αντί­λη­ψη για την ανά­γκη συνο­λι­κής ανα­τρο­πής του συστή­μα­τα να δυνα­μώ­νει η προ­ο­πτι­κή του πραγ­μα­τι­κού μέλ­λο­ντος του σοσια­λι­σμού- κομμουνισμού.

Αυτός είναι ο δρό­μος για τον οποί­ον παλεύ­ει το ΚΚΕ και που χρειά­ζε­ται τη συμπό­ρευ­ση χιλιά­δων εργα­τι­κών λαϊ­κών ανθρώ­πων για να γίνει πρά­ξη. Η ενί­σχυ­ση του Κόμ­μα­τός μας στις πρό­σφα­τες εκλο­γι­κές μάχες είναι ένα ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα ότι μπο­ρεί να δυνα­μώ­σει ευρύ­τε­ρα στη κοι­νω­νία, ένα ριζο­σπα­στι­κό ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης που όχι μόνο δεν θα μπαί­νει στο χέρι του συστή­μα­τος και των κομ­μά­των του, αλλά θα παίρ­νει και ανα­τρε­πτι­κά χαρακτηριστικά».

Η εκδή­λω­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με κατά­θε­ση στε­φά­νων από τον Κύριλ­λο Παπα­σταύ­ρου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Κώστα Θεο­δω­ρό­που­λο, Γραμ­μα­τέα της Οργά­νω­σης Ανατ. Στε­ρε­άς — Εύβοιας της ΚΝΕ και την Τού­λα Μητσεα, πρό­ε­δρο της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ. Επί­σης στε­φά­νια και λου­λού­δια κατέ­θε­σαν εκπρό­σω­ποι των παραρ­τη­μά­των της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, ενώ σε κλί­μα συγκί­νη­σης ακο­λού­θη­σε προ­σκλη­τή­ριο νεκρών και τηρή­θη­κε ενός λεπτού σιγή. Επί­σης έγι­νε απαγ­γε­λία του ποι­ή­μα­τος του Βασί­λη Φυτσι­λή, «Ο Γορ­γο­πό­τα­μος» από την Κατε­ρί­να Τσέ­λιου, στέ­λε­χος του ΚΚΕ.

Για την ανα­τί­να­ξη της γέφυ­ρας του Γοργοποτάμου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο