Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ιστορική» χιονοθύελλα παραλύει τον ανατολικό Καναδά

Η ανα­το­λι­κό­τε­ρη επαρ­χία του Κανα­δά πρα­κτι­κά παρέ­λυ­σε χθες Δευ­τέ­ρα αφού σημειώ­θη­κε χιο­νό­πτω­ση ενός μέτρου το σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, «ιστο­ρι­κή» καται­γί­δα που εξώ­θη­σε τις αρχές να ζητή­σουν βοή­θεια του στρα­τού για τον αποχιονισμό.

Η χιο­νό­πτω­ση παρέ­λυ­σε τα δίκτυα μετα­φο­ρών και συγκοι­νω­νιών, οδή­γη­σε στο κλεί­σι­μο εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των, σχο­λεί­ων και δημό­σιων θεσμών και προ­κά­λε­σε δια­κο­πές της ηλε­κτρο­δό­τη­σης στη Νέα Σκοτία.

«Έπε­σαν ποσό­τη­τες ρεκόρ», εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Μπομπ Ρόμπι­σοντ, κανα­δός μετε­ω­ρο­λό­γος που χαρα­κτή­ρι­σε «ιστο­ρι­κή» τη θύελλα.

«Κατά τόπους έπε­σαν 100 εκα­το­στά και πλέ­ον», πρό­σθε­σε, ανα­φε­ρό­με­νος ιδί­ως στην περιο­χή του Καπ Μπρε­τόν, στον κόλ­πο Σεν Λορέν, όπου κηρύ­χθη­κε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανάγκης.

Σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, κάτοι­κοι μοι­ρά­στη­καν βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες από την καται­γί­δα, με άλλα να δεί­χνουν το χιό­νι να έχει κλεί­σει πόρ­τες, άλλα να έχει φθά­σει στις ορο­φές σπι­τιών, να έχει θάψει αυτοκίνητα…

Στο διε­θνές αερο­δρό­μιο της Χάλι­φαξ, της πρω­τεύ­ου­σας της επαρ­χί­ας, πολ­λές πτή­σεις καθυ­στέ­ρη­σαν ή ακυ­ρώ­θη­καν. Η λει­τουρ­γία των μέσων μαζι­κής μετα­φο­ράς στην πόλη ανεστάλη.

Ο εκχιο­νι­σμός «θα είναι δύσκο­λος και θα πάρει χρό­νο», προει­δο­ποί­η­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της τοπι­κής κυβέρ­νη­σης της Νέας Σκο­τί­ας, ο Τιμ Χιού­στον, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου χθες μετά το μεσημέρι.

Τόνι­σε πως ζήτη­σε βοή­θεια από την ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Τζά­στιν Τρι­ντό, ιδί­ως την ανά­πτυ­ξη του στρα­τού. Το ίδιο αίτη­μα υπέ­βα­λαν οι γει­το­νι­κές επαρ­χί­ες Νιου Μπράν­σγουικ και Ιλ ντι Πρενς Εντουάρ.

Ο κανα­δός υπουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Χάρ­τζιτ Σάτζαν δήλω­σε χθες πως ενέ­κρι­νε τα αιτή­μα­τα και ζήτη­σε από τις υπη­ρε­σί­ες του να εξε­τά­σουν ποιοι πόροι μπο­ρούν να δια­τε­θούν ταχύ­τε­ρα, ώστε προ­χω­ρή­σει η ανά­πτυ­ξή τους. Η Οτά­βα, δια­βε­βαί­ω­σε, θα δανεί­σει εξο­πλι­σμό στη Νέα Σκοτία.

Τον Ιανουά­ριο του 2020, ο στρα­τός του Κανα­δά, που θεω­ρεί­ται μέσο της υστά­της προ­σφυ­γής, είχε ανα­πτύ­ξει 150 μέλη του στη γει­το­νι­κή επαρ­χία της Νέας Γης, έπει­τα από καται­γί­δα που παρέ­λυ­σε την πρω­τεύ­ου­σά της, τη Σεν Ζαν.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο