Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Οι αγρότες προειδοποιούν με κλιμάκωση

Τέσ­σε­ρα τρα­κτέρ έφτα­σαν σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι στο κέντρο της Αιώ­νιας Πόλης, όπως είχε ανα­κοι­νω­θεί χθες, Πέμ­πτη, το βρά­δυ, και διέ­σχι­σαν κεντρι­κούς δρό­μους κοντά στο Κολοσ­σαίο, τον σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό Τέρ­μι­νι και τον χώρο του πρώ­ην ρωμαϊ­κού στα­δί­ου Τσίρ­κο Μάσιμο.

Πρό­κει­ται για συμ­βο­λι­κή δια­μαρ­τυ­ρία, αλλά και για σαφές αίτη­μα προς την κυβέρ­νη­ση της Ρώμης, να αρχί­σει διά­λο­γο με τους διαδηλωτές.

Σήμε­ρα το βρά­δυ θα οργα­νω­θεί κινη­το­ποί­η­ση, πάντα με τρα­κτέρ, στον περι­φε­ρεια­κό δρό­μο γύρω από την Αιώ­νια Πόλη. Όπως υπο­γραμ­μί­ζουν οι αγρό­τες, κατα­βάλ­λε­ται προ­σπά­θεια με στό­χο να μπο­ρέ­σει να περιο­ρι­στεί, όσο γίνε­ται περισ­σό­τε­ρο, η ταλαι­πω­ρία των πολιτών.

Παράλ­λη­λα, οι δια­δη­λω­τές θέλουν να δια­πι­στώ­σουν αν η κυβέρ­νη­ση Μελό­νι θέλει να ικα­νο­ποι­ή­σει μέρος των αιτη­μά­των τους, αρχί­ζο­ντας από φορο­α­παλ­λα­γές για τους αγρό­τες με χαμη­λό­τε­ρα εισοδήματα.

Από­ψε, τέλος, το ιτα­λι­κό «κίνη­μα των τρα­κτέρ» ζητά να μπο­ρέ­σει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει παρέμ­βα­ση στο Φεστι­βάλ Ιτα­λι­κού Τρα­γου­διού του Σαν­ρέ­μο το οποίο μετα­δί­δε­ται μέχρι και αύριο από την τηλε­ό­ρα­ση της Rai, με τηλε­θέ­α­ση, η οποία ξεπερ­νά το 60%. Δεν έχει γίνει σαφές έως τώρα, αν οι αγρό­τες θα πάρουν τον λόγο κατά την διάρ­κεια της εκπο­μπής της ιτα­λι­κής δημό­σιας τηλε­ό­ρα­σης Rai ή αν θα τους επι­τρα­πεί μόνο να παρα­δώ­σουν ένα κεί­με­νο για να δια­βα­στεί από τους παρου­σια­στές. Οι αγρό­τες ζητούν με έμφα­ση να ανέ­βουν στην σκη­νή του Φεστι­βάλ Τρα­γου­διού του Σαν­ρέ­μο, να μιλή­σουν αδια­με­σο­λά­βη­τα στο ιτα­λι­κό τηλε­ο­πτι­κό κοινό.

Πριν από λίγο, τέλος έγι­νε γνω­στό ότι οι αγρό­τες δίνουν περι­θώ­ριο στον Ιτα­λό υπουρ­γό Γεωρ­γί­ας Λολ­λο­μπρί­τζι­ντα -, ο οποί­ος είναι γαμπρός της Ιτα­λί­δας πρω­θυ­πουρ­γού- μέχρι αύριο το μεση­μέ­ρι για να πει αν εννο­εί να ξεκι­νή­σει ουσια­στι­κό διά­λο­γο. Δια­φο­ρε­τι­κά θα θεω­ρή­σουν ότι δεν υπάρ­χει διά­θε­ση συνερ­γα­σί­ας και θα ξεκι­νή­σουν πορεία με τα τρα­κτέρ τους προς όλες τις μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις της χώρας.

Μένει να δια­πι­στω­θεί αν θα επι­βε­βαιω­θούν πλη­ρο­φο­ρί­ες της εφη­με­ρί­δας Corriere della Sera σύμ­φω­να με τις οποί­ες, από την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα στις δια­μαρ­τυ­ρί­ες του αγρο­τι­κού τομέα μπο­ρεί να προ­στε­θούν και αλιείς, οδη­γοί και ιδιο­κτή­τες φορ­τη­γών, όπως και γενι­κό­τε­ρα πολί­τες που χρη­σι­μο­ποιούν δελ­τία παρο­χής υπηρεσιών.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο