Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: «Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Πούτιν» — Κινητοποιήσεις εργατών και μαθητών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Αντι­πο­λε­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και απερ­γία πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι λιμε­νερ­γά­τες στην Ιτα­λία με βασι­κό αίτη­μα, να στα­μα­τή­σει η μετα­φο­ρά όπλων προς πολε­μι­κές ζώνες, από τα λιμά­νια της Ιταλίας.

Την απερ­γία είχε προ­κη­ρύ­ξει η USB, ενώ κινη­το­ποι­ή­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης σε Ρώμη, Μπο­λό­νια και Μιλά­νο με την συμ­με­το­χή σωμα­τεί­ων, εργα­ζο­μέ­νων και νεολαίας.

Στη Γένο­βα το σωμα­τείο CALP από το λιμά­νι, που συμ­με­τέ­χει στην USB οργά­νω­σε συγκέ­ντρω­ση μέσα στο λιμά­νι, με την συμ­με­το­χή δια­δη­λω­τών από διά­φο­ρες πόλεις. Οι δια­δη­λω­τές διέ­σχι­σαν το λιμά­νι φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Πόλε­μο στον πόλε­μο» και ενά­ντια στη συμ­με­το­χή της Ιτα­λί­ας με την απο­στο­λή οπλισμού.

Οι δια­δη­λω­τές κατήγ­γει­λαν τις ευθύ­νες του ΝΑΤΟ στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας και δια­κή­ρυ­ξαν την αντί­θε­σή τους στην επι­λο­γή του Ιτα­λι­κού κρά­τους να στη­ρί­ζει τα σχέ­δια του ιμπε­ρια­λι­στι­κού οργανισμού.

Όπως καταγ­γέλ­λουν οι εργά­τες, ο Ιτα­λι­κός νόμος 185 του 1990 απα­γο­ρεύ­ει τη μετα­φο­ρά οπλι­σμού σε εμπό­λε­μα μέρη, ωστό­σο αυτός παρα­κάμ­πτε­ται. Επί­σης, οι λιμε­νερ­γά­τες διεκ­δι­κούν να στα­μα­τή­σει η μετα­φο­ρά όπλων και πυρο­μα­χι­κών καθώς θέτει σε κίν­δυ­νο τη σωμα­τι­κή τους ακε­ραιό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια της εργα­σί­ας τους.

Την Παρα­σκευή επί­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν μαθη­τι­κές αντι­πο­λε­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και δρά­σεις με αφορ­μή τον ένα χρό­νο πολέ­μου, με σύν­θη­μα ¨Λεφτά για τα σχο­λεία και όχι για τον πόλεμο¨.

Στις συγκε­ντρώ­σεις συμ­με­τεί­χαν επί­σης οι δυνά­μεις του Κομ­μου­νι­στι­κού Μετω­που (FC) και του Μετώ­που Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας (FGC).

Σε ανα­κοί­νω­ση τους αναφέρουν:

«Ένα χρό­νο μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, ο πόλε­μος που αιμα­το­κυ­λά την καρ­διά της Ευρώ­πης μας υπεν­θυ­μί­ζει ότι ο αντα­γω­νι­σμός μετα­ξύ των καπι­τα­λι­στι­κών δυνά­με­ων απει­λεί να παρα­σύ­ρει τους λαούς του κόσμου στην άβυσ­σο. Αυτό που διε­ξά­γε­ται στην Ουκρα­νία είναι ένας ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος και από τις δύο πλευ­ρές, τόσο από την πλευ­ρά του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ (ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ), το οποίο φέρει τερά­στια ευθύ­νη για την κλι­μά­κω­ση, όσο και από την πλευ­ρά της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσίας.

Ο πόλε­μος των αφε­ντι­κών διε­ξά­γε­ται για συγκε­κρι­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα και τον πλη­ρώ­νουν πάντα οι λαοί, οι εργα­ζό­με­νοι, οι εκμε­ταλ­λευό­με­νοι. Από εκεί­νους που ανα­γκά­ζο­νται να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους και να βιώ­σουν από πρώ­το χέρι τη φρί­κη του πολέ­μου, μέχρι εκεί­νους που υπο­μέ­νουν τις θυσί­ες που επι­βάλ­λουν οι κυβερ­νή­σεις που, με διά­φο­ρες ιδιό­τη­τες, εμπλέ­κο­νται στη σύγκρου­ση, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης. Το να λέμε όχι στον πόλε­μο χωρίς δισταγ­μό, προ­ω­θώ­ντας μια ταξι­κή πολι­τι­κή που καθι­στά τους εργα­ζό­με­νους πρω­τα­γω­νι­στές και είναι ανα­πό­σπα­στη από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια κάθε πλευ­ράς, είναι ένας ανα­φαί­ρε­τος στό­χος, ο οποί­ος βρί­σκε­ται στη βάση του ότι είμα­στε κομμουνιστές.

Όχι στην απο­στο­λή όπλων στην Ουκρανία

Όχι στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ και της κυβέρ­νη­σης Μελόνι

Έξω από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr, USB.it, FGC.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο