Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάρλος: «Οι αθλητές δεν θα σιωπούν πλέον»

Ο Τζον Κάρ­λος, ένας από τους δύο Αμε­ρι­κα­νούς Ολυ­μπιο­νί­κες που έκα­ναν τον διά­ση­μο χαι­ρε­τι­σμό Black Power, υψώ­νο­ντας την ντυ­μέ­νη με μαύ­ρο γάντι γρο­θιά τους κατά την ανά­κρου­ση του εθνι­κού ύμνου στο βάθρο των νικη­τών, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μεξι­κού του 1968, ηγεί­ται κίνη­σης για την απα­γό­ρευ­ση του κανό­να που δεν επι­τρέ­πει τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες αθλη­τών στους Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

Ο 75χρονος πρώ­ην σπρί­ντερ το Σάβ­βα­το, μαζί με νυν Αμε­ρι­κα­νούς αθλη­τές, έστει­λαν επι­στο­λή στη Διε­θνή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή (ΔΟΕ) ζητώ­ντας την κατάρ­γη­ση του άρθρου 50 του Ολυ­μπια­κού Χάρ­τη, ο οποί­ος απα­γο­ρεύ­ει τις πολι­τι­κές διαμαρτυρίες.

«Οι αθλη­τές δεν θα σιω­πούν πλέ­ον», ανα­φέ­ρει η επι­στο­λή που υπέ­γρα­ψε ο Κάρ­λος και το Γνω­μο­δο­τι­κό Συμ­βού­λιο Αθλη­τών της Ολυ­μπια­κής και Παρα­ο­λυ­μπια­κής Επι­τρο­πής των ΗΠΑ (USOPC AAC).

«Βρι­σκό­μα­στε τώρα σε σταυ­ρο­δρό­μι. Η Ολυ­μπια­κή και Παρα­ο­λυ­μπια­κή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή δεν μπο­ρούν να συνε­χί­σουν στο δρό­μο της τιμω­ρί­ας ή απο­μά­κρυν­σης αθλη­τών που μιλούν γι αυτό που πιστεύ­ουν, ειδι­κά όταν αυτές οι πεποι­θή­σεις απο­τε­λούν παρά­δειγ­μα των στό­χων του Ολυμπισμού».

banner aggoulesΠολ­λοί αθλη­τι­κοί οργα­νι­σμοί έχουν αγκα­λιά­σει την εκστρα­τεία «Black Lives Matters» τους τελευ­ταί­ους μήνες με τους παί­κτες να γονα­τί­ζουν, για συμπα­ρά­στα­ση και να συμ­με­τέ­χουν σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά του ρατσι­σμού. Σύμ­φω­να με το άρθρο 50, αυτό δεν θα επι­τρέ­πε­ται στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του επό­με­νου έτους στο Τόκιο.

Η ΔΟΕ δήλω­σε νωρί­τε­ρα αυτό το μήνα ότι θα συνερ­γα­στεί με τους αθλη­τές για να «διε­ρευ­νή­σει δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους για τους αθλη­τές να εκφρά­σουν την υπο­στή­ρι­ξή τους στις αρχές που κατο­χυ­ρώ­νο­νται στον Ολυ­μπια­κό χάρ­τη με αξιο­πρε­πή τρόπο».

Ο Κάρ­λος, ο οποί­ος είχε κερ­δί­σει χάλ­κι­νο στα 200 μέτρα, απο­βλή­θη­κε από τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μεξι­κού με τον Τόμι Σμιθ, που κατέ­κτη­σε το χρυ­σό μετά­λιο, επει­δή σήκω­σαν τις γρο­θιές τους και κατέ­βα­λαν τα κεφά­λια τους κατά τη διάρ­κεια του εθνι­κού ύμνου των ΗΠΑ.

«Το Ολυ­μπια­κό και Παρα­ο­λυ­μπια­κό κίνη­μα τιμά ταυ­τό­χρο­να αθλη­τές όπως ο Τζον Κάρ­λος και ο Τόμι Σμιθ … ενώ απα­γο­ρεύ­ει στους σημε­ρι­νούς αθλη­τές να ακο­λου­θούν τα χνά­ρια τους», συνέ­χι­σε η επι­στο­λή USPOC και AAC.

«Ο Κάρ­λος και ο Σμιθ δια­κιν­δύ­νευ­σαν τα πάντα για να υπε­ρα­σπι­στούν τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και αυτό που πίστευαν, και συνε­χί­ζουν να εμπνέ­ουν γενιά σε γενιά για να κάνουν το ίδιο.»
Η επι­στο­λή ζήτη­σε από την ΔΟΕ να ανα­πτύ­ξει μια «νέα δομή» που θα επι­τρέ­πει την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης σε θέμα­τα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται με τις Ολυ­μπια­κές αρχές.

«Η ευθυ­γράμ­μι­ση με τέτοιες αρχές θα επι­τρέ­ψει στους αθλη­τές να δώσουν στον κόσμο ελπί­δα πέρα από τον αθλη­τι­σμό, ελπί­ζου­με ότι οι φωνές αυτές έχουν σημα­σία και είναι ένα ισχυ­ρό εργα­λείο για αλλα­γή», ανέφερε.

Οσα μαρ­τυ­ρά ο φακός – 16 Οκτω­βρί­ου 1968: Φωτο­γρα­φία ορόσημο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο