Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Τέταρτος νεκρός από τον νέο κοροναϊό, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο — Συναγερμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες της πόλης Βου­χάν της κεντρι­κής Κίνας ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί νέος κορο­ναϊ­ός αυξή­θη­κε σε τέσσερις.

Το τέταρ­το θύμα, ένας 89χρονος, άρχι­σε να εμφα­νί­ζει συμ­πτώ­μα­τα τη 13η Ιανουα­ρί­ου και εισή­χθη σε νοσο­κο­μείο πέντε ημέ­ρες αργό­τε­ρα με σοβα­ρά ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, γνω­στο­ποί­η­σε η Δημο­τι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Βου­χάν. Υπέ­κυ­ψε τη 19η Ιανουα­ρί­ου (σ.σ. την Κυρια­κή), σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Η Επι­τρο­πή διευ­κρί­νι­σε ότι ο ασθε­νής είχε βεβα­ρη­μέ­νο ιστο­ρι­κό, σοβα­ρές υπο­κεί­με­νες παθή­σεις, ιδί­ως υπέρ­τα­ση, δια­βή­τη και στε­φα­νιαία νόσο.

Σε ανα­κοί­νω­ση που μετα­φόρ­τω­σε στον επί­ση­μο λογα­ρια­σμό της στον κινε­ζι­κό ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Weibo εξάλ­λου η Δημο­τι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Βου­χάν γνω­στο­ποί­η­σε ότι 15 στε­λέ­χη των υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών δια­γνώ­στη­κε ότι έχουν πνευ­μο­νία και υπάρ­χει άλλο ένα πιθα­νό κρού­σμα. Από τα στε­λέ­χη του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού που πιστεύ­ε­ται ότι μολύν­θη­καν από τον νέο κορο­ναϊό, ένα βρί­σκε­ται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Η επι­δη­μία, που άρχι­σε στη Βου­χάν, εξα­πλώ­θη­κε σε άλλες κινε­ζι­κές μεγα­λου­πό­λεις, ιδί­ως στην πρω­τεύ­ου­σα Πεκί­νο και στη Σαγκάη, ενώ τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα έχουν εντο­πι­στεί εκτός συνό­ρων, στη Νότια Κορέα (1), στην Ταϊ­λάν­δη (2) και στην Ιαπω­νία (1).

Οι αρχές είχαν επα­λη­θεύ­σει συνο­λι­κά 217 νέα κρού­σμα­τα του νέου κορο­ναϊ­ού στην Κίνα ως τις 06:00 [τοπι­κή ώρα· 00:00 ώρα Ελλά­δας], μετέ­δω­σε η κινε­ζι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντο­πι­στεί στη Βου­χάν. Από τα κρού­σμα­τα, 169 άνθρω­ποι νοση­λεύ­ο­νται και εννέα είναι σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας επι­βε­βαί­ω­σε επί­ση­μα σήμε­ρα ότι ο κορο­ναϊ­ός μετα­δί­δε­ται από άνθρω­πο σε άνθρωπο.

Συναγερμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον νέο κοροναϊό

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι συγκα­λεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση την Τετάρ­τη για τον νέο κορο­ναϊό, που εξα­πλώ­νε­ται στην Κίνα και έχει πλή­ξει άλλες τρεις ασια­τι­κές χώρες.

Μια ειδι­κή επι­τρο­πή ανα­μέ­νε­ται να συγκλη­θεί στη Γενεύη προ­κει­μέ­νου να καθο­ρί­σει εάν θα χρεια­στεί να κηρύ­ξει μια «επεί­γου­σα κατά­στα­ση δημό­σιας υγεί­ας διε­θνούς εμβέ­λειας», ένας όρος που χρη­σι­μο­ποιεί­ται μονά­χα στην περί­πτω­ση των σοβα­ρό­τε­ρων επι­δη­μιών, σημεί­ω­σε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

Ο πρό­ε­δρος της Κίνας Σι Τζιν­πίνγκ δήλω­σε, από την πλευ­ρά του, ότι ο περιο­ρι­σμός της επι­δη­μί­ας και η διά­σω­ση ζωών απο­τε­λεί από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα, την ώρα που ο αριθ­μός των ασθε­νών τρι­πλα­σιά­στη­κε και άλλος ένας άνθρω­πος έχα­σε τη ζωή του.

Μια πρό­σθε­τη δυσκο­λία του περιο­ρι­σμού της ασθέ­νειας συνί­στα­ται στο ότι εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια Κινέ­ζοι ανα­μέ­νε­ται να ταξι­δέ­ψουν εντός της χώρας και στο εξω­τε­ρι­κό στο πλαί­σιο των εορ­τα­σμών για το κινε­ζι­κό νέο έτος, που ξεκι­νούν αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρχές παγκο­σμί­ως, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ΗΠΑ και πολ­λών ασια­τι­κών κρα­τών, έχουν αυξή­σει τους ελέγ­χους στους ταξι­διώ­τες από την Βου­χάν, την πόλη στην κεντρι­κή Κίνα, όπου ανα­κα­λύ­φθη­κε ο ιός.

«Η Βου­χάν είναι ένας τερά­στιος κόμ­βος και καθώς ανα­μέ­νε­ται μεγά­λη αύξη­ση των ταξι­διω­τών στο πλαί­σιο του κινε­ζι­κού νέου έτους, τα επί­πε­δα ανη­συ­χί­ας πρέ­πει να παρα­μεί­νουν υψη­λά. Περι­μέ­νου­με και άλλα από αυτό το ξέσπα­σμα» δήλω­σε ο Τζέ­ρε­μι Φάραρ, ένας ειδι­κός σε επι­δη­μί­ες μετα­δο­τι­κών ασθε­νειών και διευ­θυ­ντής της οργά­νω­σης Wellcome Trust global.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο