Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καζακστάν: Αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων — Στρατιωτικά οχήματα μάζευαν πτώματα στο Αλμάτι

Ο πρό­ε­δρος του Καζακ­στάν, ο Κάσιμ-Γιο­μάρτ Τοκά­γεφ, τόνι­σε σήμε­ρα ότι η συνταγ­μα­τι­κή τάξη απο­κα­τα­στά­θη­κε κατά το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της στη χώρα της κεντρι­κής Ασί­ας, όπου μαί­νο­νται αιμα­τη­ρές ταρα­χές εδώ και ημέ­ρες, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα οι υπη­ρε­σί­ες του.

Σε μια χώρα που ο λαός υπο­φέ­ρει εδώ και χρό­νια από την φτώ­χεια, την κρα­τι­κή δια­φθο­ρά και την κακο­δια­χεί­ρι­ση. Οι αρχι­κές δια­δη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο Καζακ­στάν για τις τιμές στα καύ­σι­μα, ήταν η θρυαλ­λί­δα για την έκρη­ξη, που ακολούθησε.

Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών του Καζακ­στάν, σε χωρι­στό δελ­τίο Τύπου, ανέ­φε­ρε ότι 26 «οπλι­σμέ­νοι εγκλη­μα­τί­ες» σκο­τώ­θη­καν και πάνω από 3.000 συνε­λή­φθη­σαν. Πιθα­νά οι νεκροί δια­δη­λω­τές να είναι πολύ περισ­σό­τε­ροι δεδο­μέ­νου του οργί­ου κατα­στο­λής. Ενδέ­χε­ται εκα­το­ντά­δες πολί­τες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες, στρα­τιώ­τες πυρο­βο­λού­σαν αδια­κρί­τως ενα­ντί­ον δια­δη­λω­τών και αυτο­κι­νή­των. Αντι­πο­λι­τευό­με­νοι κατήγ­γει­λαν ότι το κρά­τος χρη­σι­μο­ποί­η­σε συμ­μο­ρί­ες του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος ενα­ντί­ον τους.

Η δε ενη­μέ­ρω­ση από τα τοπι­κά ΜΜΕ ελεγ­χό­με­νη.  Το Δια­δί­κτυο έκλει­σε σε όλη τη χώρα, καθι­στώ­ντας αδύ­να­το να ανα­με­τα­δο­θούν οι εικό­νες. Το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο Ria Novosti ανέ­φε­ρε ότι στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα μάζευαν πτώ­μα­τα στο Αλμά­τι. Στις τάξεις των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας έχα­σαν τη ζωή τους 18 αστυ­νο­μι­κοί και μέλη της εθνι­κής φρου­ράς από την έναρ­ξη των κινη­το­ποι­ή­σε­ων διαμαρτυρίας.

Ο κ. Τοκά­γεφ θα απευ­θύ­νει διάγ­γελ­μα προς το έθνος σήμε­ρα, μετέ­δω­σε η κρα­τι­κή τηλεόραση.

Παρεμβάσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν συνο­μί­λη­σε σήμε­ρα με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών του Καζακ­στάν Μου­χτάρ Τλε­ου­μπερ­ντί «σχε­τι­κά με τη συνε­χι­ζό­με­νη κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης στο Καζακ­στάν», ανα­κοί­νω­σε το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ. Σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter o Άντο­νι Μπλίν­κεν σημειώ­νει σχε­τι­κά με την επι­κοι­νω­νία του πως “Δεσμευό­μα­στε (σ.σ. οι ΗΠΑ) να υπο­στη­ρί­ξου­με τους συνταγ­μα­τι­κούς θεσμούς του Καζακ­στάν και την ειρη­νι­κή και διπλω­μα­τι­κή επί­λυ­ση διαφορών”.

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία συνο­μι­λία σήμε­ρα με τον Καζά­κο ομό­λο­γό του Κασίμ Τζο­μάρτ Τοκά­γιεφ, σημειώ­νο­ντας ότι η Τουρ­κία στέ­κε­ται αλλη­λέγ­γυα προς το Καζακ­στάν, ανα­κοί­νω­σε η τουρ­κι­κή προ­ε­δρία, σημειώ­νο­ντας πως “(ο Ερντο­γάν) εξέ­φρα­σε την επι­θυ­μία του να συστα­θεί μια νέα κυβέρ­νη­ση στο Καζακ­στάν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό για να τερ­μα­τι­στεί η έντα­ση στη χώρα”, ενώ ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος είπε στον Τοκά­γιεφ πως προ­τί­θε­ται να προ­σφέ­ρει «κάθε μορ­φή τεχνι­κής πλη­ρο­φό­ρη­σης και εμπει­ρί­ας», εάν χρεια­στεί. Ο Ερντο­γάν συζή­τη­σε επί­σης τις εξε­λί­ξεις με τους ηγέ­τες του Αζερ­μπαϊ­τζάν, της Κιρ­γι­ζί­ας και του Ουζ­μπε­κι­στάν και δήλω­σε ότι πιστεύ­ει ότι η κρί­ση πρέ­πει να επι­λυ­θεί μέσω του δια­λό­γου, ανα­φέ­ρει η τουρ­κι­κή προεδρία.

Παράλ­λη­λα, ο επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας Ζοζέπ Μπο­ρέλ με ανάρ­τη­σή του σημειώ­νει στο twitter σημειώ­νει: “Μεγά­λη ανη­συ­χία για τις εξε­λί­ξεις στο Καζακ­στάν. Τα δικαιώ­μα­τα και η ασφά­λεια των πολι­τών πρέ­πει να είναι εγγυ­η­μέ­να. Η εξω­τε­ρι­κή στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια φέρ­νει μνή­μες κατα­στά­σε­ων που πρέ­πει να απο­φευ­χθούν. Η ΕΕ είναι έτοι­μη να υπο­στη­ρί­ξει για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της κρίσης”.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο