Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καιρός 15/12/2023: «Βουτιά» το θερμόμετρο από σήμερα με τσουχτερό κρύο, καταιγίδες και χιόνια

Βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό στην Αδρια­τι­κή συνο­δευό­με­νο από μετω­πι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα κινεί­ται νοτιο­α­να­το­λι­κά και προ­βλέ­πε­ται να προ­κα­λέ­σει επι­δεί­νω­ση του και­ρού από σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι με βρο­χές και καται­γί­δες στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές και θυελ­λώ­δεις ανέ­μους στο Αιγαίο. Χιό­νια θα πέσουν στα ορει­νά, ενώ αύριο θα χιο­νί­σει και σε περιο­χές της Βόρειας Ελλά­δας με χαμη­λό υψό­με­τρο. Η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας θα γίνει αισθη­τή κυρί­ως το Σάβ­βα­το οπό­τε στα κεντρι­κά και τα βόρεια θα υπο­χω­ρή­σει κατά 6 με 8 βαθ­μούς Κελσίου.

Ανα­λυ­τι­κά ο και­ρός του τριημέρου:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-12-2023

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Καται­γί­δες τοπι­κά ισχυ­ρές στα δυτι­κά, τα κεντρι­κά, τα βόρεια και βαθ­μιαία στα νησιά του βόρειου και κεντρι­κού Αιγαίου.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της κεντρι­κής και βόρειας χώρας και από το βρά­δυ και σε ημιο­ρει­νές περιο­χές της Μακε­δο­νί­ας και της Θράκης.

Νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί άνε­μοι έως 8 μπο­φόρ στο Αιγαίο στρε­φό­με­νοι από το μεση­μέ­ρι στο βόρειο Αιγαίο σε βόρειους με την ίδια ένταση.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αρχι­κά στα δυτι­κά, τα κεντρι­κά, τα βόρεια και βαθ­μιαία στα νησιά του βόρειου και κεντρι­κού Αιγαί­ου νεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα κεντρι­κά και τα βόρεια ορει­νά καθώς και σε ημιο­ρει­νές περιο­χές της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης. Στην υπό­λοι­πη χώρα αραιές νεφώ­σεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπι­κές βρο­χές κυρί­ως στα Δωδεκάννησα.

Η ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες κυρί­ως στα δυτι­κά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιο­ρι­σμέ­νη. Παγε­τός θα σημειω­θεί στα κεντρι­κά και τα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες.

Οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες ευνο­ούν τη μετα­φο­ρά σκό­νης κυρί­ως στα νότια.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στα δυτι­κά και τα βόρεια από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 με 6 μπο­φόρ και από το από­γευ­μα στο βόρειο Αιγαίο 7 τοπι­κά 8 μπο­φόρ. Στις υπό­λοι­πες περιο­χές από νότιες διευ­θύν­σεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει σημα­ντι­κή πτώ­ση στα βόρεια και θα κυμαν­θεί από ‑01 έως 12 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 07 έως 19 και στη νησιω­τι­κή χώρα από 11 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά και από το βρά­δυ στα ημιορεινά.

Ανε­μοι: Από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 με 7 μπο­φόρ και βαθ­μιαία στις θαλάσ­σιες — παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές τοπι­κά 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑01 έως 12 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα είναι 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορεινά.

Ανε­μοι: Στα βόρεια βόρειοι 5 με 6 μπο­φόρ. Στα νότια από νότιες διευ­θύν­σεις 5 με 6 στρε­φό­με­νοι στα­δια­κά σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 07 έως 17 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου 5 με 6 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και από το μεση­μέ­ρι καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές αρχι­κά στη Θεσ­σα­λία και τις Σπο­ρά­δες και βαθ­μιαία στις υπό­λοι­πες περιο­χές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ηπει­ρω­τι­κά ορεινά.

Η ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Ανε­μοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 μπο­φόρ και στα νότια νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ στρε­φό­με­νοι το βρά­δυ σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 09 έως 19 βαθ­μούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις που βαθ­μιαία θα πυκνώ­σουν και στις Κυκλά­δες θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και καται­γί­δες από το βράδυ.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 5 με 6 και τοπι­κά 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 11 έως 21 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου νεφώ­σεις με βρο­χές και βαθ­μιαία καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά τη νύχτα. Στα Δωδε­κά­νη­σα αραιές νεφώ­σεις κατά τόπους πυκνό­τε­ρες με πιθα­νό­τη­τα τοπι­κών βροχών.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπι­κά 8 μπο­φόρ στρε­φό­με­νοι στα­δια­κά στα βόρεια σε βορειο­α­να­το­λι­κούς ενισχυόμενους.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 22 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Και­ρός: Νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και από το από­γευ­μα καται­γί­δες κατά τόπους ισχυρές.

Η ορα­τό­τη­τα τις πρω­ι­νές ώρες θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη και θα σχη­μα­τι­σθούν ομίχλες.

Ανε­μοι: βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 05 έως 14 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις οι οποί­ες βαθ­μιαία θα πυκνώ­σουν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και από το από­γευ­μα σπο­ρα­δι­κές καταιγίδες.

Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ στρε­φό­με­νοι το βρά­δυ σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 09 έως 19 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα γύρω ορεινά.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 05 έως 11 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16-12-2023

Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και καται­γί­δες στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές. Στην ανα­το­λι­κή χώρα και κυρί­ως στις Σπο­ρά­δες, τη Θεσ­σα­λία, την Εύβοια, το βορειο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο και πιθα­νόν τη Χαλ­κι­δι­κή τα φαι­νό­με­να θα είναι κατα τόπους ισχυ­ρά ως και το από­γευ­μα. Μετά το από­γευ­μα τα έντο­να φαι­νό­με­να θα περιο­ρι­στούν στο Ανα­το­λι­κό Αιγαίο και τα νότια θαλάσ­σια-παρα­θα­λάσ­σια τμή­μα­τα, ενώ κατά τη διάρ­κεια της νύχτας θα εξα­σθε­νή­σουν και σε αυτές τις περιοχές.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά και στα ημιο­ρει­νά της Κεντρι­κής και της Βόρειας χώρας, ενώ στην Ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη θα χιο­νί­σει και σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο. Ύφε­ση των χιο­νο­πτώ­σε­ων ανα­μέ­νε­ται τις βρα­δι­νές ώρες.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βορειο­α­να­το­λι­κοί, στα δυτι­κά 6 με 7 και στα ανα­το­λι­κά και τα νότια 7 με 8 και στο κεντρι­κό και βόρειο Αιγαίο τοπι­κά 9 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει περαι­τέ­ρω πτώ­ση, κυρί­ως στα κεντρι­κά και τα βόρεια. Συγκε­κρι­μέ­να, στη Μακε­δο­νία, τη Θρά­κη και τη Θεσ­σα­λία θα κυμαν­θεί από (μεί­ον) ‑04 έως 07 με 09, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από (μεί­ον) ‑04 έως 12 με 14 και στη νησιω­τι­κή χώρα από 06 έως 17 με 18 βαθ­μούς Κελσίου.

Παγε­τός θα σημειω­θεί στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά ορεινά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17-12-2023

Στην ανα­το­λι­κή και νότια χώρα αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και πιθα­νό­τη­τα μεμο­νω­μέ­νων καται­γί­δων στα νότια τις πρω­ι­νές ώρες με στα­δια­κή βελ­τί­ω­ση από το από­γευ­μα. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά, κυρί­ως στα κεντρι­κά και τα νότια.

Στις υπό­λοι­πες περιο­χές λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες στο νότιο Ιόνιο όπου θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και πιθα­νόν μεμο­νω­μέ­νες καταιγίδες.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στα δυτι­κά ανα­το­λι­κοί βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 με 7, στα ανα­το­λι­κά και νότια πελά­γη από βόρειες διευ­θύν­σεις 7 με 8 μπο­φόρ με στα­δια­κή εξα­σθέ­νη­ση από το απόγευμα.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει περαι­τέ­ρω πτώ­ση η οποία θα είναι αισθη­τή σε όλη τη χώρα.

Παγε­τός θα σημειω­θεί στα κεντρι­κά και τα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά, ο οποί­ος στα βορειο­δυ­τι­κά θα είναι τοπι­κά ισχυρός.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο