Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Η κυβέρνηση του νέου ακροδεξιού προέδρου δείχνει το πρόσωπό της της ενόψει μαζικών κινητοποιήσεων

Η κυβέρ­νη­ση του λαϊ­κι­στή και ακραί­ου φιλε­λεύ­θε­ρου νέου προ­έ­δρου της Αργε­ντι­νής Χαβιέρ Μιλέι ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη «πρω­τό­κολ­λο» για την κατα­πο­λέ­μη­ση του «από­λυ­του χάους» των δια­δη­λώ­σε­ων, ειδι­κά αυτών που κλεί­νουν δρό­μους, αναγ­γέλ­λο­ντας την επέ­κτα­ση της εμβέ­λειας δρά­σης των δυνά­με­ων επι­βο­λής του νόμου και δια­μη­νύ­ο­ντας πως «θα πλη­ρώ­νουν» αυτοί που «τις οργανώνουν».

Η υπουρ­γός Ασφα­λεί­ας Πατρί­σια Μπούλ­ριτς, που βρι­σκό­ταν στην ίδια θέση επί των ημε­ρών του Μαου­ρί­τσιο Μάκρι στην προ­ε­δρία (2015–2019), ανα­κοί­νω­σε μέτρα ‑και προ­σε­χώς νόμο- απο­τρο­πής των «δια­κο­πών της κυκλο­φο­ρί­ας» των «πικε­το­φο­ριών», των «οδο­φραγ­μά­των», που κατ’ αυτήν πλήτ­τουν την οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και δια­τα­ράσ­σουν την κοι­νω­νι­κή «ειρή­νη» στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Η Αργε­ντι­νή, ειδι­κά η μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή του Μπου­έ­νος Άιρες, μετα­τρέ­πε­ται σε θέα­τρο εκα­το­ντά­δων κινη­το­ποι­ή­σε­ων που δια­κό­πτουν την κυκλο­φο­ρία κάθε χρό­νο· οι δια­δη­λώ­σεις είναι «καθη­με­ρι­νές» σε ορι­σμέ­νες περιο­χές, είπε η κυρία Μπούλριτς.

Στο εξής, όλες οι ομο­σπον­δια­κές δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης θα μπο­ρούν να επεμ­βαί­νουν αν δια­δή­λω­ση κλεί­νει κυκλο­φο­ρια­κό άξο­να, ανήγ­γει­λε, όχι μόνο οι τοπι­κές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, είτε πρό­κει­ται για τις επαρ­χί­ες ή για την πρωτεύουσα.

«Η ισχύς που θα χρη­σι­μο­ποιεί­ται θα είναι η ελά­χι­στη απα­ραί­τη­τη, αλλά ανά­λο­γη προς την αντί­στα­ση» που θα προ­βάλ­λε­ται, πρό­σθε­σε, και «ο λογα­ρια­σμός» της δρά­σης των υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου «θα στέλ­νε­ται σε αυτούς που ευθύ­νο­νται», είτε είναι «οργα­νώ­σεις», είτε είναι «πρό­σω­πα»: «Δεν θα πλη­ρώ­νει το κρά­τος για τη χρή­ση βίας των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας», συμπλήρωσε.

Η κυρία Μπούλ­ριτς είπε επί­σης πως θα επι­βάλ­λο­νται κυρώ­σεις σε γονείς που παίρ­νουν μαζί τα παι­διά τους ή έφη­βους σε δια­δη­λώ­σεις. «Θα υπάρ­χουν συνέ­πειες για αυτούς που χρη­σι­μο­ποιούν παι­διά ως ασπί­δες», δήλω­σε η υπουργός.

Η κυβέρ­νη­ση του Χαβιέρ Μιλέι ανα­κοί­νω­σε την Τρί­τη μια πρώ­τη ομο­βρο­ντία μέτρων λιτό­τη­τας, ιδί­ως την πελώ­ρια υπο­τί­μη­ση του πέσο (-50%) και τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση από τον Ιανουά­ριο των κρα­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων στις συγκοι­νω­νί­ες και στην ενέρ­γεια. Μέτρα τα οποία, σε συν­δυα­σμό με τον πλη­θω­ρι­σμό που πλέ­ον φθά­νει το 160% σε ετή­σια βάση, θα πλή­ξουν σκλη­ρά την αγο­ρα­στι­κή δύνα­μη και το βιο­τι­κό επί­πε­δο πολ­λών πολι­τών της Αργε­ντι­νής, χώρας όπου ήδη το 40% του πλη­θυ­σμού ζού­σε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συν­δι­κα­λι­στι­κές και κοι­νω­νι­κές οργα­νώ­σεις έχουν ήδη προει­δο­ποι­ή­σει πως ο κόσμος της εργα­σί­ας «δεν θα μεί­νει με τα χέρια σταυ­ρω­μέ­να» καθώς «δυνα­μι­τί­ζε­ται η αγο­ρα­στι­κή δύναμη».

Η αντι­πρό­ε­δρος Βικτό­ρια Βιγια­ρε­άλ από την πλευ­ρά της διε­μή­νυ­σε στα συν­δι­κά­τα να επι­δεί­ξουν «σύνε­ση», προει­δο­ποιώ­ντας ενα­ντί­ον κάθε «επι­θε­τι­κό­τη­τας», ή προ­ώ­θη­σης «κοι­νω­νι­κής σύγκρου­σης», καθώς τα πρώ­τα μέτρα της «κυβέρ­νη­σης τεσ­σά­ρων ημε­ρών» μόλις ανακοινώθηκαν.

Μια πρώ­τη «δοκι­μα­σία» για τη νέα κυβέρ­νη­ση «στον δρό­μο» ανα­μέ­νε­ται την Τρί­τη 19η και την Τετάρ­τη 20ή Δεκεμ­βρί­ου, όταν προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται κινη­το­ποι­ή­σεις μνή­μης για την τραυ­μα­τι­κή «μεγά­λη κρί­ση» του 2001.

Μέσα ενη­μέ­ρω­σης της Αργε­ντι­νής επι­σή­μαι­ναν χθες, μετά τις ανα­κοι­νώ­σεις της κυρί­ας Μπούλ­ριτς, πως παρό­μοιο σχέ­διο πάτα­ξης των μαζι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων είχε τεθεί σε εφαρ­μο­γή, χωρίς ιδιαί­τε­ρη επι­τυ­χία, επί των ημε­ρών του Μαου­ρί­τσιο Μάκρι στην προεδρία.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο