Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή: η λαϊκή οικογένεια στο πόδι! στο πλευρό της Δημοτική Αρχής που έχει διαλέξει πλευρά! με τους πολλούς και τα συμφέροντά τους!

Μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Και­σα­ρια­νή με σύν­θη­μα «Η πόλη έχει φωνή. Βγαί­νου­με στον δρό­μο για τα δίκαια αιτή­μα­τά μας».

Η κινη­το­ποί­η­ση γίνε­ται με πρω­το­βου­λία της αγω­νι­στι­κής δημο­τι­κής αρχής και συμ­με­τέ­χουν πολ­λοί μαζι­κοί φορείς, με προ­με­τω­πί­δα διεκ­δι­κή­σεις για τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του λαού και της πόλης.

Η δημο­τι­κή αρχή απλώ­νει το χέρι στους κατοί­κους, στα σωμα­τεία, στους μαζι­κούς φορείς, και τους καλεί σε διεκ­δί­κη­ση και αγώ­να για τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Καταγ­γέλ­λει την κυβέρ­νη­ση, που παρα­κρα­τά από τους θεσμο­θε­τη­μέ­νους πόρους τα 3/4 της ετή­σιας χρη­μα­το­δό­τη­σης του δήμου Και­σα­ρια­νής, όπως και όλων των δήμων, και την ίδια ώρα θεσπί­ζει νέα άδι­κα «πρά­σι­να» χαρά­τσια. Αντί μάλι­στα να καλύ­ψει τα κενά σε προ­σω­πι­κό των δήμων, ψήφι­σε τον νόμο Βορί­δη, που απα­γο­ρεύ­ει στις δημο­τι­κές αρχές να στη­ρί­ξουν τους συμ­βα­σιού­χους εργα­ζό­με­νους οι οποί­οι πάνε στα δικα­στή­ρια και ζητούν — δικαί­ως — τη μονι­μο­ποί­η­σή τους.

 

Ήταν το απο­κο­ρύ­φω­μα μιας πορεί­ας δύο μηνών με συγκε­ντρώ­σεις σε όλες τις γει­το­νιές, με συζή­τη­ση με όλους τους φορείς της πόλης, τους εργα­ζό­με­νους του δήμου, τη νεο­λαία, τις γυναί­κες, τους συντα­ξιού­χους. Η δημο­τι­κή αρχή, που αρνεί­ται να γίνει το «μακρύ χέρι» της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής και να βάλει περισ­σό­τε­ρα χαρά­τσια στον λαό της πόλης, με την κινη­το­ποί­η­ση και τους αγώ­νες που θα συνε­χι­στούν απλώ­νει το χέρι στους κατοί­κους, στα σωμα­τεία, στους μαζι­κούς φορείς, καλώ­ντας τους σε διεκ­δί­κη­ση και αγώ­να για τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Οι κάτοι­κοι της πόλης που συμ­με­τεί­χαν στη δια­δή­λω­ση συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από τον χώρο των συνερ­γεί­ων του δήμου στις 12 το μεση­μέ­ρι. Με συν­θή­μα­τα όπως «έχου­με φωνή και είναι δυνα­τή, για τα παι­διά μας θέλου­με καλύ­τε­ρη ζωή», «η πόλη φωνά­ζει να ακου­στεί, τα δίκαια αιτή­μα­τά της διεκ­δι­κεί», «η Και­σα­ρια­νή έχει ιστο­ρία, καμιά θυσία για την πλου­το­κρα­τία», αλλά και «Κέντρο Υγεί­ας στην Και­σα­ρια­νή, κάθε δομή να στε­λε­χω­θεί», πορεύ­τη­καν στη λεω­φό­ρο Εθνι­κής Αντί­στα­σης. Νέοι και νέες από τη δια­δή­λω­ση, κατά τη διάρ­κειά της, μοί­ρα­ζαν προ­κη­ρύ­ξεις με τις διεκ­δι­κή­σεις, όπως είναι, μετα­ξύ άλλων, να δοθεί εδώ και τώρα ολό­κλη­ρη η ετή­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση που ανα­λο­γεί στον δήμο Και­σα­ρια­νής, συζη­τώ­ντας με κατοί­κους τις διεκ­δι­κή­σεις του δήμου.

Στις ενδιά­με­σες στά­σεις που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν, παρε­νέ­βη­σαν με σύντο­μες ομι­λί­ες τους η πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώ­τη», Θεο­δώ­ρα Δρι­βά­λα, ο αντι­πρό­ε­δρος της Ζ’ ΕΛΜΕ, Γιάν­νης Μοσχο­νάς, η Σταυ­ρού­λα Κου­φού, αντι­πρό­ε­δρος του Μικρα­σια­τι­κού Συλ­λό­γου της πόλης. Όταν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι έφτα­σαν στην πλα­τεία Αγ. Νικο­λά­ου, παρέμ­βα­ση έκα­ναν η Βίλ­κα Συρια­νού, πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου γονέ­ων από το 3ο Νηπια­γω­γείο, και ο Φάνης Κυπραί­ος, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων του δήμου. Δηλώ­σεις έκα­ναν από το Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Και­σα­ρια­νής η πρό­ε­δρός του Δώρα Βαγε­νά και από τον Σύλ­λο­γο Γυναι­κών η πρό­ε­δρός του Μαρία Βεχλί­δη.

Και­σα­ρια­νή: Η Πόλη έχει Φωνή _ΟΛΟΙ στο δρό­μο στις 30 Μάρτη

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ο Φ. Κυπραί­ος στην ομι­λία του, όπου ζητού­σε προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε όλες τις υπη­ρε­σί­ες του δήμου, μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις με αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, πως η απα­γό­ρευ­ση μόνι­μων προ­σλή­ψε­ων για πάνω από μια 15ετία, σε συν­δυα­σμό με την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση από το κεντρι­κό κρά­τος, έχει οδη­γή­σει στην υπο­στε­λέ­χω­ση και τη στα­δια­κή διά­λυ­ση των υπη­ρε­σιών, γεγο­νός που επη­ρε­ά­ζει τις προ­σφε­ρό­με­νες υπη­ρε­σί­ες στους δημό­τες. Πρό­σθε­σε δε ότι «…τα επό­με­να δυο χρό­νια θα συντα­ξιο­δο­τη­θούν πάνω από 40 συνά­δελ­φοί μας (μόνι­μοι — αορί­στου) ενώ την επό­με­νη 5ετία το ποσο­στό των μονί­μων και αορί­στου χρό­νου προ­σω­πι­κό δεν θα ξεπερ­νά το 40% του συνο­λι­κού προ­σω­πι­κού του δήμου μας, αφού οι εργα­ζό­με­νοι με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας θα ξεπερ­νάν το 60%. Αυτή τη στιγ­μή έχου­με περί­που 225 μόνι­μους — αορί­στου και 110 εργα­ζό­με­νους με διά­φο­ρες μορ­φές ελα­στι­κής σχέ­σης εργα­σί­ας, από τους οποί­ους οι 80 είναι με δικα­στι­κές προ­σω­ρι­νές απο­φά­σεις, οι οποί­οι ζουν με το άγχος και την ανα­σφά­λεια της επό­με­νης μέρας». Την ίδια ώρα, για να λει­τουρ­γή­σει ο δήμος χρειά­ζο­νται 400 εργα­ζό­με­νοι.

Αρνούμαστε να αυξήσουμε την τοπική φορολογία

Κεντρι­κός ομι­λη­τής της συγκέ­ντρω­σης ήταν ο δήμαρ­χος της πόλης Ηλί­ας Στα­μέ­λος, ο οποί­ος, μετα­ξύ άλλων ανα­φε­ρό­με­νος στην υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του δήμου, υπο­γράμ­μι­σε ότι «στον δήμο της Και­σα­ρια­νής δίνο­νται ετή­σια περί­που 3.200.000 ευρώ από τους ΚΑΠ, όταν μόνο το κόστος μισθο­δο­σί­ας ξεπερ­νά πια τα 6,5 εκατ., και ενώ θα έπρε­πε να δίνο­νται πάνω από 10 εκα­τομ­μύ­ρια. Μόνο για το κόστος της απο­κο­μι­δής των απορ­ριμ­μά­των και της κατ’ επί­φα­ση ανα­κύ­κλω­σης, πλη­ρώ­θη­καν στον ΕΣΔΝΑ για το 2023 634.428,85 ευρώ. Απο­τυ­πώ­νο­ντας μια αύξη­ση πάνω από 26% μέσα σε 5 χρό­νια! (το 2018 πλη­ρώ­θη­καν 501.902,40 ευρώ)».

Ο δήμαρ­χος ανα­φέρ­θη­κε στο απα­ρά­δε­κτο χαρά­τσι του τέλους ταφής που έχει επι­βά­λει η ΕΕ, στο δυσθε­ώ­ρη­το χρέ­ος των 1.950.000 ευρώ που άφη­σε στον δήμο η προη­γού­με­νη δημο­τι­κή αρχή, στη με νόμο υπο­χρέ­ω­ση των οικο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών των δήμων να προ­χω­ρούν σε δεσμεύ­σεις λογα­ρια­σμών και κατα­σχέ­σεις για πάνω από 50 ευρώ χρέ­ος προς τον δήμο, ακό­μα και σε πλει­στη­ρια­σμούς κατοι­κιών για οφει­λές πάνω από 500 ευρώ. Επί­σης, κατήγ­γει­λε τις κατευ­θύν­σεις όλων των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά για αύξη­ση της τοπι­κής φορο­λο­γί­ας και αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα, για να αντι­κα­τα­στή­σουν την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση που βρί­σκε­ται σε εξευ­τε­λι­στι­κά επί­πε­δα, αλλά και την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση κάθε παρο­χής προς τον δημό­τη, όπως και την επι­κρά­τη­ση της φτη­νής, προ­σω­ρι­νής εργα­σί­ας σε όλες τις δημο­τι­κές δομές και υπηρεσίες.

Όπως υπο­γράμ­μι­σε: «Εμείς απέ­να­ντι σε αυτόν τον προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο στραγ­γα­λι­σμό αρνού­μα­στε να αυξή­σου­με την τοπι­κή φορο­λο­γία στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και δεν πρό­κει­ται να κάνου­με αυξή­σεις στα δημο­τι­κά τέλη που βαραί­νουν τις λαϊ­κές κατοι­κί­ες της πόλης. Αντί­θε­τα προ­χω­ρά­με — πήρα­με χτες βρά­δυ από­φα­ση στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο — σε μια σει­ρά μέτρα, όπως η κατάρ­γη­ση των τρο­φεί­ων από τη νέα σχο­λι­κή χρο­νιά και η μεί­ω­ση των τελών σε κατη­γο­ρί­ες επαγ­γελ­μα­τιών της πόλης για χρή­ση κοι­νό­χρη­στων χώρων».

Ο Ηλ. Στα­μέ­λος κατα­λή­γο­ντας πρό­σθε­σε ότι «θέλου­με να δηλώ­σου­με και από αυτό το βήμα ότι θα διεκ­δι­κή­σου­με μαζί με τους κατοί­κους όλα όσα δικαιού­μα­στε, θα στα­θού­με στο πλευ­ρό του και για αυτά που δεν είναι αρμο­διό­τη­τα του δήμου, αλλά απα­σχο­λούν τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της πόλης μας, θα είμα­στε αντι­πο­λί­τευ­ση στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και όχι ακό­μα ένας δυνά­στης στα βάσα­να που έχει. Από την πρώ­τη στιγ­μή που ανα­λά­βα­με, είμα­στε σε καθη­με­ρι­νή επα­φή μαζί τους και με τους μαζι­κούς φορείς της πόλης, θέλου­με να είμα­στε και θα είμα­στε μαζί στους αγώ­νες και τις αγω­νί­ες τους».

🔴   Δείτε όλη την ομιλία του εδώ

Συμμετοχές στην κινητοποίηση

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Δήμου Και­σα­ρια­νής, το Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων και βοη­θη­μα­τού­χων ΙΚΑ Και­σα­ρια­νής, το Παράρ­τη­μα Και­σα­ρια­νής της Ένω­σης Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ, ο Σύλ­λο­γος Δημο­κρα­τι­κών Γυναι­κών Και­σα­ρια­νής, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρ­τη­μα Και­σα­ρια­νής, η Ζ’ ΕΛΜΕ, ο ΣΑΕΒΕΚ (Σύλ­λο­γος Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων), ο Μικρα­σια­τι­κός Σύλ­λο­γος Και­σα­ρια­νής, το Παράρ­τη­μα Και­σα­ρια­νής — Βύρω­να του ΕΣΥΝ, ο Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων 3ου Νηπια­γω­γεί­ου, ο Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων του 1ου Δημο­τι­κού, του 2ου Δημο­τι­κού και του 3ου Δημο­τι­κού, ο Σύλ­λο­γος Εκπαι­δευ­τι­κών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώ­τη», η Εθε­λο­ντι­κή Δασο­προ­στα­σία Δήμου Καισαριανής.

Οι διεκδικήσεις

Ο δήμος και οι κάτοι­κοι διεκδικούν:

  • Να δοθεί, εδώ και τώρα, ολό­κλη­ρη η ετή­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση που ανα­λο­γεί στον δήμο Και­σα­ρια­νής. Κατάρ­γη­ση του τέλους ταφής απορ­ριμ­μά­των. Δια­γρα­φή των χρε­ών των Σχο­λι­κών Επι­τρο­πών σε ΕΥΔΑΠ — ΔΕΗ, δωρε­άν τιμο­λό­για για τις ενερ­γεια­κές ανά­γκες των σχολείων.
  • Κατάρ­γη­ση του νόμου Βορί­δη. Μονι­μο­ποί­η­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας, πρό­σλη­ψη μόνι­μων υπαλ­λή­λων στον δήμο σύμ­φω­να με τις ανά­γκες κάθε υπη­ρε­σί­ας και με την αντί­στοι­χη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση. Επα­να­λει­τουρ­γία του ΚΥ Και­σα­ρια­νής, σχε­δια­σμός για την ίδρυ­ση κέντρου πρό­λη­ψης από τις εξαρ­τή­σεις, μονά­δα για τις κακο­ποι­η­μέ­νες γυναί­κες. Πλή­ρης στε­λέ­χω­ση του Κέντρου Υγεί­ας Παι­διού και της μονά­δας συμ­βου­λευ­τι­κής ΑμεΑ.
  • Εργα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας του ορει­νού όγκου του Υμητ­τού και χρη­μα­το­δό­τη­ση μελε­τών για άμε­ση έντα­ξη του Βλη­τι­κού Σταθ­μού στο σχέ­διο πόλης. Ολο­κλη­ρω­μέ­νος αντι­σει­σμι­κός έλεγ­χος όλων των δημό­σιων κτι­ρί­ων με ευθύ­νη του κρά­τους και της Περιφέρειας.
  • Αξιο­ποί­η­ση της δημό­σιας περιου­σί­ας για να στε­γα­στούν κρί­σι­μες κοι­νω­νι­κές δομές όπως η δίχρο­νη Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή. Νομο­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία για την άμε­ση νομι­μο­ποί­η­ση — τακτο­ποί­η­ση όλων των προ­σχο­λι­κών και σχο­λι­κών μονάδων.
  • Σύγ­χρο­να συν­δυα­σμέ­να δημό­σια και δωρε­άν Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς που να καλύ­πτουν τις ανά­γκες της πόλης. Επα­να­σχε­δια­σμός της γραμ­μής του ΗΛΠΑΠ, επα­νεκ­κί­νη­ση της τοπι­κής γραμ­μής 223. Προ­κύ­πτει η ανά­γκη για υπο­γειο­ποί­η­ση του δρό­μου που θα διο­χε­τεύ­ει την κυκλο­φο­ρία από το κέντρο της Αθή­νας προς την Αττι­κή Οδό και το παρα­λια­κό μέτωπο.
  • Πλή­ρης ανα­βάθ­μι­ση του Πρό­τυ­που Παι­δι­κού Γυμνα­στη­ρί­ου ΝΗΑΡ ΗΣΤ. Τώρα συνο­λι­κή κυκλο­φο­ρια­κή και συγκοι­νω­νια­κή μελέ­τη με ευθύ­νη της Περι­φέ­ρειας για ολό­κλη­ρο τον δήμο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο