Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή Λαϊκή Συσπείρωση: “Η πόλη έχει φωνή”!

Με ένα πλού­σιο πρό­γραμ­μα εκδη­λώ­σε­ων, συσκέ­ψε­ων, επα­φών κλπ. καθώς και με συγκε­κρι­μέ­να αιτή­μα­τα προς την κεντρι­κή εξου­σία σε όφε­λος της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας η δημο­τι­κή Αρχή Και­σα­ρια­νής της με επι­κε­φα­λής τον Ηλία Στα­μέ­λο, μπή­κε δυνα­τά στον αγώ­να ενά­ντια αντι­λαϊ­κή κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, ανα­δει­κνύ­ο­ντας την ουσία _πίσω από τα φαί­νε­σθαι Μαζί με τους φορείς και τους εργα­ζό­με­νους της πόλης θα διεκ­δι­κή­σου­με λύσεις για να στη­ρί­ξου­με τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες του λαού, τόνι­σε και σήμε­ρα στο Σκο­πευ­τή­ριο ο δήμαρχος.

Περιέ­γρα­ψε το ασφυ­κτι­κό πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας των δήμων, εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης από το κεντρι­κό κρά­τος, σημειώ­νο­ντας πως τα χρή­μα­τα που δίνο­νται υπο­λεί­πο­νται κατά πολύ, ακό­μη και από αυτά που προ­βλέ­πο­νται στους νόμους, στην κατεύ­θυν­ση τοπι­κών φόρων-χαρα­τσιών και ανταποδοτικότητας.

Ωστό­σο, επι­σή­μα­νε ότι πάρ­θη­κε από­φα­ση του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου να μην είναι φοροει­σπρά­κτο­ρας ο δήμος, επί­σης ξεκα­θά­ρι­σε δεν θα κάνει καμιά αύξη­ση δημο­τι­κών τελών, απε­να­ντί­ας θα εξε­τά­σου­με ενδε­χό­με­νες ελα­φρύν­σεις _μέχρι και απαλ­λα­γές σε κάποιες κατη­γο­ρί­ες, όπως για παρά­δειγ­μα στα τροφεία.

Περιέ­γρα­ψε τις ελλεί­ψεις εργα­ζο­μέ­νων που είναι σε τρο­μα­κτι­κό επί­πε­δο, τόσο που είναι ορια­κή η κατά­στα­ση των υπη­ρε­σιών των δήμων, όπως η καθα­ριό­τη­τα, το πρά­σι­νο, οι διοι­κη­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι _παρόλ΄ αυτά η πόλη έχει αλλά­ξει ήδη εικό­να, που γίνε­ται αισθη­τή καθημερινά.

Η αντι­λαϊ­κή κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή απέ­να­ντι στην Αυτο­διοί­κη­ση, με τη μεί­ω­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης και την απα­γό­ρευ­ση προ­σλή­ψε­ων, σε συν­δυα­σμό με τα τερά­στια χρέη που συσ­σώ­ρευ­σε η προη­γού­με­νη Δημο­τι­κή Αρχή (σσ. έδω­σε και συγκε­κρι­μέ­να νούμερα).

Τέλος ενη­μέ­ρω­σε για την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ανοι­χτή συγκέ­ντρω­ση και πορεία στην πόλη, στο τέλος του Μάρ­τη και για άλλες εκδη­λώ­σεις, τους μήνες Μάρ­τη κι Απρί­λη, μέχρι την Πρω­το­μα­γιά και στη συνέχεια

“Η πόλη έχει φωνή”!

 Ταυ­τό­χρο­να προ­χω­ρά­ει ο συντο­νι­σμός των κόκ­κι­νων δήμων: θυμί­ζου­με πως σε κοι­νή δήλω­ση για την οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση των σχο­λι­κών μονά­δων προ­χώ­ρη­σαν οι έξι κομ­μου­νι­στές δήμαρ­χοι Φανού­ρης Καρού­τσος (Ικα­ρί­ας), Ηλί­ας Στα­μέ­λος (Και­σα­ρια­νής), Κώστας Πελε­τί­δης (Πατρέ­ων), Βαγ­γέ­λης Σίμος (Πετρού­πο­λης), Στέ­λιος Τσι­κρι­τσής (Τυρ­νά­βου) και Μιχά­λης Σελέ­κος (Χαϊ­δα­ρί­ου), ανα­φέ­ρο­ντας _μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

  • Με πρό­σχη­μα την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μι­κή κρί­ση του 2009 και το πλαί­σιο δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής που εφαρ­μό­στη­κε από κυβέρ­νη­ση, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση από τους ΚΑΠ για την κάλυ­ψη λει­τουρ­γι­κών δαπα­νών των σχο­λεί­ων μειώ­θη­κε κατά 30%. Για το 2009 το ποσό ανερ­χό­ταν στα 180 εκατ. ευρώ, το 2011 στα εκατ. ευρώ, το 2017 στα 100 εκατ. ευρώ και από το 2018 έως και το 2023 η τακτι­κή ετή­σια επι­χο­ρή­γη­ση κινεί­ται στα 126 εκατ. ευρώ.
  • Επι­πρό­σθε­τα, τα τελευ­ταία τρία χρό­νια, τα σχο­λεία πλη­ρώ­νουν τη μεγά­λη αύξη­ση του κόστους Ενέρ­γειας, ενώ ο πλη­θω­ρι­σμός επη­ρε­ά­ζει τις λοι­πές συναλ­λα­γές τους. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η δαπά­νη ηλε­κτρο­φω­τι­σμού σε ένα τυπι­κό 12θέσιο σχο­λείο ανά δίμη­νο κυμαί­νε­ται έως και 1.500 ευρώ. Παράλ­λη­λα, το κόστος θέρ­μαν­σης έχει εκτο­ξευ­τεί. Από τα 0,52 ευρώ/lt κόστος πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης το 2009, το 2023 έφτα­σε στα 1,35€/lt. Επί­σης, σύμ­φω­να με μελέ­τη του ΕΜΠ το κόστος αγο­ράς φυσι­κού αερί­ου, από το 2017 μέχρι και το 2021, αυξή­θη­κε κατά 128%.
  • Σε όλο αυτό το διά­στη­μα, ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός είχε αδια­λεί­πτως περι­θώ­ριο για εθε­λο­ντι­κή φορο­λο­γία στο εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο και για ανα­βαλ­λό­με­νους φόρους στις τρά­πε­ζες, αλλά για τις Σχο­λι­κές Επι­τρο­πές, δηλα­δή, τα δημό­σια σχο­λεία όπου φοι­τούν 1,5 εκατ. μαθη­τές, δεν υπήρ­ξε καμία πρό­βλε­ψη για τη φορο­α­παλ­λα­γή τους και εξα­κο­λου­θούν έως και σήμε­ρα να κατα­βά­λουν φόρους με κάθε συναλ­λα­γή τους.
  • Σήμε­ρα, μετά από τη χρό­νια λαί­λα­πα και παρά τα αιτή­μα­τα τις σχο­λι­κής κοι­νό­τη­τας, η απου­σία ουσια­στι­κής κρα­τι­κής παρέμ­βα­σης έχει καθη­λώ­σει τα πραγ­μα­τι­κά δια­θέ­σι­μα των σχο­λι­κών ταμεί­ων. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το 80% της κρα­τι­κής επι­χο­ρή­γη­σης δίνε­ται για την απο­πλη­ρω­μή των τιμο­λο­γί­ων Ενέρ­γειας, ύδρευ­σης, τηλε­πι­κοι­νω­νιών και έμμε­σων φόρων, ενώ
  • Στα­δια­κά το κόστος για απα­ραί­τη­τες αγο­ρές στα σχο­λεία και μικρο­συ­ντη­ρή­σεις μετα­κυ­λί­ε­ται σε γονείς και εκπαι­δευ­τι­κούς. Η πιθα­νό­τη­τα, δε, κάποιος πάρο­χος Ενέρ­γειας να προ­βεί σε ανα­γκα­στι­κά μέτρα είσπρα­ξης ή δια­κο­πή παρο­χής είναι πολύ μεγάλη.

Είναι άμε­ση και επι­τα­κτι­κή ανά­γκη η κυβέρ­νη­ση να δια­σφα­λί­σει την εύρυθ­μη λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων, ως οφεί­λει να προ­χω­ρή­σει άμε­σα σε:

  • Δια­γρα­φή χρε­ών, που οφεί­λο­νται στην προ­μή­θεια προ­ϊ­ό­ντων Ενέρ­γειας, για τα περί­που 700 ΑΦΜ Σχο­λι­κών Επι­τρο­πών που υπάρ­χουν πανελλαδικά.
  • Γεν­ναία αύξη­ση της επι­χο­ρή­γη­σης και πάντως πάνω από τον τρέ­χο­ντα πληθωρισμό.
  • Απαλ­λα­γή της όποιας φορο­λο­γι­κής επι­βά­ρυν­σης για τις συναλ­λα­γές των σχο­λεί­ων, ειδι­κό σχο­λι­κό τιμο­λό­γιο για παρο­χή προ­ϊ­ό­ντων Ενέργειας.
  • Απα­γό­ρευ­ση δια­κο­πής ρεύ­μα­τος, φυσι­κού αερί­ου ή νερού στα δημό­σια σχο­λεία της χώρας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο