Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και τρίτη δόση εμβολίου σε ευάλωτες ομάδες ατόμων — Ποιους αφορά

Την τρί­τη, ανα­μνη­στι­κή δόση εμβο­λια­σμού ανα­κοί­νω­σε η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμού Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι αυτή θα αφο­ρά συγκε­κρι­μέ­νες ευά­λω­τες ομά­δες ατόμων.

«Η τρί­τη δόση θα είναι mRNA για τα άτο­μα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA εμβο­λί­ων και μία δόση σε άτο­μα που έχουν λάβει δύο δόσεις AstraZeneca ή Johnson & Johnson» είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

Τρί­τη δόση που θα χορη­γεί­ται 4 εβδο­μά­δες μετά τη δεύ­τε­ρη δόση θα λάβουν οι εξής ομά­δες ατόμων:

– Με μετα­μό­σχευ­ση συμπα­γών οργά­νων ή αιμο­ποι­η­τι­κών κυττάρων

– Σε λίστα ανα­μο­νής για μεταμόσχευση

– Με νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια που κάνουν αιμοκάθαρση

– Με καρ­κί­νο υπό αγωγή

– Με καρ­κί­νο κατά την τελευ­ταία 5ετία

– Σε ανα­σο­κα­τα­στο­λή, που συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ασθε­νείς με αντι­φλεγ­μο­νώ­δη αυτο­ά­νο­σα ή άλλα νοσή­μα­τα με ανασοκαταστολή.

Όπως είπε η Μ. Θεο­δω­ρί­δου, ο εμβο­λια­σμός με δύο δόσεις παρέ­χει προ­στα­σία που φθά­νει το 95%. Η αύξη­ση της εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψη απο­τε­λεί την καλύ­τε­ρη προ­στα­σία και για τη μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα». Η χορή­γη­ση τρί­της δόσης στο­χεύ­ει στη θωρά­κι­ση των ατό­μων που λόγω νόσου και θερα­πεί­ας δεν μπό­ρε­σαν να έχουν ικα­νή κάλυ­ψη. Ο άλλος στό­χος είναι η υπεν­θύ­μι­ση στο ανο­σο­ποι­η­τι­κό ώστε να δημιουρ­γη­θούν υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα αντισωμάτων.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο