Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Καμπανάκι» από ΦΣΘ: Περίπου 300 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Περί­που 300 σκευά­σμα­τα για τον σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη, την υπέρ­τα­ση, την καρ­διά, το ανα­πνευ­στι­κό, αλλά και αντι­βιο­τι­κά και αντι­φλεγ­μο­νώ­δη λεί­πουν αυτή τη στιγ­μή από τα ράφια των φαρ­μα­κεί­ων, σύμ­φω­να με τον Φαρ­μα­κευ­τι­κό Σύλ­λο­γο Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΦΣΘ), ο οποί­ος εκφρά­ζει ανη­συ­χία ότι η κατά­στα­ση θα δυσκο­λέ­ψει καθώς λόγω του καλο­και­ριού, οι εται­ρεί­ες κλεί­νουν για δια­κο­πές και είναι ορα­τός ο κίν­δυ­νος τα απο­θέ­μα­τα που υπάρ­χουν να μην επαρ­κούν για να καλύ­ψουν τις ανάγκες.

«Οι ελλεί­ψεις φαρ­μά­κων είναι ένα χρό­νιο πρό­βλη­μα που αφο­ρά κατά κύριο λόγο σκευά­σμα­τα πολυ­ε­θνι­κών εται­ρειών, τα οποία πωλού­νται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμη­λές σε σύγκρι­ση με το εξω­τε­ρι­κό, γεγο­νός που αυξά­νει κατα­κό­ρυ­φα το εξα­γω­γι­κό ενδια­φέ­ρον τους. Απο­τέ­λε­σμα είναι να εξά­γο­νται σε άλλες χώρες με στό­χο το κέρ­δος, αφή­νο­ντας ακά­λυ­πτους τους Έλλη­νες ασθε­νείς και θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο τη δημό­σια υγεία. Δυστυ­χώς κάποιοι επι­μέ­νουν να ξεχνούν ότι το φάρ­μα­κο δεν είναι εμπό­ρευ­μα, αλλά αγα­θό. Αυτός, άλλω­στε, είναι και ο λόγος που η τιμο­λό­γη­σή του δεν ακο­λου­θεί τους κανό­νες της αγο­ράς», επι­ση­μαί­νει σε σημε­ρι­νή του ανα­κοί­νω­ση ο ΦΣΘ.

Παράλ­λη­λα τονί­ζει ότι «μικρή ανά­σα έδω­σε η πρό­σφα­τη από­φα­ση του ΕΟΦ για απα­γό­ρευ­ση εξα­γω­γών άνω των 200 φαρ­μά­κων, η οποία οδή­γη­σε και σε έντο­νη αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ φαρ­μα­κα­πο­θη­κά­ριων και φαρ­μα­κο­ποιών. Πιστεύ­ου­με ότι η απα­γό­ρευ­ση εξα­γω­γών πρέ­πει να επε­κτα­θεί και σε άλλα φάρ­μα­κα, ενώ ανα­φο­ρι­κά με το κλεί­σι­μο των εται­ρειών για την περί­ο­δο του καλο­και­ριού, θα μπο­ρού­σε να γίνε­ται με τέτοιο τρό­πο ώστε να μην δια­τα­ράσ­σε­ται η ομα­λή προ­μή­θεια των φαρ­μα­κα­πο­θη­κών και κατ’ επέ­κτα­ση των φαρμακείων».

Ο ΦΣΘ έχει προ­τεί­νει λύσεις όπως η απα­γό­ρευ­ση παράλ­λη­λων εξα­γω­γών για διά­στη­μα μεγα­λύ­τε­ρο του ενός έτους, η ουσια­στι­κή διε­ξα­γω­γή ελέγ­χων από τις αρχές, η καλύ­τε­ρη δια­χεί­ρι­ση των απο­θε­μά­των και η δημιουρ­γία ενός παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου ελλεί­ψε­ων με καθη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί, σε συνερ­γα­σία με τον Πανελ­λή­νιο Φαρ­μα­κευ­τι­κό Σύλ­λο­γο και τους Συνε­ται­ρι­σμούς Φαρ­μα­κο­ποιών, αλλά κυρί­ως με τα φαρμακεία.

«Οι πρό­σφα­τες ανα­κοι­νώ­σεις του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για επι­βο­λή ηλε­κτρο­νι­κής δια­δι­κα­σί­ας δήλω­σης απο­θε­μά­των εκ μέρους των φαρ­μα­κα­πο­θη­κών είναι προς τη σωστή κατεύ­θυν­ση, εφό­σον υλο­ποι­η­θεί. Στό­χος όλων μας οφεί­λει να είναι η δια­σφά­λι­ση της πρό­σβα­σης των ασθε­νών στο ανα­γκαίο για τη θερα­πεία τους φάρ­μα­κο, τη στιγ­μή που το χρειά­ζο­νται και η προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας» κατα­λή­γει ο ΦΣΘ.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο