Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Financial Times: Πλήγμα 100 δισ. ευρώ για 176 ευρωπαϊκούς ομίλους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Οι ευρω­παϊ­κές εται­ρεί­ες πλήτ­το­νται 100 δισ. ευρώ», ανα­φέ­ρουν οι Financial Times σε ανά­λυ­σή τους για τις άμε­σες επι­πτώ­σεις του πολέ­μου στην Ουκρανία.

Μια έρευ­να 600 ετή­σιων εκθέ­σε­ων ευρω­παϊ­κών ομί­λων και των οικο­νο­μι­κών κατα­στά­σε­ων του 2023 δεί­χνει ότι 176 εται­ρεί­ες έχουν κατα­γρά­ψει απο­μειώ­σεις περιου­σια­κών στοι­χεί­ων, χρε­ώ­σεις συναλ­λάγ­μα­τος και άλλα έκτα­κτα έξο­δα ως απο­τέ­λε­σμα της πώλη­σης, του κλει­σί­μα­τος ή της μεί­ω­σης ρωσι­κών επι­χει­ρή­σε­ων. Το συνο­λι­κό ποσό δεν περι­λαμ­βά­νει τις έμμε­σες μακρο­οι­κο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις του πολέ­μου, όπως το υψη­λό­τε­ρο κόστος ενέρ­γειας και εμπο­ρευ­μά­των. Ο πόλε­μος έδω­σε επί­σης ώθη­ση στα κέρ­δη για τους ομί­λους πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου και τις αμυ­ντι­κές εταιρείες.

Η από­φα­ση της Μόσχας να ανα­λά­βει τον έλεγ­χο των ρωσι­κών επι­χει­ρή­σε­ων των εισα­γω­γέ­ων φυσι­κού αερί­ου Fortum και Uniper τον Απρί­λιο, ακο­λου­θού­με­νη από την απαλ­λο­τρί­ω­ση της Danone και της Carlsberg τον περα­σμέ­νο μήνα, υπο­δη­λώ­νει ότι περι­μέ­νει περισ­σό­τε­ρος πόνος, σύμ­φω­να με αναλυτές.

Πάνω από το 50% των 1.871 ευρω­παϊ­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών οντο­τή­των στη Ρωσία πριν από τον πόλε­μο εξα­κο­λου­θούν να λει­τουρ­γούν στη χώρα, σύμ­φω­να με στοι­χεία που συγκε­ντρώ­θη­καν από τη Σχο­λή Οικο­νο­μι­κών Επι­στη­μών του Κιέ­βου. Οι ευρω­παϊ­κές εται­ρεί­ες που εξα­κο­λου­θούν να είναι παρού­σες στη Ρωσία περι­λαμ­βά­νουν την ιτα­λι­κή UniCredit, την αυστρια­κή Raiffeisen, την ελβε­τι­κή Nestlé και τη βρε­τα­νι­κή Unilever.

Τις μεγα­λύ­τε­ρες απο­μειώ­σεις και χρε­ώ­σεις κατα­γρά­φουν οι όμι­λοι πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου, όπου τρεις μόνο εται­ρεί­ες ‑BP, Shell και TotalEnergies- ανέ­φε­ραν συν­δυα­σμέ­νες χρε­ώ­σεις 40,6 δισ. ευρώ. Οι ενερ­γεια­κοί όμι­λοι της Ευρώ­πης επλή­γη­σαν περισ­σό­τε­ρο από τις πωλή­σεις μερι­δί­ων ή το κλεί­σι­μο ρωσι­κών επι­χει­ρή­σε­ων.  Οι απώ­λειες αντι­σταθ­μί­στη­καν κατά πολύ από τις υψη­λό­τε­ρες τιμές του πετρε­λαί­ου και του φυσι­κού αερί­ου, γεγο­νός που βοή­θη­σε αυτούς τους ομί­λους να ανα­φέ­ρουν συγκε­ντρω­τι­κά κέρ­δη περί­που 95 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ (104 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια) πέρυσι.

Η BP ανέ­φε­ρε επι­βά­ρυν­ση 25,5 δισ. δολα­ρί­ων, ανα­κοι­νώ­νο­ντας τρεις ημέ­ρες μετά την έναρ­ξη του πολέ­μου ότι θα που­λή­σει το 19,75 τοις εκα­τό της συμ­με­το­χής της στον κρα­τι­κό πετρε­λαϊ­κό όμι­λο Rosneft. Η TotalEnergies χρειά­στη­κε περισ­σό­τε­ρο χρό­νο για να ανα­φέ­ρει συνο­λι­κό κόστος 14,8 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Ο γαλ­λι­κός ενερ­γεια­κός όμι­λος δεν έχει ακό­μη υπο­γρά­ψει το μερί­διο του 20% στο έργο Yamal LNG. Η Shell έλα­βε επι­βά­ρυν­ση 4,1 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, ενώ ο νορ­βη­γι­κός όμι­λος πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου Equinor και η αυστρια­κή OMV ανέ­φε­ραν 1 και 2,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ αντίστοιχα.

Οι μετο­χές των πολε­μι­κών βιο­μη­χα­νιών έχουν ενι­σχυ­θεί από την σύγκρου­ση. Οι επι­χει­ρή­σεις κοι­νής ωφέ­λειας δέχθη­καν άμε­σο πλήγ­μα 14,7 δισ. ευρώ, ενώ οι βιο­μη­χα­νι­κές εται­ρεί­ες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νιών, έχουν υπο­στεί πλήγ­μα 13,6 δισ. ευρώ. Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές εται­ρεί­ες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τρα­πε­ζών, ασφα­λι­στι­κών και επεν­δυ­τι­κών εται­ρειών, έχουν κατα­γρά­ψει 17,5 δισ. ευρώ σε απο­μειώ­σεις και άλλες επιβαρύνσεις.

Ο γερ­μα­νι­κός όμι­λος Wintershall Dea τον Ιανουά­ριο δήλω­σε ότι η απαλ­λο­τρί­ω­ση της ρωσι­κής επι­χεί­ρη­σης από το Κρεμ­λί­νο είχε εξα­λεί­ψει 2 δισ. ευρώ μετρη­τά από τους τρα­πε­ζι­κούς του λογα­ρια­σμούς. Ο ιδιο­κτή­της της Wintershall, BASF, μεί­ω­σε το μερί­διό του στον ενερ­γεια­κό εξε­ρευ­νη­τή κατά 6,5 δισ. ευρώ. Η Uniper, η οποία δια­σώ­θη­κε από το γερ­μα­νι­κό κρά­τος πέρυ­σι, έκλει­σε απο­μειώ­σεις 5,7 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, ενώ η Φιν­λαν­δι­κή Fortum σημεί­ω­σε πλήγ­μα 5,3 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

Έντε­κα αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ες έλα­βαν συνο­λι­κά χρε­ώ­σεις 6,4 δισ. ευρώ. Η Renault διέ­γρα­ψε 2,3 δισ. ευρώ μετά την πώλη­ση του εργο­στα­σί­ου της στη Μόσχα και το μερί­διο στη ρωσι­κή Avtovaz τον Μάιο του 2022. Η Volkswagen ανέ­φε­ρε απο­μεί­ω­ση 2 δισ. ευρώ και τον Μάιο η Μόσχα ενέ­κρι­νε την πώλη­ση των τοπι­κών περιου­σια­κών στοι­χεί­ων της VW, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός εργο­στα­σί­ου που απα­σχο­λού­σε 4.000 άτο­μα, τα οποία εξα­κο­λου­θού­σαν να απο­τι­μώ­νται στα 111,3 δισ. Rbs (1,5 δισ. ευρώ) πέρυ­σι, σύμ­φω­να με τις γνω­στο­ποι­ή­σεις της εταιρείας.

Στον χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό τομέα, η γαλ­λι­κή Société Générale έρι­ξε πετσέ­τα τον Απρί­λιο του 2022, που­λώ­ντας τη Rosbank και τις ασφα­λι­στι­κές της δρα­στη­ριό­τη­τες στον Βλά­ντι­μιρ Ποτά­νιν, δεχό­με­νη πλήγ­μα 3,1 δισ. ευρώ στη δια­δι­κα­σία. Αλλά μόνο μια χού­φτα από τις 45 δυτι­κές τρά­πε­ζες με ρωσι­κές θυγα­τρι­κές έχουν φύγει από τη χώρα, εν μέρει λόγω των περιο­ρι­σμών που επι­βάλ­λει η Μόσχα. Η Raiffeisen, που εξα­κο­λου­θεί να είναι η μεγα­λύ­τε­ρη δυτι­κή τρά­πε­ζα στη χώρα, έχει λάβει 1 δισ. ευρώ σε δια­γρα­φές και άλλες χρε­ώ­σεις. Η UniCredit, η οποία έχει δεσμευ­θεί να βρει αγο­ρα­στή για την τοπι­κή της επι­χεί­ρη­ση, έχει πλήγ­μα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η ιτα­λι­κή Intesa Sanpaolo χρε­ώ­θη­κε 1,4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο