Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Το Κεμπέκ σχεδιάζει επιβολή ειδικής εισφοράς για τους ανεμβολίαστους

Απο­τε­λούν «βάρος» για το σύστη­μα υγεί­ας: το Κεμπέκ ετοι­μά­ζε­ται να σκλη­ρύ­νει τα μέτρα σε βάρος όσων αρνού­νται να εμβο­λια­στούν κατά της COVID-19, θεσπί­ζο­ντας ειδι­κή εισφο­ρά μόνο για τους ανεμβολίαστους.

Αυτό το ειδι­κό «τέλος υγεί­ας» η κυβέρ­νη­ση της γαλ­λό­φω­νης επαρ­χί­ας του Κανα­δά που πλήτ­τε­ται σκλη­ρά από το κύμα μολύν­σε­ων εξαι­τί­ας της Όμι­κρον θέλει να είναι «υψη­λό», αν και ακό­μα το συζητάει.

Σύμ­φω­να με τον επαρ­χια­κό πρω­θυ­πουρ­γό Φραν­σουά Λεγκό, το 10% των κατοί­κων του Κεμπέκ που δεν έχει λάβει ως σήμε­ρα καμία δόση του εμβο­λί­ου δεν πρέ­πει να «βλά­πτει» το 90%, που έχει εμβολιαστεί.

«Δεν επα­φί­ε­ται να πλη­ρώ­σουν γι’ αυτό σε όλους τους πολί­τες του Κεμπέκ», διε­μή­νυ­σε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου, μιλώ­ντας περί «οικο­νο­μι­κού βάρους για όλους» τους κατοί­κους της επαρχίας.

Ο κ. Λεγκό εξή­γη­σε ότι μολο­νό­τι οι ενή­λι­κοι που δεν έχουν εμβο­λια­στεί δεν απο­τε­λούν παρά το 10% του πλη­θυ­σμού, απο­τε­λούν το 50% των ασθε­νών που βρί­σκο­νται στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), στοι­χείο «σοκα­ρι­στι­κό», κατ’ αυτόν.

Η ειδι­κή εισφο­ρά δεν θα αφο­ρά ανθρώ­πους που δεν μπο­ρούν να εμβο­λια­στούν για ιατρι­κούς λόγους.

«Κατα­νοώ και νιώ­θω κι εγώ μεγά­λη δυσα­ρέ­σκεια για την ανεμ­βο­λί­α­στη μειο­νό­τη­τα η οποία, τηρου­μέ­νων των ανα­λο­γιών, πλημ­μυ­ρί­ζει τα νοσο­κο­μεία μας», είπε.

Πριν από μερι­κές ημέ­ρες οι αρχές του Κεμπέκ είχαν ήδη ανα­κοι­νώ­σει ότι η πρό­σβα­ση σε ορι­σμέ­να κατα­στή­μα­τα όπως αυτά που πωλούν αλκο­όλ και κάν­να­βη θα απα­γο­ρευ­τεί στους ανεμβολίαστους.

Όπως και σε αρκε­τές άλλες χώρες του κόσμου, η πίε­ση στους ανθρώ­πους που δεν έχουν εμβο­λια­στεί γίνε­ται ολο­έ­να μεγαλύτερη.

Όμως το Κεμπέκ, που επέ­βα­λε εκ νέου περιο­ρι­στι­κά μέτρα εξαι­τί­ας του κύμα­τος των μολύν­σε­ων που απο­δί­δε­ται στην παραλ­λα­γή Όμι­κρον, είναι ανά­με­σα στις πρώ­τες περιο­χές του κόσμου που σχε­διά­ζει να επι­βάλ­λει ειδι­κή εισφο­ρά σε όσους αρνού­νται τα εμβόλια.

Στην επαρ­χία 8 εκατ. κατοί­κων, τα νοσο­κο­μεία, που αντι­με­τω­πί­ζουν χρο­νί­ζου­σα έλλει­ψη προ­σω­πι­κού, έχουν υπο­στεί κορε­σμό. Στις ΜΕΘ τους νοση­λεύ­ο­νται 255 άνθρωποι.

Κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης στη­λί­τευ­σαν τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης του Κεμπέκ, καταγ­γέλ­λο­ντας πως «διχά­ζει» τους πολί­τες της επαρ­χί­ας ή ότι ξεχνά «εντε­λώς» ευά­λω­τους ανθρώπους.

Η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά εξάλ­λου μελε­τά το ενδε­χό­με­νο να στε­ρεί το επί­δο­μα ανερ­γί­ας από τους ανθρώ­πους που αρνού­νται να εμβολιαστούν.

Χθες ανα­κοι­νώ­θη­κε από τις υγειο­νο­μι­κές αρχές της χώρας της Βόρειας Αμε­ρι­κής ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες επι­βε­βαιώ­θη­καν 16.970 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 στην επι­κρά­τεια, με το σύνο­λό τους να φθά­νει τα 2.612.250, ενώ οι θάνα­τοι ασθε­νών εξαι­τί­ας επι­πλο­κών της COVID-19 κοντεύ­ουν τους 31.000 (είναι 30.946 επα­κρι­βώς), σύμ­φω­να με το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CTV.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο