Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Χειροκροτούσαν Ουκρανό ναζί εγκληματία στη Βουλή μαζί Τριντό και Ζελένσκι

Ενα ναζί εγκλη­μα­τία που είχε πολε­μή­σει με τα Waffen-SS στο Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο τίμη­σαν και χει­ρο­κρό­τη­σαν στη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των του Κανα­δά μαζί ο ο πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τρι­ντό και Βολο­ντι­μίρ Ζελέν­σκι όπως επί­σης και οι βουλευτές!

Το θλι­βε­ρό γεγο­νός προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις σε εβραϊ­κές και άλλες οργα­νώ­σεις αντιστασιακών.

Κατά την επί­σκε­ψη του Ουκρα­νού προ­έ­δρου  στην Οτά­βα την Παρα­σκευή, σε ειδι­κή συνε­δρί­α­ση του Κοι­νο­βου­λί­ου, ο πρό­ε­δρος του σώμα­τος, Άντο­νι Ρότα, προ­σκά­λε­σε τον 98χρονο Γιά­ρο­σλαβ Χούν­κα, ο οποί­ος πολέ­μη­σε για την Πρώ­τη Ουκρα­νι­κή Μεραρ­χία, επί­σης γνω­στή ως Μεραρ­χία Waffen-SS Galicia ή 14η μεραρ­χία, μια μονά­δα Ουκρα­νών που βρι­σκό­ταν υπό τη διοί­κη­ση των Ναζί.

Κατά την ομι­λία του στην έναρ­ξη της συνε­δρί­α­σης ο Ρότα ανα­φέρ­θη­κε στον Χούν­κα λέγο­ντας ότι «είναι ένας Ουκρα­νός ήρω­ας, ένας Κανα­δός ήρω­ας και τον ευχα­ρι­στού­με για όλες τις υπη­ρε­σί­ες του». Αμέ­σως μετά οι βου­λευ­τές σηκώ­θη­καν και χει­ρο­κρό­τη­σαν μαζί βέβαια και Τρι­ντό, ενώ ο Ζελέν­σκι σήκω­σε τη γρο­θιά του ως ανα­γνώ­ρι­ση, την ώρα που ο Χούν­κα χαι­ρε­τού­σε από τα θεωρεία.

Την Κυρια­κή το Κέντρο Μελε­τών Ολο­καυ­τώ­μα­τος «Φίλοι του Σιμόν Βίζε­νταλ» κατα­δί­κα­σε το γεγο­νός και λέγο­ντας ότι η Πρώ­τη Ουκρα­νι­κή Μεραρ­χία «ήταν υπεύ­θυ­νη για τη μαζι­κή δολο­φο­νία αθώ­ων πολι­τών με ένα επί­πε­δο βαρ­βα­ρό­τη­τας και κακί­ας που είναι αδιανόητο».

Η οργά­νω­ση «Μπνάι Μπριθ» από την άλλη δήλω­σε ότι είναι πέρα για πέρα εξω­φρε­νι­κό το γεγο­νός ότι το Κοι­νο­βού­λιο τίμη­σε ένα πρώ­ην μέλος μιας ναζι­στι­κής μονά­δας, ενώ και το Κέντρο για το Ισρα­ήλ και τις Εβραϊ­κές Υπο­θέ­σεις, το οποίο εκπρο­σω­πεί τις εβραϊ­κές ομο­σπον­δί­ες σε όλη τη χώρα, δήλω­σε ότι είναι βαθιά προ­βλη­μα­τι­σμέ­νο από το περιστατικό.

Ο πρε­σβευ­τής της Ρωσί­ας στον Κανα­δά Όλεγκ Στε­πά­νοφ προ­α­νήγ­γει­λε πως θα στεί­λει επι­στο­λή στον πρω­θυ­πουρ­γό Τζά­στιν Τρι­ντό και στο κανα­δι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών. «Όπως είναι φυσι­κό, θα απαι­τή­σου­με διευ­κρι­νί­σεις από την κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά», ανέ­φε­ρε.

Εκ των υστέ­ρων, ο πρό­ε­δρος της Βου­λής ζήτη­σε «συγ­γνώ­μη από τις εβραϊ­κές κοι­νό­τη­τες στον Κανα­δά και σε όλο τον κόσμο», ενώ και άλλα κόμ­μα­τα απο­λο­γή­θη­καν, αφού και οι δικοί τους βου­λευ­τές σηκώ­θη­καν για να χει­ρο­κρο­τή­σουν τον Χούνκα.

(Πηγη: ΑΡ, NBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο