Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κανονικότητα…

Εκκε­νω­μέ­να χωριά, πλημ­μυ­ρι­σμέ­νοι δρό­μοι και σχο­λεία, χωρά­φια και στά­νες, εκα­το­ντά­δες σπί­τια χωρίς ρεύ­μα, νερό και θέρ­μαν­ση.
Αυτή είναι η εικό­να της «κανο­νι­κό­τη­τας» από μια κακο­και­ρία, κάθε άλλο παρά «απρό­βλε­πτη» και «ακραία», όπως αρέ­σει σε όλες τις κυβερ­νή­σεις να επι­κα­λού­νται για να κρύ­ψουν τις τερά­στιες ευθύ­νες τους. Ο λαός γίνε­ται για μια ακό­μα φορά «στο ίδιο έργο θεα­τής». Αυτό που τον καλεί να συνη­θί­σει ότι «τον χει­μώ­να θα πνί­γε­ται και το καλο­καί­ρι θα καί­γε­ται».

Είναι εξάλ­λου απο­κα­λυ­πτι­κό ότι σε όποια περιο­χή κι αν βρε­θεί κανείς απ’ αυτές που έπλη­ξε ο «Διο­μή­δης», και ο τελευ­ταί­ος κάτοι­κος μπο­ρεί να του δεί­ξει με ακρί­βεια… χιλιο­στού τα μέρη που πλημ­μυ­ρί­ζουν σε κάθε νερο­πο­ντή, τα σημεία που χρειά­ζο­νται άμε­σες παρεμ­βά­σεις για να προ­στα­τευ­τούν ζωές και περιου­σί­ες, τις παμπά­λαιες και ξεπε­ρα­σμέ­νες υπο­δο­μές, τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που υπάρ­χει άμε­ση ανά­γκη να γίνουν.

Μετά από κάθε κατα­στρο­φή, όμως, οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τις επό­με­νες παρα­μέ­νουν ακλό­νη­τες και η αιτία είναι γνω­στή: Το αστι­κό κρά­τος αντι­με­τω­πί­ζει την αντι­πυ­ρι­κή, αντι­πλημ­μυ­ρι­κή και αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία με όρους κόστουςοφέ­λους για το κεφά­λαιο, εκθέ­το­ντας τον λαό σε μεγά­λους κιν­δύ­νους, χωρίς μέτρα ουσια­στι­κής πρό­λη­ψης, που θα μπο­ρού­σαν να σώσουν περιου­σί­ες και ζωές.

Αυτό ακρι­βώς εκφρά­ζε­ται και στις ανύ­παρ­κτες αντι­πλημ­μυ­ρι­κές υπο­δο­μές, για τον επι­πλέ­ον λόγο ότι δεν θεω­ρού­νται «επι­λέ­ξι­μες» από την ΕΕ και δεν χρη­μα­το­δο­τού­νται, επει­δή δεν έχουν αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα για το κεφάλαιο.

Αλλά κι εκεί που γίνο­νται κάποιες υπο­τυ­πώ­δεις παρεμ­βά­σεις, «λάμπει» η έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού, εξαι­τί­ας της αναρ­χί­ας στην οποία οδη­γούν το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, η ιδιο­κτη­σία στη γη και η χρή­ση της με σκο­πό το κέρ­δος, με τον τρα­γέ­λα­φο των «μπα­λω­μά­των» που απλά σπρώ­χνουν το πρό­βλη­μα σε διπλα­νές περιο­χές, όπου τις περισ­σό­τε­ρες φορές δημιουρ­γού­νται πολ­λα­πλά­σια προ­βλή­μα­τα.

Το «κου­βά­ρι» μπλέ­κει κι άλλο όσο προ­χω­ρά­ει ο αστι­κός σχε­δια­σμός σε μια σει­ρά κερ­δο­φό­ρους για το κεφά­λαιο τομείς: Τα «γαζω­μέ­να» από τις ανε­μο­γεν­νή­τριες βου­νά που προ­κα­λούν νέες πλημ­μύ­ρες, η χωρο­θέ­τη­ση βιο­μη­χα­νιών και επι­χει­ρή­σε­ων με δια­δι­κα­σί­ες «εξπρές», χωρίς περι­βαλ­λο­ντι­κές και άλλες δικλί­δες, οι μεγά­λοι οδι­κοί άξο­νες και τα «εμβλη­μα­τι­κά» έργα, που απο­τε­λούν τεχνη­τά φράγ­μα­τα για ολό­κλη­ρες περιο­χές, λόγω έλλει­ψης συμπλη­ρω­μα­τι­κών αντι­πλημ­μυ­ρι­κών παρεμβάσεων.

Διομήδης - ΄΄κανονικότητα''

Την ίδια ώρα όμως που «δεν υπάρχει μία» για στοιχειώδεις υποδομές και έργα προστασίας του λαού, το κράτος ρίχνει «λεφτά με το τσουβάλι» σε έργα όπου το κεφάλαιο προσδοκά κέρδη, όπως αυτά που φιγουράρουν στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για παρά­δειγ­μα, λίγο παρα­δί­πλα από τα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να χωριά της Θεσ­σα­λί­ας η κυβέρ­νη­ση, με την ψήφο και των ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ, «προι­κο­δό­τη­σε» πριν από λίγους μήνες την «επέ­κτα­ση» του Ε‑65 με εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, ενώ η σύμ­βα­ση περιέ­χει και τον συνή­θη όρο ότι οι κυβερ­νή­σεις απα­γο­ρεύ­ε­ται να ανα­πτύ­ξουν στην περιο­χή «αντα­γω­νι­στι­κά» έργα. Με άλλα λόγια, θα αφή­σουν το επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο που χρη­σι­μο­ποιούν οι κάτοι­κοι να καταρρέει.

Άλλο παρά­δειγ­μα είναι η Βόρεια Εύβοια: Πάνω στα καμέ­να η κυβέρ­νη­ση βάζει «φωτο­δό­τες» για να τρο­χο­δρο­μή­σουν οι νέες μπίζ­νες για το κεφά­λαιο, την ώρα που οι κάτοι­κοι της περιο­χής εξα­κο­λου­θούν να μένουν χωρίς ρεύ­μα με την πρώ­τη βρο­χή και το πρώ­το χιό­νι, οι δρό­μοι να κόβο­νται και τρέ­μει το φυλ­λο­κάρ­δι τους για το τι θα φέρει το επό­με­νο και πιο έντο­νο και­ρι­κό φαινόμενο.

Με αυτήν την «κανονικότητα» του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί. Μόνο από τον δικό του αγώνα έχει να περιμένει, και όχι από τη «σκυταλοδρομία» των κυβερνήσεων. Στο δικό του χέρι είναι να δυναμώσει τον αγώνα για έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, σε σύγκρουση με το αστικό κράτος, τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τις υπηρετούν.

Από τη στή­λη Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, του Ριζο­σπά­στη.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο