Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καστοριά: «Το μεγαλείο της μάνας, το μεγαλείο της φύσης» — H μαμά αρκούδα έθαψε τα δύο μωρά της

Δύο μικρά αρκου­δά­κια βρέ­θη­καν νεκρά, θαμ­μέ­να σε αγρό­κτη­μα στην παρα­λί­μνια περιο­χή μετα­ξύ Πολυ­κάρ­πης και Φωτει­νής, με τα μέλη της ομά­δας άμε­σης επέμ­βα­σης Καστο­ριάς να ανα­φέ­ρουν πως τα στοι­χεία που έχουν συλ­λέ­ξει από το περι­στα­τι­κό οδη­γούν στο συμπέ­ρα­σμα ότι η μαμά- αρκού­δα ήταν πιθα­νόν αυτή που έθα­ψε τα μωρά της. Πλέ­ον, το φαι­νό­με­νο μελε­τά­ται επι­στη­μο­νι­κά προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί αν έχει υπάρ­ξει προηγούμενο.

Όπως εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, μέλος της ομά­δας άμε­σης επέμ­βα­σης, αρχι­κά βρέ­θη­κε το πρώ­το αρκου­δά­κι σε πολύ μικρή από­στα­ση από το σημείο του δυστυ­χή­μα­τος. «Το θέα­μα μας έκα­νε εντύ­πω­ση. Φαι­νό­ταν ότι το ζώο ήταν δυστυ­χώς δια­με­λι­σμέ­νο αλλά ήταν τοπο­θε­τη­μέ­νο και θαμ­μέ­νο σ’ έναν “κού­πο” από χώμα και πάνω του άλλα χώμα­τα», λέει ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος, περι­γρά­φο­ντας τη στιγ­μή εντο­πι­σμού του πρώ­του νεκρού ζώου. Μάλι­στα, γύρω από το σημείο που ήταν θαμ­μέ­νο το μικρό ζώο ήταν εμφα­νείς νυχιές και πατή­μα­τα από αρκού­δα, σαν να προ­σπα­θού­σε να σπρώ­ξει το χώμα ώστε να σκε­πά­σει το νεκρό αρκουδάκι.

«Το ατύ­χη­μα είχε γίνει περί­που 40–50 μέτρα από το μέρος όπου ήταν θαμ­μέ­νο το μικρό ζώο. Κατα­λά­βα­με ότι, το είχε τοπο­θε­τή­σει κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα το ίδιο το ζώο εκεί, αν και επι­στη­μο­νι­κά αυτό δεν το έχου­με ακό­μη τεκ­μη­ριώ­σει και ψάχνου­με να δού­με αν έχει συμ­βεί κάπου αλλού», σημειώ­νει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η ομά­δα πήρε το νεκρό αρκου­δά­κι από την περιο­χή και έφυ­γε, αλλά ένα τηλε­φώ­νη­μα από τον ιδιο­κτή­τη του αγρο­κτή­μα­τος, όπου βρέ­θη­κε θαμ­μέ­νο, τους γύρι­σε πίσω αφού είχε βρε­θεί ακό­μη ένα αρκου­δά­κι, σε από­στα­ση περί­που 150 μέτρων από το σημείο του δυστυ­χή­μα­τος. «Μεί­να­με άναυ­δοι. Βρή­κα­με και το δεύ­τε­ρο αρκου­δά­κι θαμ­μέ­νο με τον ίδιο τρό­πο. Το πρώ­το πρέ­πει να πέθα­νε ακα­ριαία στο οδό­στρω­μα, το δεύ­τε­ρο, που είχε μια μεγά­λη αμυ­χή στην κοι­λια­κή χώρα, φαι­νό­ταν ότι δεν είχε πεθά­νει ακό­μη καθώς βρι­σκό­ταν ακό­μα σε νεκρι­κή ακαμ­ψία», ανα­φέ­ρει ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος, σύμ­φω­να με τον οποίο από έρευ­να που έκα­νε η ομά­δα άμε­σης επέμ­βα­σης προ­έ­κυ­ψε ότι «το 2ο αρκου­δά­κι το είχαν δει στο οδό­στρω­μα να κεί­τε­ται νεκρό γύρω στις 6 το πρωί, χωρίς να το έχει περι­μα­ζέ­ψει κανείς, γεγο­νός που σημαί­νει ότι γύρι­σε η αρκού­δα και το τρά­βη­ξε και το έθαψε».

«Αν ήταν κάποιο άλλο ζώο δεν θα το έθα­βε. Ανθρώ­πι­νο χέρι δεν το έκα­νε, για­τί θα τα είχε θάψει μέσα στο έδα­φος ή θα τα είχε απο­μα­κρύ­νει από την περιο­χή για να τα θάψει αλλού», ανα­φέ­ρει ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος και προ­σθέ­τει πως «αυτό που προ­σπα­θού­με να τεκ­μη­ριώ­σου­με επι­στη­μο­νι­κά είναι αν έχει ξανα­συμ­βεί κάτι παρό­μοιο και μέσω δια­φό­ρων οργα­νώ­σε­ων στην Ευρώ­πη και σε όλο τον κόσμο».

Συγκλο­νι­σμέ­νος από όσα αντί­κρι­σε, ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος δεν κρύ­βει τον θαυ­μα­σμό του για «το μεγα­λείο της μάνας, το μεγα­λείο της φύσης», όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά λέει, επι­ση­μαί­νο­ντας πως αυτό που είδε ο ίδιος ιδί­οις όμμα­σι ήταν «μια γρο­θιά στο στο­μά­χι ώστε να κατα­λά­βου­με ότι πρέ­πει να συνυ­πάρ­χου­με με ζώα που έχουν την ίδια ενσυ­ναί­σθη­ση μ’ εμάς».

«Πρέ­πει να συνυ­πάρ­ξου­με όσο πιο όμορ­φα και ομα­λά γίνε­ται», τονί­ζει ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος, από τα χέρια του οποί­ου έχει περά­σει το 90% των ατυ­χη­μά­των με αρκού­δες. «Είναι η δεύ­τε­ρη φορά που παθαί­νω ένα τέτοιο σοκ αντι­κρί­ζο­ντας μια τέτοια εικό­να. Η πρώ­τη φορά ήταν με έναν τραυ­μα­τι­σμέ­νο αρκού­δο, που με κοί­τα­ζε στα μάτια και με εκλι­πα­ρού­σε να τον βοη­θή­σω πριν από 6–7 χρό­νια, στην Εγνα­τία. Με άφη­σε και να τον αγγί­ξω χωρίς να είναι ναρ­κω­μέ­νος. Δυστυ­χώς δεν σώθη­κε…», λέει με έκδη­λη συναι­σθη­μα­τι­κή φόρτιση.

Στα δύο μικρά ζώα έγι­νε νεκρο­ψία και έχουν εντα­φια­στεί σε ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο χώρο του Δασαρχείου.

Σοφία Παπα­δο­πού­λου

*Τη φωτο­γρα­φία παρα­χώ­ρη­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο