Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταγγέλλουν το κόψιμο των σίριαλ, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την απλήρωτη εργασία

Τις απο­λύ­σεις, τις μειώ­σεις μισθών, την απλή­ρω­τη εργα­σία και το «κόψι­μο» σίριαλ με απο­τέ­λε­σμα πάνω από 150 εργα­ζό­με­νοι, τεχνι­κοί και ηθο­ποιοί, να μεί­νουν στον δρό­μο μέσω γιορ­τών και στα μέσα της σεζόν καταγ­γέλ­λει το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στον Οπτι­κο­α­κου­στι­κό Τομέα — «Κλα­κέ­τα».

Οι εργα­ζό­με­νοι στο σίριαλ «Έρω­τας φυγάς» και «Μετά τη φωτιά» έμα­θαν το κόψι­μο των σει­ρών από ΜΜΕ, χωρίς καμία επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση από την εργο­δο­σία. Στο σίριαλ «Σκα­ρα­βαί­ος» (δεν προ­βάλ­λε­ται ακό­μα) έχουν γίνει απο­λύ­σεις και μειώ­σεις μισθών.

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Σωμα­τείο σημειώνει:

«Τα πρω­το­χρο­νιά­τι­κα “δώρα” τους από την εργο­δο­σία των εται­ρειών “Αργο­ναύ­τες”, “Τanweer”, Πανα­γιω­τά­κη, “ΑΝΤ1” και “Open” άνοι­ξαν οι εργα­ζό­με­νοι, τεχνι­κοί και ηθο­ποιοί, των σίριαλ “Μετά τη φωτιά”, “Έρω­τας Φυγάς” και “Σκα­ρα­βαί­ος”. Τα “δώρα” τους, χωρίς χαρ­τί περι­τυ­λίγ­μα­τος και κορ­δέ­λες, έγρα­φαν μεγα­λο­πρε­πώς τις απο­λύ­σεις τους, τις μειώ­σεις σε συμ­φω­νη­μέ­νες μισθο­δο­σί­ες, απλή­ρω­τη εργα­σία και υπερεργασία.

Φαί­νε­ται πως στους εργο­δό­τες δεν αρέ­σουν να τηρούν τις συμ­βα­τι­κές τους υπο­χρε­ώ­σεις, συμ­φω­νί­ες, συμ­φω­νη­τι­κά και λοι­πά “τυπι­κά” έγγραφα.

Φαί­νε­ται πως οι νόμοι δεν είναι αρκε­τοί να εμπο­δί­σουν τις ορέ­ξεις των μεγά­λων κανα­λιών και εται­ρειών παρα­γω­γής, που παρά τις όποιες μετα­ξύ τους δια­φω­νί­ες ή προ­στρι­βές συμ­φω­νούν στο κύριο: Ο πιο ανα­λώ­σι­μος σε ένα σετ είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Φαί­νε­ται πως στους εργο­δό­τες δεν αρέ­σει καθό­λου η συνέ­πεια με την οποία οι εργα­ζό­με­νοι τους βγά­ζουν από 20 έως 50 λεπτά ωφέ­λι­μου χρό­νου… τη μέρα, δου­λεύ­ο­ντας προ πολ­λού 12ωρα και 14ωρα.

Φαί­νε­ται πως η εντα­τι­κο­ποί­η­ση στους χώρους δου­λειάς δεν είναι αρκε­τή για τους εργο­δό­τες, αφού …κανείς δεν λιπο­θυ­μά­ει από την κούραση!

Φαί­νε­ται πως σε αυτό το θλι­βε­ρό τοπίο, δεν έχει καμία σημα­σία αν μια σει­ρά είναι “επι­τυ­χη­μέ­νη” ή όχι, αν είναι καλ­λι­τε­χνι­κά και αισθη­τι­κά άρτια, αν “κάνει νού­με­ρα” ή όχι, αλλά αν τελι­κά συμ­φέ­ρει ή όχι τις εταιρείες.

Φαί­νε­ται πως παρά την κρα­τι­κή ενί­σχυ­ση που έχουν να λαμ­βά­νουν από τον ΕΚΟΜΕ, παρά τα ασύλ­λη­πτα ποσά που έχουν να λαμ­βά­νουν από τις δια­φη­μί­σεις, τα κέρ­δη τους δεν είναι αρκετά.

Ως Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Οπτι­κο­α­κου­στι­κό, ανα­ρω­τιό­μα­στε αν τυχόν νοιά­ζει κανέ­ναν το γεγο­νός πως στα μέσα της σεζόν δεκά­δες οικο­γέ­νειες θα ζουν με την αγω­νία του πώς θα βγά­λουν τον χει­μώ­να της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, των αυξή­σε­ων-φωτιά σε βασι­κά είδη κατα­νά­λω­σης, του ράλι στις τιμές των καυ­σί­μων, στην ανε­ξέ­λεγ­κτη αύξη­ση των ενοικίων.

Η ερώ­τη­ση αφο­ρά κυρί­ως τους εργο­δό­τες, που με την κίνη­σή τους αυτή απά­ντη­σαν καθα­ρά: Δεν τους νοιάζει.

Απαι­τού­με εδώ και τώρα:

–Nα πλη­ρω­θούν μέχρι κεραί­ας όλες οι υπο­χρε­ώ­σεις απέ­να­ντι σε τεχνι­κούς και ηθο­ποιούς και των τριών σίριαλ.

–Να συνε­χί­σουν και τα δυο σίριαλ που κόπη­καν από “ΑΝΤ1” και “OPEN”.

–Να στα­μα­τή­σουν εδώ και τώρα οι απο­λύ­σεις, να παρ­θούν πίσω όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Δηλώ­νου­με πως:

–Σε ό,τι μας αφο­ρά και όσο περ­νά από το χέρι μας ο αγώ­νας για Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση θα γίνει το κύριο καθή­κον μας το επό­με­νο διάστημα.

–Δεν θα αφή­σου­με κανέ­ναν συνά­δελ­φο ακά­λυ­πτο, “τρο­φή” στις ορέ­ξεις κάθε εργοδότη».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο