Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεπερνά το 30% η αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Μεγά­λη είναι η δια­σπο­ρά των ανα­πνευ­στι­κών ιώσε­ων στην κοι­νό­τη­τα, με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γεί­ται το αδια­χώ­ρη­το στα επεί­γο­ντα των νοσο­κο­μεί­ων από ασθε­νείς με ιώσεις. Όπως ανα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων στα Δημό­σια Νοσο­κο­μεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχά­λης Γιαν­νά­κος, «τα νοσο­κο­μεία πιέ­ζο­νται πάρα πολύ τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες από τους ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά και πνευ­μο­νο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα. Πλην των ασθε­νών με κορο­νο­ϊό που στη πλειο­νό­τη­τα εμφα­νί­ζουν ήπια συμ­πτω­μα­το­λο­γία, υπάρ­χει μεγά­λη αύξη­ση των ασθε­νών με γρί­πη και άλλες ιώσεις». Ο κ. Γιαν­νά­κος ανα­φέ­ρει ότι η αύξη­ση ξεπερ­νά­ει το 30% κάτι που δεί­χνει την έλλει­ψη πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης. «Τις αργί­ες, σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, νύκτες, η πρω­το­βάθ­μια κατε­βά­ζει ρολά και ο θεσμός του προ­σω­πι­κού για­τρού έχει απο­τύ­χει. Έτσι όλοι οι δρό­μοι για τους ασθε­νείς ακό­μη και για τη χορή­γη­ση των αντι­ι­κών φαρ­μά­κων για τον κορο­νο­ϊό οδη­γούν στα εφη­με­ρεύ­ο­ντα νοσο­κο­μεία», σημειώ­νει.

Ο κ. Γιαν­νά­κος σημειώ­νει ότι η ανα­μο­νή των ασθε­νών για εξέ­τα­ση στα παθο­λο­γι­κά και πνευ­μο­νο­λο­γι­κά ιατρεία των εφη­με­ρευό­ντων νοσο­κο­μεί­ων ξεπερ­νά σε πολ­λές περι­πτώ­σεις τις 8 ώρες. Συμπλη­ρώ­νει ότι «οι νοσο­κο­μεια­κές ανε­πτυγ­μέ­νες παθο­λο­γι­κές και πνευ­μο­νο­λο­γι­κές κλι­νι­κές γέμι­σαν. Δεν φθά­νουν τα κρε­βά­τια να καλύ­ψουν τους ασθε­νείς που τελι­κά εισά­γο­νται» με απο­τέ­λε­σμα να νοση­λεύ­ο­νται σε κλί­νες άλλων κλι­νι­κών, «αυξά­νο­ντας τον δεί­κτη νοσο­κο­μεια­κών λοιμώξεων».

Στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στο νοσο­κο­μείο της Νίκαιας χθες εισή­χθη­σαν 80 ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά, πνευ­μο­νο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα από περί­που 45 πριν ένα μήνα.

Περί­που 100 ασθε­νείς επι­σκέ­πτο­νται τον «Ευαγ­γε­λι­σμό» στην εφη­με­ρία. Εισά­γο­νται 80- 90 ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά και πνευ­μο­νο­λο­γι­κά προβλήματα.

Στο «Αττι­κόν» στην τελευ­ταία εφη­με­ρία 5 Ιανουα­ρί­ου, εισή­χθη­σαν 118 ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά και πνευ­μο­νο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα, ενώ στις 20 Δεκεμ­βρί­ου εισή­χθη­σαν 86 ασθενείς.

Στο «Σισμα­νό­γλειο» στις τελευ­ταί­ες εφη­με­ρί­ες εξε­τά­ζο­νται 90 με 100 ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα και εισά­γο­νται 30 με 35 ασθενείς.

Πριν ένα μήνα εξε­τά­ζο­νταν 80 ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα και γινό­ταν λιγό­τε­ρες των 10 εισαγωγών.

Το Ιππο­κρά­τειο Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι «πρω­τα­θλη­τής», ανα­φέ­ρει ο κ. Γιαν­νά­κος. Συνο­λι­κά οι εξε­τα­ζό­με­νοι ασθε­νείς στα ΤΕΠ ξεπερ­νούν τους 1.200 και οι εισα­γω­γές ασθε­νών με παθο­λο­γι­κά και πνευ­μο­νο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα φτά­νουν περί τους 120.

Ο κ. Γιαν­νά­κος ανα­φέ­ρε­ται και στο πρό­βλη­μα της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού, ειδι­κά στα περι­φε­ρεια­κά νοσο­κο­μεία. Ενδει­κτι­κά στο νομό Ηλεί­ας, λει­τουρ­γεί παθο­λο­γι­κή κλι­νι­κή μόνο στο νοσο­κο­μείο Πύρ­γου, στην οποία νοση­λεύ­ο­νται πάνω από 60 ασθε­νείς με παθο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα. Υπη­ρε­τούν μόνι­μα δύο παθο­λό­γοι και αυτοί από μετα­κί­νη­ση από κέντρο υγεί­ας και το νοσο­κο­μείο Αμαλιάδας».

Γίνο­νται συνε­χώς προ­κη­ρύ­ξεις για­τρών παθο­λό­γων, που καθί­στα­νται άγο­νες, ανα­φέ­ρει, τονί­ζο­ντας ότι πρέ­πει άμε­σα να ληφθούν μέτρα ενί­σχυ­σης του ΕΣΥ.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο