Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταλονία: Ο Πουτζντεμόντ προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο και η Μαδρίτη ρωτά: Ανεξαρτητοποιηθήκατε ή όχι

Ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θή­κα­τε ή όχι ανα­ρω­τιέ­ται ολό­κλη­ρη η Ισπα­νία μετά την χτε­σι­νο­βρα­δι­νή ομι­λία του Κατα­λα­νού πρω­θυ­πουρ­γού. Ο Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόντ προ­σπά­θη­σε να τετρα­γω­νί­σει τον κύκλο με την χθε­σι­νή ομι­λία του. Από τη μια πλευ­ρά να ικα­νο­ποι­ή­σει το κίνη­μα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και από την άλλη πλευ­ρά να μην την ανα­κη­ρύ­ξει επι­σή­μως ώστε να μην προ­κα­λέ­σει τη σκλη­ρή αντί­δρα­ση της κεντρι­κής κυβέρνησης.

Από την άλλη ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μαριά­νο Ραχόι δίνει διο­ρία 5 ημε­ρών στους Κατα­λα­νούς να απα­ντή­σουν αν τελι­κά ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­καν ή όχι και απει­λεί την κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση τώρα με καθαίρεση.

Ετσι, του­λά­χι­στον οκτώ ημέ­ρες σφο­δρών παζα­ριών και αντε­γκλή­σε­ων,  ανα­μέ­νουν τους λαούς της Ισπα­νί­ας, καθώς η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έδω­σε προ­θε­σμία έως την Δευ­τέ­ρα 16 Οκτώ­βρη, στον Κατα­λα­νόπ ρόε­δρο, Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν, να διευ­κρι­νί­σει αν κήρυ­ξε την ανε­ξαρ­τη­σία της επαρ­χί­ας ή όχι. Αν ο Που­τζ­ντε­μόν επι­βε­βαιώ­σει ότι κήρυ­ξε ανε­ξαρ­τη­σία, θα έχει στη διά­θε­σή του άλλες τρεις ημέ­ρες για να «επα­νορ­θώ­σει».

Σε περί­πτω­ση που δεν συμ­βεί αυτό, ο Ισπα­νός Πρω­θυ­πουρ­γός θα κάνει χρή­ση του Άρθρου 155 του Συντάγ­μα­τος που του δίνει το δικαί­ω­μα να καθαι­ρέ­σει την κυβέρ­νη­ση της Κατα­λο­νί­ας οπό­τε ανοί­γει ο δρό­μος για την ανά­λη­ψη της δια­κυ­βέρ­νη­σης από την κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση στη Μαδρί­τη. Ένα παρα­κιν­δυ­νευ­μέ­νο βήμα, το οποίο ο Ραχόι μέχρι σήμε­ρα απέ­φυ­γε φοβού­με­νος μια πιθα­νή έξαρ­ση των ταραχών.

Η χρή­ση του Άρθρου 155 του Συντάγ­μα­τος θα (αν) γίνει για πρώ­τη φορά στην Ισπα­νία. Αλλά τι ακρι­βώς ρυθ­μί­ζει; Πολ­λά αλλά όχι όλα. Δίνει τη δυνα­τό­τη­τα διά­λυ­σης του τοπι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, την ανά­λη­ψη των οικο­νο­μι­κών και της δημό­σιας τάξης. Ωστό­σο για περιο­ρι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Μέχρι να απο­κα­τα­στα­θεί «η συνταγ­μα­τι­κή τάξη». Το καθε­στώς της αυτο­νο­μί­ας μπο­ρεί να ανα­στα­λεί για κάποιο χρο­νι­κό διά­στη­μα αλλά δεν μπο­ρεί να τεθεί εκτός ισχύος.

Η κατά­στα­ση στην Ισπα­νία παρα­μέ­νει ασα­φής. Το σίγου­ρο είναι ότι ο Που­τζ­ντε­μόντ μέσα στις επό­με­νες πέντε ημέ­ρες θα πρέ­πει να δώσει μια απά­ντη­ση. Ποια θα είναι αυτή;

«Φάρ­σα και εκβια­σμοί» ήταν ο πρω­το­σέ­λι­δος τίτλος της El Mundo σήμερα.

Πηγές: 902.gr / thepressroom.gr / Deutsche Welle

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο