Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταστάσεις κατοχής θα ζήσουμε το χειμώνα με το λάδι

Σε εξω­φρε­νι­κά επί­πε­δα έχει φτά­σει η τιμή του ελαιό­λα­δου, με τους κατα­να­λω­τές να βρί­σκο­νται σε από­γνω­ση, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η τιμή του διπλα­σιά­στη­κε, με την ανο­δι­κή πορεία να συνεχίζεται.

«Για άγνω­στο λόγο διπλα­σιά­στη­κε η τιμή του στα ράφια», τονί­ζει ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Εργα­ζο­μέ­νων Κατα­να­λω­τών Ελλά­δας, Από­στο­λος Ραυ­τό­που­λος, αφού από τα 6,95 ευρώ/λίτρο έφτα­σε στα 13,99.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία, ένα δοχείο 16,5 λίτρων στοίχιζε:

  • Φθι­νό­πω­ρο 2021: 75€ – 80€ (4,50€ – 4,80€ / λίτρο),
  • Φθι­νό­πω­ρο 2022: 90€ – 95€ (5,45€ – 5,75€ / λίτρο),
  • Ιού­λιος 2023: 100€ – 105€ (6€ – 6,40€ / λίτρο),
  • Αύγου­στος 2023: 157€ – 198€ (9,50€ – 12€ / λίτρο).

Σύμ­φω­να με τον κ. Ραυ­τό­που­λο, η τιμή του ελλη­νι­κού ελαιό­λα­δου εκτο­ξεύ­τη­κε εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής κρί­σης, που έδω­σε μειω­μέ­νη παρα­γω­γή, και των εξα­γω­γών σε Ιτα­λία και Ισπανία.

«Έχουν κάνει επι­δρο­μή οι Ιτα­λοί και οι Ισπα­νοί έμπο­ροι. Έχουν τρι­πλα­σια­στεί οι εξα­γω­γές του ελαιό­λα­δου από τη χώρα μας στην Ιτα­λία, στην Ισπα­νία», είπε.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει, η τιμή στο ελαιό­λα­δο ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί περαι­τέ­ρω εντός του χειμώνα.

«Πιστεύω ότι τον χει­μώ­να δε θα υπάρ­χει λάδι κάτω από 15 ευρώ», τονί­ζει ο ίδιος και υπο­γραμ­μί­ζει ότι το πρό­βλη­μα εντεί­νε­ται και από τους ελλι­πείς ελέγ­χους στην αγορά.

«Η αγο­ρά μας είναι ασύ­δο­τη, ο καθέ­νας κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρ­χουν έλεγ­χοι. ο καθέ­νας κάνει ό,τι θέλει», επισημαίνει.

Πηγή: ieidiseis.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο