Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ σε ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΥΡΙΑ: Απελπισία: 11.200 οι νεκροί — Λιγοστεύουν οι ελπίδες στα ερείπια (ΦΩΤΟ)

Ο απο­λο­γι­σμός του σει­σμού που έπλη­ξε τη Δευ­τέ­ρα την Τουρ­κία και τη Συρία αυξή­θη­κε σε πάνω από 11.200 νεκρούς, σύμ­φω­να με τα νεό­τε­ρα επί­ση­μα στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα, την ώρα που οι προ­σπά­θειες για τη διά­σω­ση των εγκλω­βι­σμέ­νων αλλά και η οργή των σει­σμό­πλη­κτων για την απου­σία του αστι­κού κρά­τους, κορυφώνονται.

Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ανα­κοί­νω­ση από τις τουρ­κι­κές αρχές ο αριθ­μός των νεκρών στην Τουρ­κία έφθα­σε τους 8.574, ενώ στη Συρία έχουν ανα­συρ­θεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Την ίδια ώρα που τα σωστι­κά συνερ­γεία και οι ίδιοι οι σει­σμό­πλη­κτοι δίνουν μάχη για να εντο­πί­σουν και να δια­σώ­σουν όσο περισ­σό­τε­ρους εγκλω­βι­σμέ­νους μπο­ρέ­σουν πριν παρέλ­θει το χρο­νι­κό «παρά­θυ­ρο» των 72 ωρών από την εκδή­λω­ση του σει­σμού, που θεω­ρεί­ται κρί­σι­μο για την σωτη­ρία τους.

Στις σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές της Τουρ­κί­ας, οι εικό­νες των ανοι­χτών χώρων με τις εκα­το­ντά­δες σορούς που περι­μέ­νουν ταυ­το­ποί­η­ση είναι συγκλο­νι­στι­κές. Οι κάτοι­κοι περ­νούν δίπλα από τα πτώ­μα­τα, σηκώ­νο­ντας προ­σε­κτι­κά από το πρό­σω­πό τους τις κου­βέρ­τες που τους καλύ­πτουν προ­σπα­θώ­ντας να ανα­γνω­ρί­σουν τους νεκρούς συγ­γε­νείς τους.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρ­κος σύζυ­γός της ψάχνουν την ανι­ψιά και τη θεία τους μετα­ξύ των 100 και πλέ­ον πτω­μά­των που έχουν τοπο­θε­τη­θεί στον χώρο στάθ­μευ­σης στο νοσο­κο­μείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντά­κια (Αντιό­χεια) της νότιας Τουρκίας.

Μια γυναί­κα που δεν μπο­ρού­σε να βρει τη αδελ­φή της φώνα­ζε: «Θεέ μου, κοί­τα πώς είμα­στε, θα είμα­στε ευγνώ­μο­νες εάν βρού­με τις σορούς των δικών μας ανθρώ­πων». Προς τα βόρεια, στο Καχρα­μαν­μα­ράς, κοντά στο επί­κε­ντρο του σει­σμού, του­λά­χι­στον 100 πτώ­μα­τα είχαν τοπο­θε­τη­θεί σε γήπε­δο, όπου οι κάτοι­κοι πήγαι­ναν για αναγνώριση.

Εντός του αγω­νι­στι­κού χώρου και κάτω από σει­ρές άδειων καθι­σμά­των για θεα­τές, κεί­το­νταν τα πτώ­μα­τα τριών μικρών παι­διών καλυμ­μέ­να με σεντό­νια πάνω σε παι­δι­κά φορεία.

Φουντώνει η οργή

Ο ανεί­πω­τος πόνος και η θλί­ψη που νιώ­θουν, όσοι επέ­ζη­σαν, για τους ανθρώ­πους που χάθη­καν μετα­τρέ­πε­ται σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις σε οργή, τόσο για τις χιλιά­δες ψυχές που θάφτη­καν στα ερεί­πια των σαθρών κτι­ρί­ων που κατα­σκεύ­α­σαν οι μεγα­λο­ερ­γο­λά­βοι που τα έχουν καλά με το κρά­τος, όσο και για την έλλει­ψη μέσων και για την αργή αντί­δρα­ση των αρχών.

Αντι­μέ­τω­πος με την οργή αυτή βρέ­θη­κε σήμε­ρα και ο ίδιος ο Ερντο­γάν, ο οποί­ος ανα­γκά­στη­κε να παρα­δε­χτεί ότι υπήρ­ξαν προ­βλή­μα­τα, λέγο­ντας όμως ότι αυτά πλέ­ον ξεπερνιούνται.

«Την πρώ­τη ημέ­ρα αντι­με­τω­πί­σα­με κάποια ζητή­μα­τα, αλλά μετά τη δεύ­τε­ρη ημέ­ρα και σήμε­ρα η κατά­στα­ση τέθη­κε υπό έλεγ­χο», είπε. «Είχα­με κάποια προ­βλή­μα­τα στα αερο­δρό­μια και σε δρό­μους, αλλά σήμε­ρα είναι καλύ­τε­ρα. Αύριο και στη συνέ­χεια θα είναι καλύ­τε­ρα. Αντι­με­τω­πί­ζου­με ακό­μη κάποια θέμα­τα με τα καύ­σι­μα … αλλά θα τα ξεπε­ρά­σου­με και αυτά», είπε ο Ερντο­γάν μετά την επί­σκε­ψή του σε καταυ­λι­σμούς στο Καχρα­μαν­μα­ράς. Υπο­στή­ρι­ξε πως η κυβέρ­νη­ση στο­χεύ­ει να κατα­σκευά­σει κατοι­κί­ες μέσα σε ένα χρό­νο για εκεί­νους που έμει­ναν άστε­γοι στις δέκα πλη­γεί­σες επαρχίες.

Συρία: Υποφέρει ο λαός από τον σεισμό και το φονικό εμπάργκο

Στη Συρία, πάνω από 298.000 άνθρω­ποι έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους λόγω του φονι­κού σει­σμού αυτή την εβδο­μά­δα, όπως μετέ­δω­σαν συρια­κά κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ανα­φε­ρό­με­να στα τμή­μα­τα της χώρας που βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χο της κυβέρ­νη­σης και όχι εκεί­να που τελούν υπό τον έλεγ­χο της αντιπολίτευσης.

Σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων SANA, ο Χου­σε­ΐν Μακλούφ, υπουρ­γός Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης και Περι­βάλ­λο­ντος, δήλω­σε επί­σης ότι το κρά­τος άνοι­ξε 180 κατα­φύ­για για τους εκτοπισμένους.

Ακό­μη όμως και αυτή την κρί­σι­μη στιγ­μή οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί δεν διστά­σουν να δεί­ξουν την απαν­θρω­πιά τους, καθώς τη στιγ­μή που επεν­δύ­ουν ποσά ρεκόρ για πολε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς, η βοή­θεια που παρέ­χουν στους πολύ­πα­θους λαούς των δύο χωρών έρχε­ται «με το στα­γο­νό­με­τρο», όταν δεν δίνε­ται επι­λε­κτι­κά, όπως στην περί­πτω­ση της Συρίας.

Η ΕΕ συνε­χί­ζει να δια­τη­ρεί το απάν­θρω­πο εμπάρ­γκο σε βάρος της χώρας, με απο­τέ­λε­σμα, όπως κατήγ­γει­λε ο υπουρ­γός Υγεί­ας της χώρας, Χασάν αλ Γκα­μπάς, πολ­λές εται­ρεί­ες να αρνού­νται να παρέ­χουν ιατρι­κό εξο­πλι­σμό στη Συρία λόγω κυρώ­σε­ων! Εξάλ­λου, η ΕΕ μόλις σήμε­ρα ενερ­γο­ποί­η­σε τον Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για να αντα­πο­κρι­θεί στο σχε­τι­κό αίτη­μα της συρια­κής κυβέρ­νη­σης για υπη­ρε­σί­ες ανα­ζή­τη­σης και διά­σω­σης, ιατρι­κά είδη και ιατρι­κό εξο­πλι­σμό, τρό­φι­μα και πολ­λά ακό­μα είδη βοή­θειας έκτα­κτης ανάγκης.

Στη δε Τουρ­κία, η ΕΕ, δηλα­δή η ίδια που έχει «πλημ­μυ­ρί­σει» την Ουκρα­νία με όπλα, έχει στεί­λει μόλις 1.500 δια­σώ­στες και για­τρούς, καθώς και 100 εκπαι­δευ­μέ­νους σκύ­λους, όπως δήλω­σε σήμε­ρα ο Επί­τρο­πος Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Γιά­νες Λέναρτσιτς.

Ελπίδα η αλληλεγγύη των λαών

Με την δεδο­μέ­νη κατά­στα­ση, η βοή­θεια και η έμπρα­κτη έκφρα­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης ανά­με­σα στους λαούς απο­τε­λεί κυριο­λε­κτι­κά ζήτη­μα ζωής ή θανάτου.

Ήδη, οι εργα­ζό­με­νοι και γενι­κό­τε­ρα ο λαός στην Ελλά­δα δεί­χνουν πολύ­μορ­φα την αλλη­λεγ­γύη τους στους πολύ­πα­θους λαούς.

Πολ­λοί Έλλη­νες για­τροί δηλώ­νουν μέσω της ΟΕΝΓΕ έτοι­μοι να μετα­βούν στις πλη­γεί­σες περιο­χές για να παρά­σχουν ιατρι­κή βοή­θεια σε όσους την χρειά­ζο­νται, σωμα­τεία συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς αντα­πο­κρί­νο­νται μαζι­κά στο κάλε­σμα του ΠΑΜΕ και συγκε­ντρώ­νουν είδη πρώ­τη ανά­γκης, ο ίδιο κάνουν και ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Πάτρας, ενώ η ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καλούν σε αιμο­δο­σία για να καλυ­φθούν οι επεί­γου­σες ανά­γκες που έχει δημιουρ­γή­σει ο σεισμός.

Κινή­σεις και πρω­το­βου­λί­ες που απο­δει­κνύ­ουν, όχι μόνο ότι οι λαοί ‑σε αντί­θε­ση με τις αστι­κές τους τάξεις- δεν έχουν τίπο­τα να χωρί­σουν, αλλά και ότι επι­πλέ­ον η διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη είναι η μόνη τους ελπί­δα ενά­ντια στο σάπιο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, της βαρ­βα­ρό­τη­τας και του θανάτου…

Σει­σμός: Ξεπέ­ρα­σαν του 11.200 οι νεκροί – Οι επι­ζώ­ντες ανα­ζη­τούν τους συγ­γε­νείς τους, ελέγ­χο­ντας ένα προς ένα τα πτώ­μα­τα που έχουν συγκε­ντρω­θεί σε γήπε­δα και χώρους στάθμευσης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο