Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κεντρική Αμερική: Δακρυγόνα και βία ενάντια σε χιλιάδες κατατρεγμένους (ΦΩΤΟ)

Αντι­μέ­τω­ποι με τα δακρυ­γό­να και την επέμ­βα­ση των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας έρχο­νται χιλιά­δες κατα­τρεγ­μέ­νοι από την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα, πασχί­ζο­ντας να δια­νύ­σουν χιλιά­δες χιλιό­με­τρα με τα πόδια, με αφε­τη­ρία την Ονδού­ρα της Κεντρι­κής Αμε­ρι­κής και τελι­κό προ­ο­ρι­σμό τις ΗΠΑ. Το Εθνι­κό Ινστι­τού­το για τη Μετα­νά­στευ­ση (INM) του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε ότι σχε­δόν 1.300 μετα­νά­στες συνε­λή­φθη­σαν στην Πολι­τεία Ταμπά­σκο και 800 στην Πολι­τεία Τσιάπας.

mexiko refueges4

Ανθρω­ποι κάθε ηλι­κί­ας, πολ­λές φορές πατε­ρά­δες και μανά­δες με τα παι­διά στην αγκα­λιά, δέχτη­καν επί­θε­ση από εθνο­φρου­ρούς του Μεξι­κού, στην όχθη του ποτα­μού Σου­τσιά­τε, που βρί­σκε­ται στα σύνο­ρα με τη Γουατεμάλα.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο διε­θνών πρα­κτο­ρεί­ων που δεί­χνουν μετα­νά­στες να πασχί­ζουν να γλι­τώ­σουν από εθνο­φρου­ρούς, ενώ εκεί­νοι προ­σπα­θούν να τους κρα­τή­σουν ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νους με κάθε τρόπο.

mexiko refueges3

Ενα μεγά­λο καρα­βά­νι που φτά­νει τις 3.500 σχη­μα­τί­στη­κε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα και ξεκί­νη­σε από την Ονδού­ρα και τη Γουα­τε­μά­λα. Για να φτά­σει στα σύνο­ρα με τις ΗΠΑ, θα χρεια­στεί να δια­νύ­σει από 2.000 έως 4.000 χιλιό­με­τρα, ανά­λο­γα με τη συνο­ρια­κή διά­βα­ση που θα περάσει.

Θυμί­ζου­με ότι στο πλαί­σιο της συμ­φω­νί­ας για την «αντι­με­τώ­πι­ση των μετα­να­στευ­τι­κών ροών» που υπέ­γρα­ψαν η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Αντρες Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ του Μεξι­κού και οι ΗΠΑ, ανα­πτύ­χθη­καν 26.000 στρα­τιω­τι­κοί και αστυ­νο­μι­κοί στα σύνο­ρα, στο όνο­μα της «τήρη­σης της τάξης» και της δια­σφά­λι­σης της μετα­κί­νη­σης μόνο όσων δια­θέ­τουν νόμι­μα έγγραφα.

mexiko refueges2

Οι μετα­νά­στες καταγ­γέλ­λουν ότι όσοι δέχο­νται να συνερ­γα­στούν με τις αρχές τελι­κά απελαύνονται.

Την ίδια στιγ­μή, οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες κάνουν την καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους ακό­μα πιο ανυπόφορη.

mexiko refueges 1

Ενδει­κτι­κή ήταν και η ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο πρέ­σβης των ΗΠΑ στη Γουα­τε­μά­λα, Λουίς Αρε­ά­γκα, που με μεγά­λη ειλι­κρί­νεια και κυνι­σμό σημεί­ω­σε ότι «οι μετα­νά­στες που επι­λέ­γουν να συνε­χί­σουν δια­κιν­δυ­νεύ­ουν τη ζωή τους σε μια επι­χεί­ρη­ση κατα­δι­κα­σμέ­νη να απο­τύ­χει. Δεν θα τους επι­τρέ­ψου­με να μπουν, ούτε να εγκα­τα­στα­θούν στις ΗΠΑ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο